Uutisarkisto

8.4.2021
Kirkko ja kaupunki -lehdelle langettava kolumnin poistamisesta
8.4.2021
JSN:n kannanotto: yleisön olisi syytä saada tieto eduskunnan  turvakameroiden kuvamateriaalin olennaisesta sisällöstä
17.3.2021
Susan Heikkinen valittiin JSN:n valmistelijan sijaiseksi
4.3.2021
Raskauden alkuvaiheesta kertominen ja päihtyneen videokuvan julkaiseminen pandemiauutisen yhteydessä rikkoivat yksityisyyttä
3.2.2021
Haku päättynyt: JSN hakee valmistelijan sijaista ajalle 1.4. – 30.11.2021
3.2.2021
JSN järjestää webinaarin mielipidesivujen tuottajille
28.1.2021
Koronajuttu rikkoi sairastuneen yksityisyyden suojaa
28.1.2021
Miten saan nimeni tai kuvani pois nettijutusta?
28.1.2021
JSN valitsi varapuheenjohtajansa vuodelle 2021
5.1.2021
Kanteluiden ja langettavien määrä nousi vuonna 2020
14.12.2020
JSN:n kokouspäivät keväälle 2021
10.12.2020
JSN otti kantaa koronauutisointiin yksityisyyden suojan näkökulmasta
8.12.2020
Tutkija Lauri Haapanen: Uutisautomatisaatio ei ole vielä hypensä veroista, mutta siihen on herättävä viimeistään nyt
25.11.2020
JSN:n uudet mediaa edustavat jäsenet on valittu
25.11.2020
Viikko Pohjois-Karjala liittyi JSN:n erillisjäseneksi
17.11.2020
Taustayhteisömerkinnät päivitetty
6.11.2020
JSN:n uudet yleisön edustajat on valittu
5.11.2020
Verohallinto ei anna riittävää painoarvoa sananvapaudelle ja tietojen julkisuudelle
22.10.2020
Euroopan medianeuvostoilla uudet nettisivut – JSN on kansainvälisessä vertailussa vakaa ja aktiivinen itsesääntelyneuvosto
5.10.2020
Haku on päättynyt: JSN etsii uusia yleisön edustajia
<< 1 2 3 4 5 6 7 8  ... >> 

Koronajuttu rikkoi sairastuneen yksityisyyden suojaa

Julkisen sanan neuvosto antoi kokouksessaan 27.1.2021 langettavan päätöksen Vasabladet-lehdelle jutusta, joka rikkoi JSN:n tulkinnan mukaan koronatartunnan seurauksena vakavasti sairastuneen henkilön yksityisyyden suojaa.

Juttu kertoi kahdesta koronaan sairastuneesta ystävyksestä. Itse lievillä oireilla taudista selvinnyt haastateltava kertoi jutussa tehohoitoon joutuneesta ystävästään, joka oli ollut haastatteluhetkellä jo viikkoja hengityskoneessa. Jutussa kuvattiin erittäin yksityiskohtaisesti, kuinka haastatellun henkilön ystävän sairaus oli edennyt ja missä tätä oli hoidettu. Lisäksi jutussa kerrottiin muitakin yksityiskohtia sairastuneen terveydestä ja taustasta.

Sairastunut oli jutun julkaisuhetkellä nukutettuna, eikä hänellä siten ollut mahdollisuutta hyväksyä jutun julkaisua. Journalistin ohjeiden mukaan yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Lisäksi sairaustapauksista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on noudatettava hienotunteisuutta.

JSN katsoi, että sairastunut oli jutusta tuttavapiirinsä tunnistettavissa, ja siten julkaisu saattoi laajentaa niiden ihmisten joukkoa, jotka tiesivät hänen sairastumisestaan ja siihen liittyvistä yksityiskohdista. Tämä rikkoi hänen yksityisyyden suojaansa. JSN totesi, että vaikka pandemian inhimillisten seurausten kuvaaminen on yhteiskunnallisesti tärkeää, kyse oli tavallisesta kansalaisesta eikä hänen yksityiselämäänsä kuuluvien tietojen julkaisemista voinut perustella yleisellä tiedonintressillä.

