Uutisarkisto

23.6.2022
Presidenttiparin lapsen kuvat ja Seiskan juttu pääministeristä JSN:n käsittelyyn
16.6.2022
Julkisuudessa toimivat henkilöt eivät voi sanella, mitkä mediat saavat käsitellä heitä journalismissaan
14.6.2022
Neuvoston kokoukset syyskaudella 2022
24.5.2022
Pohjoismaiset medianeuvostot kokoontuivat Suomessa
12.5.2022
Ukrainan ruumiskuvien julkaiseminen ei rikkonut Journalistin ohjeita
28.4.2022
Vastaa kyselyyn: Miten Journalistin ohjeita tulisi päivittää?
20.4.2022
JSN julkaisi Journalistin ohjeet venäjäksi
20.4.2022
JSN и Кодекс журналиста на русском языке
7.4.2022
JSN tarkensi ohjettaan toisen työn lainaamisesta
5.4.2022
Eettisten ohjeiden päivitystarpeita eurooppalaisissa medianeuvostoissa
29.3.2022
JSN:n ja Jusanekin vuoden 2021 toimintakertomukset on julkaistu
3.3.2022
JSN terävöitti linjaansa markkinointimateriaalin käyttämisestä jutun lähteenä
3.2.2022
JSN antoi äänestyspäätöksellä vapauttavan Suomenmaan Sanna Marin -mielipidekirjoituksesta
5.1.2022
Kanteluiden määrä nousi ja käsittely nopeutui vuonna 2021
3.1.2022
Neuvoston kokoukset kevätkaudella 2022
9.12.2021
JSN antoi langettavan päätöksen ihmisarvon loukkaamisesta huumoripalstalla
30.11.2021
JSN sai uuden median edustajan kaudelle 2022-24
5.11.2021
JSN valitsi Johannes Koposen yleisön edustajaksi neuvostoon
4.11.2021
Mainos pitää erottaa journalismista myös sosiaalisessa mediassa
4.11.2021
Julkisen sanan neuvoston kannanotto Helsingin Sanomien journalistien tulevasta oikeudenkäynnistä
<< 1 2 3 4 5 6 7 8  ... >> 

JSN antoi äänestyspäätöksellä vapauttavan Suomenmaan Sanna Marin -mielipidekirjoituksesta

Julkisen sanan neuvosto (JSN) ratkaisi kokouksessaan 2.2.2022 kantelun, joka kohdistui Suomenmaa-lehden lokakuussa 2021 julkaisemaan mielipidekirjoitukseen.

Mielipidekirjoituksessa psykiatri pohti pääministeri Sanna Marinin mielenterveyttä ja sen vaikutusta tämän toimintakykyyn. Julkaisua seuranneena päivänä lehti ilmoitti, että kirjoituksen julkaisu oli ollut virhe, ja poisti kirjoituksesta pääministerin mielenterveyttä ja ulkomuotoa koskevia arvioita.

Kantelija ei ollut Marin itse.

Kantelija pyysi JSN:ltä arviota siitä, onko eettisesti oikein, että lehti julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa lääkäri antoi kielteisen lausunnon pääministerin terveydentilasta näkemättä potilasta.

JSN päätyi vapauttavaan päätökseen äänin 10–3. JSN totesi, että mielipidekirjoitusta voi sen alkuperäisessä muodossaan pitää mauttomana ja loukkaavana, mutta yhteiskunnassa on kuitenkin siedettävä voimakastakin vallanpitäjien toiminnan ja toimintakyvyn arviointia. JSN moitti lehteä erikseen siitä, että kirjoituksessa olleen arvion pääministerin ”pakko-oireesta” saattoi psykiatrin esittämänä käsittää tosiasiaväitteeksi. Lehti osoitti huonoa harkintaa julkaistessaan sen. Kirjoituksesta kuitenkin ilmeni, että arviossa oli kyse esittäjänsä mielipiteestä, joka perustui julkisuudessa esillä olleisiin tietoihin.

Kolme neuvoston jäsentä piti kirjoitusta pääministerin ihmisarvoa loukkaavana ja äänesti siksi langettavaa.


