Uutisarkisto

5.1.2022
Kanteluiden määrä nousi ja käsittely nopeutui vuonna 2021
3.1.2022
Neuvoston kokoukset kevätkaudella 2022
9.12.2021
JSN antoi langettavan päätöksen ihmisarvon loukkaamisesta huumoripalstalla
30.11.2021
JSN sai uuden median edustajan kaudelle 2022-24
5.11.2021
JSN valitsi Johannes Koposen yleisön edustajaksi neuvostoon
4.11.2021
Mainos pitää erottaa journalismista myös sosiaalisessa mediassa
4.11.2021
Julkisen sanan neuvoston kannanotto Helsingin Sanomien journalistien tulevasta oikeudenkäynnistä
1.11.2021
Perusteet paikoilleen – JSN järjestää webinaarin toimittajille
14.10.2021
AlfaTV mukaan JSN:n itsesääntelyyn
30.9.2021
JSN:n päätökset 29.9.2021
20.9.2021
Julkisen sanan neuvosto hakee yleisön edustajaa ja varaedustajaa kaudelle 2022-24
26.8.2021
JSN: Neljä vapauttavaa, kaksi langettavaa Vaikuttajamarkkinointi ja samanaikainen kuuleminen puhuttivat neuvostoa
21.6.2021
Julkisen sanan neuvoston vuosikertomus 2020
17.6.2021
JSN otti kantaa energiayhtiön sponsoroimaan ilmastonmuutosjournalismiin ja yksityishenkilöiden kiinteistökauppojen julkaisemiseen
7.6.2021
Neuvoston kokoukset syyskaudella 2021
25.5.2021
Neljä uutta mediaa mukaan itsesääntelyyn
14.5.2021
Paikallislehden lähdekritiikki petti mielipidekirjoituksen julkaisemisessa
8.4.2021
Kirkko ja kaupunki -lehdelle langettava kolumnin poistamisesta
8.4.2021
JSN:n kannanotto: yleisön olisi syytä saada tieto eduskunnan  turvakameroiden kuvamateriaalin olennaisesta sisällöstä
17.3.2021
Susan Heikkinen valittiin JSN:n valmistelijan sijaiseksi
<< 1 2 3 4 5 6 7 8  ... >> 

Koronajuttu rikkoi sairastuneen yksityisyyden suojaa

Julkisen sanan neuvosto antoi kokouksessaan 27.1.2021 langettavan päätöksen Vasabladet-lehdelle jutusta, joka rikkoi JSN:n tulkinnan mukaan koronatartunnan seurauksena vakavasti sairastuneen henkilön yksityisyyden suojaa.

Juttu kertoi kahdesta koronaan sairastuneesta ystävyksestä. Itse lievillä oireilla taudista selvinnyt haastateltava kertoi jutussa tehohoitoon joutuneesta ystävästään, joka oli ollut haastatteluhetkellä jo viikkoja hengityskoneessa. Jutussa kuvattiin erittäin yksityiskohtaisesti, kuinka haastatellun henkilön ystävän sairaus oli edennyt ja missä tätä oli hoidettu. Lisäksi jutussa kerrottiin muitakin yksityiskohtia sairastuneen terveydestä ja taustasta.

Sairastunut oli jutun julkaisuhetkellä nukutettuna, eikä hänellä siten ollut mahdollisuutta hyväksyä jutun julkaisua. Journalistin ohjeiden mukaan yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Lisäksi sairaustapauksista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on noudatettava hienotunteisuutta.

JSN katsoi, että sairastunut oli jutusta tuttavapiirinsä tunnistettavissa, ja siten julkaisu saattoi laajentaa niiden ihmisten joukkoa, jotka tiesivät hänen sairastumisestaan ja siihen liittyvistä yksityiskohdista. Tämä rikkoi hänen yksityisyyden suojaansa. JSN totesi, että vaikka pandemian inhimillisten seurausten kuvaaminen on yhteiskunnallisesti tärkeää, kyse oli tavallisesta kansalaisesta eikä hänen yksityiselämäänsä kuuluvien tietojen julkaisemista voinut perustella yleisellä tiedonintressillä.

