Uutisarkisto

5.1.2022
Kanteluiden määrä nousi ja käsittely nopeutui vuonna 2021
3.1.2022
Neuvoston kokoukset kevätkaudella 2022
9.12.2021
JSN antoi langettavan päätöksen ihmisarvon loukkaamisesta huumoripalstalla
30.11.2021
JSN sai uuden median edustajan kaudelle 2022-24
5.11.2021
JSN valitsi Johannes Koposen yleisön edustajaksi neuvostoon
4.11.2021
Mainos pitää erottaa journalismista myös sosiaalisessa mediassa
4.11.2021
Julkisen sanan neuvoston kannanotto Helsingin Sanomien journalistien tulevasta oikeudenkäynnistä
1.11.2021
Perusteet paikoilleen – JSN järjestää webinaarin toimittajille
14.10.2021
AlfaTV mukaan JSN:n itsesääntelyyn
30.9.2021
JSN:n päätökset 29.9.2021
20.9.2021
Julkisen sanan neuvosto hakee yleisön edustajaa ja varaedustajaa kaudelle 2022-24
26.8.2021
JSN: Neljä vapauttavaa, kaksi langettavaa Vaikuttajamarkkinointi ja samanaikainen kuuleminen puhuttivat neuvostoa
21.6.2021
Julkisen sanan neuvoston vuosikertomus 2020
17.6.2021
JSN otti kantaa energiayhtiön sponsoroimaan ilmastonmuutosjournalismiin ja yksityishenkilöiden kiinteistökauppojen julkaisemiseen
7.6.2021
Neuvoston kokoukset syyskaudella 2021
25.5.2021
Neljä uutta mediaa mukaan itsesääntelyyn
14.5.2021
Paikallislehden lähdekritiikki petti mielipidekirjoituksen julkaisemisessa
8.4.2021
Kirkko ja kaupunki -lehdelle langettava kolumnin poistamisesta
8.4.2021
JSN:n kannanotto: yleisön olisi syytä saada tieto eduskunnan  turvakameroiden kuvamateriaalin olennaisesta sisällöstä
17.3.2021
Susan Heikkinen valittiin JSN:n valmistelijan sijaiseksi
<< 1 2 3 4 5 6 7 8  ... >> 

Mainos pitää erottaa journalismista myös sosiaalisessa mediassa

Julkisen sanan neuvosto (JSN) totesi kokouksessaan 3.11.2021, että Kirkkonummen Sanomien Facebook-seinällään julkaisemat kuntavaalimainokset eivät erottuneet riittävästi lehden journalistisesta aineistosta.

Lehti oli kuntavaalien alla julkaissut painetussa lehdessä julkaistuja vaalimainoksia myös Facebook-seinällään. Julkaisut sisälsivät lehtimainoksen kuvana sekä jakotekstin. JSN antoi asiasta lehdelle langettavan päätöksen, koska jakoteksteissä ei ollut mainintaa siitä, että kyseessä oli mainos. Lehden nimissä julkaistut jakotekstit, kuten "Äänestä XX" ja "Nyt tarvitaan muutosta!” saattoi Facebook-ympäristössä ymmärtää lehden kommenteiksi, vaikka ne olivat todellisuudessa mainostajan sanoja.

Langettava päätös perustui Journalistin ohjeiden kohtaan 16, jonka mukaan ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Tiedotusvälineiden omissa nimissään omilla sosiaalisen median tileillään julkaisemat sisällöt ovat lähtökohtaisesti toimituksellista aineistoa, jonka tulee noudattaa Journalistin ohjeita kaikilta osin. Siksi myös sosiaalisen median tileillä mainonta on erotettava riittävän selvästi toimituksellisesta aineistosta.

Itsemurhaa yrittäneen haastattelusta langettava

Kouvolan Sanomat oli haastatellut itsemurhaa yrittänyttä henkilöä vain pari päivää tapahtuneen jälkeen ja julkaissut haastattelulausumia uutisissaan. Lehti kertoi henkilöstä arkaluonteisia terveystietoja ja lainasi häntä muun muassa kertomalla hänen tilastaan ja suhtautumisestaan itsemurhayritykseen.

JSN totesi, että tämä loukkasi Journalistin ohjeiden kohtaa 28, jonka mukaan sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.

JSN antoi kokouksessa lisäksi langettavan päätöksen Helsingin Sanomille olennaisen asiavirheen korjaamatta jättämisestä sekä Ylelle tosiasioiden ja mielipiteiden sekoittumisesta radio-ohjelmassa.