Myöhemmin lehti muokkasi juttua ja päätoimittaja myönsi kanteluun lähettämässään vastauksessaan, että lehti olisi voinut jättää jutusta pois osan sairastunutta koskevista yksityiskohdista.

”JSN on nyt linjannut yksityisyydensuojaa koronauutisoinnissa kolmella päätöksellä, joista kaksi edellistä olivat vapauttavia”, toteaa JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen.

Kolme vapauttavaa, kaksi langettavaa

Savon Sanomat sai JSN:ltä langettavan päätöksen lokakuista jalkapallo-ottelua käsitelleestä jutusta. Lehti ei pyynnöstä huolimatta korjannut jutustaan virheellistä väitettä, jonka mukaan helsinkiläisseuran toimihenkilö olisi altistanut koko joukkueen koronavirukselle ennen Kuopiossa pelattua ottelua.

Hämeen Sanomat sai vapauttavan päätöksen, koska JSN totesi, että sillä oli perusteet julkaista rikosepäilyn kohteena olleen kaupunginvaltuutetun nimi. Helsingin Sanomat sai vapauttavan päätöksen muun muassa kielteiseen julkisuuteen joutuneen kuulemista käsitelleestä kantelusta. Ilta-Sanomat sai vapauttavan muun muassa virheiden korjaamista käsitelleestä kantelusta.

Uusi JSN:n kokoonpano

Kokous oli vuoden 2021 ensimmäinen, ja siihen osallistui kuusi uutta, neuvostossa vuoden alussa aloittanutta, jäsentä. Neuvosto valitsi varapuheenjohtajikseen vuodeksi 2021 emerituspäätoimittaja Kyösti Karvosen Oulusta, Ylen journalistisesta osaamisesta vastaavan kehityspäällikön Marja Keskitalon Helsingistä ja Helsingin yliopiston dosentin Henrik Rydenfeltin Helsingistä.

Kokous pidettiin etäyhteydellä. Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 3.3.2021.

 

Alla tiivistelmät 27.1.2021 tehdyistä päätöksistä.

Langettava päätös 7469/SL/20
Savon Sanomat
Jutun otsikossa väitettiin, että jalkapalloseuran toimihenkilö olisi altistanut koko helsinkiläisjoukkueen, vaikka lehden tiedossa oli, että tartuntatautilääkärin selvityksen mukaan joukkueessa ei ollut tapahtunut altistumisia. Lehti ei korjannut virhettä, vaikka se sai asiasta perustellun korjauspyynnön.

Vapauttava päätös 7460/SL/20
Helsingin Sanomat
Lehti sai kertoa kantelijan ja hänen yrityksensä tunnistetiedot jutussa, jossa kerrottiin siivousalan työntekijöiden hyväksikäytöstä. Kantelija ja hänen yrityksensä joutuivat jutussa kielteiseen julkisuuteen, ja lehti yritti kuulla kantelijaa samassa yhteydessä, mutta kantelija ei vastannut lehden yhteydenottoihin.

Vapauttava päätös 7457/SL/20
Ilta-Sanomat
Päihdehoitoa kriittisesti käsitelleessä jutussa ei ollut olennaisia asiavirheitä eivätkä tosiasiat sekoittuneet mielipiteisiin. Kyseessä oli kiistanalainen aihe, josta eri toimijat toivat esille omia mielipiteitään, mikä kävi selkeästi ilmi jutusta.

Langettava päätös 7446/SL/20
Vasabladet
Lehti julkaisi jutun, jossa haastateltava kertoi koronatartunnan vuoksi tehohoitoon joutuneesta ystävästään. Tämän sairauden kulkua käsiteltiin jutussa niin laajasti ja yksityiskohtaisesti, että tarinan kertominen olisi edellyttänyt asianomaisen suostumuksen.

Vapauttava päätös 7445/SL/20
Hämeen Sanomat
Lehti kertoi kaupunginvaltuutetun olevan epäiltynä muun muassa ympäristörikosepäilyn käsittävässä kokonaisuudessa. Yleisöllä on oikeus saada tietää asioista, joilla voi olla vaikutusta luottamushenkilön uskottavuuteen. Valtuutettu sai myös kertoa oman näkemyksensä asiasta jutussa.