JSN muistutti virheiden korjaamisen velvollisuudesta

Julkisen sanan neuvosto antoi vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessaan keskiviikkona 5.2. yhteensä kolme langettavaa ja kaksi vapauttavaa päätöstä.

Kaksi langettavista käsitteli virheen korjaamista. JSN katsoi, että sekä Helsingin Sanomien että MTV:n jutuissa oli olennainen asiavirhe, jota ne eivät korjanneet lukijoiden lähettämistä korjauspyynnöistä huolimatta. Molemmat tiedotusvälineet myönsivät vastauksissaan virheensä ja korjasivat ne saatuaan tiedon JSN:lle tehdyistä kanteluista.

JSN korosti, että tiedotusvälineiden on huolehdittava siitä, että niiden saamat korjauspyynnöt tulevat käsitellyiksi. JSN:n mukaan tiedotusvälineiden on myös syytä tehdä yleisölleen selväksi, miten virheisiin voi pyytää korjausta.

”Yleisön oikeus saada luotettavaa tietoa on sananvapauden ytimessä. Se kärsii, jos oikaisupyynnöt hukkuvat toimituksen prosesseihin, kuten yhä näyttää usein käyvän”, JSN:n puheenjohtajana vuoden alussa aloittanut Eero Hyvönen sanoo.

Kolmas langettava käsitteli tiedotusvälineiden välistä jutunvaihtoa. Kantelija oli antanut haastattelun matkailuautoilun ja -vaunuilun erikoislehti Caravanille, mutta löytänyt haastattelunsa yllättäen Ilta-Sanomista. JSN:n mukaan Caravanin olisi pitänyt kertoa haastateltavalle, että haastattelua voidaan käyttää useissa eri välineissä.

Vapauttavat päätökset käsittelivät muun muassa virheiden korjaamista ja ne kohdistuivat Turun Sanomiin ja Savon Sanomiin.


JSN valitsi varapuheenjohtajansa vuodelle 2020

JSN valitsi kokouksessaan ensimmäiseksi varapuheenjohtajakseen Kunnallislehti Paimio-Sauvo-Kaarinan sekä Kaarina-lehden päätoimittajan Taina Tukian ja toiseksi varapuheenjohtajakseen Kalevan vastaavan päätoimittajan Kyösti Karvosen. Neuvoston kolmantena varapuheenjohtajana jatkaa komentaja Ismo Siikaluoma, joka työskentelee yksikön päällikkönä Rajavartiolaitoksen esikunnassa ja edustaa neuvostossa yleisöä. Neuvosto valitsee varapuheenjohtajansa keskuudestaan vuodeksi kerrallaan.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 11.3.2020.