Myöhemmin lehti muokkasi juttua ja päätoimittaja myönsi kanteluun lähettämässään vastauksessaan, että lehti olisi voinut jättää jutusta pois osan sairastunutta koskevista yksityiskohdista.

”JSN on nyt linjannut yksityisyydensuojaa koronauutisoinnissa kolmella päätöksellä, joista kaksi edellistä olivat vapauttavia”, toteaa JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen.

Kolme vapauttavaa, kaksi langettavaa

Savon Sanomat sai JSN:ltä langettavan päätöksen lokakuista jalkapallo-ottelua käsitelleestä jutusta. Lehti ei pyynnöstä huolimatta korjannut jutustaan virheellistä väitettä, jonka mukaan helsinkiläisseuran toimihenkilö olisi altistanut koko joukkueen koronavirukselle ennen Kuopiossa pelattua ottelua.

Hämeen Sanomat sai vapauttavan päätöksen, koska JSN totesi, että sillä oli perusteet julkaista rikosepäilyn kohteena olleen kaupunginvaltuutetun nimi. Helsingin Sanomat sai vapauttavan päätöksen muun muassa kielteiseen julkisuuteen joutuneen kuulemista käsitelleestä kantelusta. Ilta-Sanomat sai vapauttavan muun muassa virheiden korjaamista käsitelleestä kantelusta.

Uusi JSN:n kokoonpano

Kokous oli vuoden 2021 ensimmäinen, ja siihen osallistui kuusi uutta, neuvostossa vuoden alussa aloittanutta, jäsentä. Neuvosto valitsi varapuheenjohtajikseen vuodeksi 2021 emerituspäätoimittaja Kyösti Karvosen Oulusta, Ylen journalistisesta osaamisesta vastaavan kehityspäällikön Marja Keskitalon Helsingistä ja Helsingin yliopiston dosentin Henrik Rydenfeltin Helsingistä.

Kokous pidettiin etäyhteydellä. Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 3.3.2021.

 

Alla tiivistelmät 27.1.2021 tehdyistä päätöksistä.

Langettava päätös 7469/SL/20
Savon Sanomat
Jutun otsikossa väitettiin, että jalkapalloseuran toimihenkilö olisi altistanut koko helsinkiläisjoukkueen, vaikka lehden tiedossa oli, että tartuntatautilääkärin selvityksen mukaan joukkueessa ei ollut tapahtunut altistumisia. Lehti ei korjannut virhettä, vaikka se sai asiasta perustellun korjauspyynnön.

Vapauttava päätös 7460/SL/20
Helsingin Sanomat
Lehti sai kertoa kantelijan ja hänen yrityksensä tunnistetiedot jutussa, jossa kerrottiin siivousalan työntekijöiden hyväksikäytöstä. Kantelija ja hänen yrityksensä joutuivat jutussa kielteiseen julkisuuteen, ja lehti yritti kuulla kantelijaa samassa yhteydessä, mutta kantelija ei vastannut lehden yhteydenottoihin.

Vapauttava päätös 7457/SL/20
Ilta-Sanomat
Päihdehoitoa kriittisesti käsitelleessä jutussa ei ollut olennaisia asiavirheitä eivätkä tosiasiat sekoittuneet mielipiteisiin. Kyseessä oli kiistanalainen aihe, josta eri toimijat toivat esille omia mielipiteitään, mikä kävi selkeästi ilmi jutusta.

Langettava päätös 7446/SL/20
Vasabladet
Lehti julkaisi jutun, jossa haastateltava kertoi koronatartunnan vuoksi tehohoitoon joutuneesta ystävästään. Tämän sairauden kulkua käsiteltiin jutussa niin laajasti ja yksityiskohtaisesti, että tarinan kertominen olisi edellyttänyt asianomaisen suostumuksen.

Vapauttava päätös 7445/SL/20
Hämeen Sanomat
Lehti kertoi kaupunginvaltuutetun olevan epäiltynä muun muassa ympäristörikosepäilyn käsittävässä kokonaisuudessa. Yleisöllä on oikeus saada tietää asioista, joilla voi olla vaikutusta luottamushenkilön uskottavuuteen. Valtuutettu sai myös kertoa oman näkemyksensä asiasta jutussa.