Tiedotteen julkaiseminen juttuna oli Journalistin ohjeiden vastaista

Julkisen sanan neuvosto (JSN) teki kokouksessaan 19.5.2020 yhteensä kolme langettavaa ja kolme vapauttavaa päätöstä.

Kymen Sanomat sai langettavan päätöksen jutusta, joka oli kopioitu otsikkoa, rakennetta ja sitaatteja myöten tiedotteesta. JSN katsoi, että jutussa olisi ollut syytä vähintäänkin mainita sen lähde, koska lehden toimituksellisen työn osuus oli niin vähäinen. JSN:n mukaan lukijan oli mahdotonta päätellä kokonaisuudesta, että se perustui kokonaan tiedotteeseen. Jutusta saattoi esimerkiksi saada käsityksen, että lehti olisi itse haastatellut siinä esiintyneitä henkilöitä, vaikka myös heidän lausumansa olivat peräisin tiedotteesta.

Samassa kokouksessa JSN käsitteli myös Iltalehden julkaisemaa juttua, joka perustui suurelta osin uutuustuotteen tiedotus- ja markkinointimateriaalin. JSN äänesti äänin 8–6, että juttu ei rikkonut Journalistin ohjeiden piilomainontakieltoa, koska jutussa oli myös lehden omaa journalistista työtä, se sopi aiheeltaan lehden ruokaosioon ja jutusta kävi ilmi, että tuotteesta esitetyt luonnehdinnat perustuivat tuotteen valmistajan tiedotusmateriaaliin.

MTV:lle vapauttava yrityksen logon käsittelystä

MTV sai JSN:ltä vapauttavan päätöksen jutusta, joka käsitteli tunnetun suomalaisyrityksen logoa. Jutun mukaan logoon liittyi natsitervehdykseksi tulkittava piilomerkitys. MTV ei kuullut yritystä ensimmäisessä juttuversiossa, mutta sen edustajan kommentit lisättiin juttuun jälkikäteen. JSN katsoi, että yritykseen kohdistunut julkisuus oli kielteistä, mutta ei niin kielteistä, etteikö jälkikäteinen kuuleminen riittänyt.

Yle sai JSN:ltä langettavan MOT-ohjelmasta, jossa kerrottiin ohjelmaan haastatellun alaikäisen henkilökohtaisia hoitotietoja.
Koillissanomat sai langettavan päätöksen asiavirheiden korjaamista käsittelevästä kantelusta, ja Ilkka-Pohjalainen sai vapauttavan päätöksen jälkikäteistä kuulemista käsittelevästä kantelusta.

Kokous toteutettiin etäyhteydellä. Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 16.6.2020.