Uutisarkisto

28.9.2022
JSN otti käsittelyyn 16 bilevideokohuun liittyvää kantelua
2.9.2022
Neuvosto äänesti kahdesta vapauttavasta - Kuvien käyttö ei loukannut yksityisyydensuojaa tai ihmisarvoa
15.8.2022
JSN hakee valmistelijaa vakinaiseen työsuhteeseen
23.6.2022
Presidenttiparin lapsen kuvat ja Seiskan juttu pääministeristä JSN:n käsittelyyn
16.6.2022
Julkisuudessa toimivat henkilöt eivät voi sanella, mitkä mediat saavat käsitellä heitä journalismissaan
14.6.2022
Neuvoston kokoukset syyskaudella 2022
24.5.2022
Pohjoismaiset medianeuvostot kokoontuivat Suomessa
12.5.2022
Ukrainan ruumiskuvien julkaiseminen ei rikkonut Journalistin ohjeita
28.4.2022
Vastaa kyselyyn: Miten Journalistin ohjeita tulisi päivittää?
20.4.2022
JSN julkaisi Journalistin ohjeet venäjäksi
20.4.2022
JSN и Кодекс журналиста на русском языке
7.4.2022
JSN tarkensi ohjettaan toisen työn lainaamisesta
5.4.2022
Eettisten ohjeiden päivitystarpeita eurooppalaisissa medianeuvostoissa
29.3.2022
JSN:n ja Jusanekin vuoden 2021 toimintakertomukset on julkaistu
3.3.2022
JSN terävöitti linjaansa markkinointimateriaalin käyttämisestä jutun lähteenä
3.2.2022
JSN antoi äänestyspäätöksellä vapauttavan Suomenmaan Sanna Marin -mielipidekirjoituksesta
5.1.2022
Kanteluiden määrä nousi ja käsittely nopeutui vuonna 2021
3.1.2022
Neuvoston kokoukset kevätkaudella 2022
9.12.2021
JSN antoi langettavan päätöksen ihmisarvon loukkaamisesta huumoripalstalla
30.11.2021
JSN sai uuden median edustajan kaudelle 2022-24
<< 1 2 3 4 5 6 7 8  ... >> 

JSN tarkensi ohjettaan toisen työn lainaamisesta

Julkisen sanan neuvosto (JSN) tarkensi kantaansa toisen työn lainaamiseen journalismissa. JSN linjasi kokouksessaan 6.4.2022, että jatkossa ”hienotunteisuussyistä tavanomaisessa lyhyessä kuolinuutisessa ei ole välttämätöntä mainita suru-uutisen lähteenä ollutta tiedotusvälinettä”. Tämä tarkennus lisättiin JSN:n voimassa olevaan lainaamista käsittelevään lausumaan.

Aloite tarkennukseen tuli sähköisestä mediasta, jossa lyhyitä uutissähkeitä luettaessa kuolinuutisen lähteenä olleen tiedotusvälineen mainitseminen on koettu joissain tilanteissa jopa irvokkaaksi.

Lisäksi vuonna 2019 JSN:n puheenjohtaja oli jo todennut kuolinuutisen kreditointia koskeneessa kantelun karsintapäätöksessä, että ihmisen kuolemasta kertominen ei ole sellainen uutisvoitto, josta Journalistin ohjeita noudattavien suomalaisten tiedotusvälineiden olisi hienotunteista ja vainajan omaisia kunnioittavaa kiistellä julkisuudessa.

Neljä vapauttavaa ja yksi langettava päätös

JSN ratkaisi kokouksessaan viisi kantelua, joista neljä johti vapauttavaan päätökseen. Helsingin Sanomat sai vapauttavan päätöksen laitettuaan Kuukausiliitteessään virheellisesti kirjailija Lewis Carrollin nimiin sitaatin, joka ei ollut hänen kirjoittamansa. Lehti korjasi virheen julkaisemalla kokonaan uuden jutun saatuaan virheestä tiedon JSN:lle tehdystä kantelusta. JSN katsoi, että korjausten huomioarvo oli riittävä suhteessa virheen vakavuuteen ja korjauksen viivästymiseen vaikutti olennaisesti korjauspyynnöksi tarkoitetun viestin harhaanjohtava otsikointi.