Vapauttava myös syytteiden kommentoimisesta

JSN antoi vapauttavan päätöksen Helsingin Sanomille vastaavan päätoimittajan kirjoituksesta, jossa hän kommentoi samana päivänä julki tullutta tietoa siitä, että kolme Helsingin Sanomien toimittajaa asetetaan syytteeseen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. JSN totesi, että syytteiden yhteiskunnallisten vaikutusten kriittinen arvioiminen ei ollut Journalistin ohjeiden vastainen asiaton pyrkimys vaikuttaa tuomioistuimen ratkaisuihin. Oikeuslaitoksen toiminnan kriittinen arviointi on sananvapauden käyttämisen ydinaluetta.

Ilkka-Pohjalainen sai vapauttavan päätöksen jutusta, jossa myös politiikassa toimiva tutkija esitti arvioita toisesta puolueesta. JSN totesi, ettei tutkijan tausta varakaupunginvaltuutettuna ja edellisten eduskuntavaalien ehdokkaana ollut jutun aiheen kannalta niin olennainen seikka, että siitä olisi pitänyt mainita jutussa.

Iltalehti sai vapauttavan päätöksen muun muassa asiavirheitä ja samanaikaista kuulemista koskeneesta kantelusta.

JSN antoi kokouksessa yhden langettavan päätöksen, jonka perusteena oli se, ettei Ilta-Sanomien otsikolle löytynyt jutun sisällöstä katetta.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 2.3.2022.


Alla tiivistelmät 2.2.2022 tehdyistä päätöksistä.

Vapauttava päätös 7870/UL/21
Helsingin Sanomat
Vastaava päätoimittaja kommentoi kirjoituksessaan lehtensä toimittajiin kohdistuvia syytteitä ja puolusti niiden perusteena ollutta lehden journalistista työtä. Journalististen päätösten perusteleminen ja puolustaminen julkisesti kuuluu päätoimittajalta odotettuihin tehtäviin, eikä se ole journalistin aseman väärinkäyttöä. Kirjoittajan kytkös käsiteltävään aiheeseen perustui hänen ammattiasemaansa lehden vastaavana päätoimittajana. Syytteen yhteiskunnallisten vaikutusten kriittinen arvioiminen ei ollut Journalistin ohjeiden vastainen asiaton pyrkimys vaikuttaa tuomioistuimen ratkaisuihin.

Vapauttava päätös 7863/UL/21
Suomenmaa
Lehti julkaisi mielipidekirjoituksen, jonka osana psykiatri käsitteli pääministerin mielenterveyttä ja ulkomuotoa. Arvion pääministerin pakko-oireesta saattoi psykiatrin esittämänä käsittää tosiasiaksi, joten lehti osoitti huonoa harkintaa julkaistessaan sen. Kirjoituksesta kuitenkin ilmeni, että arviossa oli kyse mielipiteestä, joka perustui julkisuudessa esillä olleisiin tietoihin. Lehti poisti jälkeenpäin osan kirjoituksesta. Äänestyspäätös 10–3. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Vapauttava päätös 7860/UL/21
Ilkka-Pohjalainen
Lehti julkaisi jutun, jossa tutkija esitti arvioitaan perussuomalaisesta puolueesta. Jutussa ei ollut välttämätöntä mainita, että tutkija itse toimii toisessa puolueessa. Lehdellä oli perusteet suhtautua haastateltavaan tutkijana, jolla on akateemisten ansioidensa ja tutkimusaiheidensa vuoksi asiantuntemusta arvioida perussuomalaisia tutkijan ominaisuudessa.

Langettava päätös 7848/UL/21
Ilta-Sanomat
Lehti kertoi liikennemerkkiuudistuksen kustannusarvioista. Lehden otsikolle "Sukupuolettomien liikennemerkkien vaihtotöistä jo miljoonalasku" ei löytynyt katetta jutusta.

Vapauttava päätös 7847/UL/21
Iltalehti
Lehti julkaisi analyysikirjoituksen, jossa kritisoitiin ministeriön antamaa vastausta lehden tekemään tietopyyntöön. Tietopyyntö oli koskenut kansliapäällikön ja ministerin sähköpostikirjeenvaihtoa toistensa sekä ministeriön ulkopuolisten henkilöiden kanssa. Kantelija mainittiin jutussa yhtenä tietopyynnössä nimetyistä henkilöistä. Tämä ei asettanut häntä erittäin kielteiseen julkisuuteen. Jutussa oli epätarkkaa ilmaisua, mutta lehti tarkensi muotoiluja nopeasti.


Lisätietoja
JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen, p. 040 594 9363