Ilta-Sanomat ja STT saivat vapauttavan päätöksen, koska Valko-Venäjältä Liettuaan pyrkivien ihmisten kutsuminen pakolaisiksi oli epätarkkaa kielenkäyttöä, mutta ei olennainen asiavirhe. JSN totesi, että pakolaisen käsite on yleiskielessä laajempi kuin kansainvälisen pakolaisstatuksen määritelmä.

Iltalehti sai vapauttavan päätöksen, koska JSN katsoi, ettei yksittäisen tuotteen kehuminen jutussa ylittänyt piilomainonnan kynnystä.

Lisäksi JSN hyväksyi yksimielisesti kannanoton Helsingin Sanomien journalistien tulossa olevan oikeudenkäynnin avoimuuden puolesta, josta tiedotettiin erikseen jo aiemmin.

Kyseessä oli ensimmäinen edes osin paikan päällä pidetty kokous sitten maaliskuun 2020, jolloin neuvosto siirtyi toimimaan etäyhteyksin koronavirustilanteen vuoksi. Osa neuvoston jäsenistä osallistui kokoukseen paikan päällä ja osa etäyhteydellä.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 8.12.2021.

 

Alla tiivistelmät 3.11.2021 tehdyistä päätöksistä.

Vapauttava päätös 7821/UL/21
STT
Tietotoimisto kuvaili Liettuaan pyrkiviä ihmisiä termillä pakolainen. Vaikka termi oli peräisin ministeriön tiedotteesta, se oli epätarkkaa kielenkäyttöä. Osana muuttuvan tilanteen jatkuvaa uutisseurantaa se ei kuitenkaan ollut olennainen asiavirhe.

Langettava päätös 7799/EJ/21
Kirkkonummen Sanomat
Lehti julkaisi kuntavaalimainoksia Facebook-seinällään. Osaan niistä oli liitetty jakoteksti, joka oli osa mainosta, mutta ei ollut sellaiseksi merkitty. Tämä antoi vaikutelman, että kyseessä oli toimituksen kommentti. Menettely hämärsi toimituksellisen sisällön ja mainosten rajaa.

Vapauttava päätös 7796/UL/21
Ilta-Sanomat
Lehti julkaisi STT:n jutun, jossa kutsuttiin Liettuaan Valko-Venäjän kautta pyrkiviä ihmisiä pakolaisiksi. Termi oli epätarkkaa kielenkäyttöä, mutta osana muuttuvan tilanteen jatkuvaa uutisseurantaa se ei ollut olennainen asiavirhe.

Vapauttava päätös 7783/UL/21
Iltalehti
Lehti julkaisi jutun, jossa kodinkonekorjaaja kertoi, minkä konetiskiaineen hän on todennut parhaaksi. Tuotteen mainitseminen nimeltä saattoi antaa lukijalle mainosmaisen vaikutelman, mutta kyse oli kuluttajajournalismista, eikä piilomainonnan kynnys ylittynyt.

Langettava päätös 7782/UL/21
Helsingin Sanomat
Lehti korjasi nettijuttuaan vasta kolme kuukautta sen julkaisemisen jälkeen saatuaan tiedon virheestä Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta. Neuvosto toteaa, että on tiedotusvälineiden vastuulla huolehtia palautekanaviensa saavutettavuudesta ja toimivuudesta sekä siitä, että toimitukselle lähetetyt viestit käsitellään huolellisesti.

Langettava päätös 7778/UL/21
Kouvolan Sanomat
Lehti julkaisi uutisia vain pari päivää aikaisemmin tapahtuneesta itsemurhayrityksestä. Jutuissa julkaistiin yksityiskohtia tapahtumista ja haastateltiin pelastettua henkilöä tämän ollessa haavoittuvassa tilassa. Tämä rikkoi hienotunteisuusvaatimusta sekä tietoja hankittaessa että niitä julkaistaessa.

Langettava päätös 7751/YLE/21
Yle
Radio-ohjelman toimittajat käsittelivät poleemiseen ja osin satiiriseen sävyyn feministejä, jotka kyseenalaistavat transsukupuolisten oikeuksia. Ohjelmassa mielipiteet ja tosiasiat sekoittuivat harhaanjohtavalla tavalla. Äänestyspäätös 10–2, eriävä mielipide.