Suomen ortodoksisen kirkon lehti Aamun Koitto sai vapauttavan päätöksen, koska sen jutussa ei ollut olennaista asiavirhettä, vaikkakin JSN moitti lehteä heikosta lähdekritiikistä. Myös Yle ja MTV saivat vapauttavat päätökset uutisjuttujen virheellisyyttä käsitelleistä kanteluista.

Kokouksen ainoa langettava päätös koski olennaisen asiavirheen korjaamista lukijan mielipidekirjoituksesta Kainuun Sanomissa. JSN muistutti, että tiedotusvälineet ovat vastuussa julkaisemistaan mielipidekirjoituksista, joten myös olennaiset asiavirheet on niistä korjattava silloin, kun virhe tulee toimituksen tietoon.

Uusia jäseniä

JSN valitsi kokoonpanoonsa uudeksi varajäseneksi Tampereen yliopiston Yhteiskuntatutkimuksen yksikössä työskentelevän apulaisprofessori Päivi Rannilan. Hän korvaa Arttu Saarisen, joka erosi neuvostosta yleisön edustajan paikalta siirryttyään työskentelemään mediassa. Kokoukseen osallistui ensimmäistä kertaa Radio Vaasan ohjelmapäällikkö Anssi Marttinen, jonka JSN:n kannatusyhdistys valitsi kevätkokouksessaan uudeksi kaupallisten radioiden edustajaksi Valtteri Kujansuun siirryttyä työskentelemään Ylessä.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 11.5.2022.

 

Alla tiivistelmät 6.4.2022 tehdyistä päätöksistä.

Vapauttava päätös 7984/EJ/22
Aamun Koitto
Lehden julkaisemassa sitaatissa ei ollut olennaista asiavirhettä, mutta lehden käyttämillä, sitaattia levittäneillä lähteillä saattoi olla vahingoittamistarkoitus. Ne olivat tehneet sitaatista vääristyneen tulkinnan, joka välittyi myös lehteen. Lehden lähdekritiikki oli moitittavan heikkoa. Lehti kuitenkin pyrki korjaamaan tilanteen kertomalla lähteistään lukijoille selvästi ja niin nopeasti kuin oli mahdollista.

Langettava päätös 7983/UL/22
Kainuun Sanomat
Lehden julkaisemassa mielipidekirjoituksessa oli olennainen asiavirhe, jota lehti ei korjannut korjauspyynnöstä huolimatta. Lehti korjasi virheen vasta saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

Vapauttava päätös 7979/MTV/22
MTV
MTV:llä ei ollut velvollisuutta seurata oma-aloitteisesti uutistapahtumaa uutisoimalla siitä, että käräjäoikeus peruutti uhkasakon, johon oli viitattu aiemmin kanavan haastattelussa. Kyse oli varsinaisen uutistapahtuman sivujuonteesta.

Vapauttava päätös 7946/YLE/22
Yle
Jutuissa oli kantelijan irtisanoutumisen ajankohtaan liittyvä virhe, jonka Yle korjasi. Jutuissa ei otettu kantaa siihen, mikä oli kantelijan irtisanoutumisen syy, joten jutuissa ei ollut tältä osin korjausta vaativaa olennaista asiavirhettä. Kantelijaa ei myöskään ollut välttämätöntä kuulla jutuissa, sillä hän ei joutunut erittäin kielteiseen julkisuuteen.

Vapauttava päätös 7939/UL/22
Helsingin Sanomat
Lehti julkaisi virheellisesti lähteytetyn sitaatin. Tieto virheestä ei saanut toimituksen huomiota, sillä se sisältyi viestiin, joka oli otsikoitu mielipidekirjoitukseksi. Lehti korjasi virheen näkyvästi kokonaan uutena juttuna saatuaan siitä tiedon Julkisen sanan neuvostolta. Korjauksen huomioarvo oli riittävä suhteessa virheen vakavuuteen.