Langettava 7757/MTV/21
MTV

Piilomainonta

Television keskusteluohjelmassa haastateltiin kirjantekijöitä, jotka olivat tunnettuja myös saman kanavan viihdetähtinä. Toimittaja kehotti lopuksi yleisöä ostamaan heidän kirjansa. Haastattelun kokonaisuudessa suora ostokehotus ylitti piilomainonnan kynnyksen ja oli omiaan heikentämään luottamusta tiedotusvälineiden uskottavuuteen. Äänestyspäätös 9–1.

Vapauttava 6828/SL/18
Ilta-Sanomat

Lainaaminen

Lehti julkaisi jutun, jossa ystävät muistelivat kuollutta julkisuuden henkilöä. Jutussa, lehden kannessa tai lööpissä ei ollut tarpeen mainita tiedotusvälinettä, joka oli kertonut henkilön kuolemasta ensimmäisenä. 

Vapauttava 6827/MTV/18
MTV

Yksityisyyden suoja

MTV esitti televisiossa julkisuuden henkilöiden perhe-elämää heidän kotonaan esittelevän ohjelman. Osallistuessaan ohjelmaan julkisuuden henkilö otti riskin siitä, että asunnon sijainti saattaa käydä ohjelmasta ilmi.

Langettava 6757/MTV/18
MTV

Otsikko, muu esittely

MTV mainosti keskusteluohjelmaansa televisiossa kanavajuonnoilla, joissa väitettiin, että kantelija olisi yksi ohjelman vieraista. Väitteelle ei löytynyt ohjelman sisällöstä katetta.

Vapauttava 6496/AL/17
Suomen Kuvalehti

Journalistinen päätösvalta, kielteinen julkisuus, samanaikainen kuuleminen, oma kannanotto, totuudenmukainen tiedonvälitys, toimittajan asema, oikeudenkäyntiin vaikuttaminen

Lehti kertoi jutussaan Asianajajaliiton tutkivan alkoholia työaikana nauttineen asianajajan toimia. Jutussa haastateltiin kirkkovaltuuston jäseniä, koska kyseinen asianajaja kuului kirkkovaltuustoon. Haastateltavien lausumia käytettiin totuudenmukaisesti. Asianajajaa ei tarvinnut kuulla samassa yhteydessä, koska kyseessä oli jatkojuttu, joka kommentoi aiempaa juttua, jossa häntä oli haastateltu. 

Langettava 5785/MTV/15
MTV3 Katsomo

Ihmisarvon kunnioittaminen

MTV3:n Katsomo-sivustolla mainostettiin keskusteluohjelmaa kansanryhmän etnistä alkuperää halventavalla väitteellä. Väitteen poistaminen ei riittänyt korjaamaan tapahtunutta vahinkoa.

Langettava 5659/SL/14
Iltalehti

Piilomainonta

Ilmoittaja julkaisi Iltalehden verkkosivulla tuottamaansa aineistoa, joka jäljitteli Iltalehden ulkoasua ja jutuntekotapaa. Sponsoroitu sisältö -merkintä ei riittänyt erottamaan ilmoitusta journalistisesta sisällöstä.

Langettava 5411/TV/14
MTV, Kymmenen uutiset

Virheen korjaus

STT:n tekemässä ja MTV:n julkaisemassa uutisessa oli olennainen virhe. Toimitus ei sitä korjannut kantelijan pyynnöstä ja STT:n oikaisusta huolimatta.  
   

Vapauttava 5284/SL/13
Helsingin Sanomat

Haastattelu

Lehti haastatteli entistä pitkäaikaisasunnotonta. Toimitus korjasi jutun virheet jälkikäteen. Neuvoston mielestä lehden olisi ollut reilua lähettää haastatellulle hänen sitaattinsa luettavaksi etukäteen. Se ei kuitenkaan rikkonut Journalistin ohjeita. 

Vapauttava 5282/TV/13
MTV3.fi

Haastattelu

Toimittaja haastatteli poliitikkoa tv-uutisissa ja kertoi myöhemmin verkossa julkaistussa kolumnissaan muun muassa haastatellun käyttäytymisestä haastattelutilanteessa. Menettelytapa ei loukannut haastatellun oikeuksia.

Vapauttava 5161/TV/13
MTV3.fi

Piilomainonta, konserniyhteys

Verkkosivulla julkaistiin uutinen saman konsernin elokuvapalvelusta. Sen sisältö oli osin kritiikitöntä, mutta konserniyhteys tehtiin lukijoille selväksi. Kysymys ei ollut piilomainonnasta. 

Langettava 5159/SL/13
Iltalehti

Otsikko, totuudenmukainen tiedonvälitys, tietolähteen käyttö

Lehden lööppi ja etusivu kertoivat vauvan kuolleen rokotteen seurauksena. Jutusta ei löytynyt katetta väitteelle. 

Langettava 5149/TV/13
MTV3

Otsikko

Tv-kanavan teksti-tv:n uutisen otsikko "Tytöt ja media huono yhdistelmä" oli yleisluontoinen lausahdus. Jutussa ei ollut otsikon lupaamaa sisältöä, eikä teksti tarkentanut otsikkoa millään tavalla.

Vapauttava 4897/TV/12
MTV3, uutiset

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös nimen suojasta ja epäillyn asemasta. Kantelijan entisen sukunimen näyttäminen uutisen kuvituksessa ei paljastanut hänen nykyistä henkilöllisyyttään. Uutisesta kävi selvästi ilmi, että kyseessä oli vasta epäily.

Vapauttava 4872/TV/12
MTV3, 45 minuuttia

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös tietojen hankkimisesta ja haastattelusta. Jutussa kerrottiin laittomia ylitöitä tekevän taksinkuljettajan aiheuttamista riskeistä ja taksien valvontaan liittyvistä puutteista. Neuvoston mielestä haastattelut oli tehty asianmukaisesti eikä haastatteluaineistoa käytetty Journalistin ohjeiden vastaisesti.

Vapauttava 4837/TV/12
MTV3.fi

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös oikeita tietoja ja piilomainontaa koskevassa asiassa. Tv-kanava muokkasi nettiuutista kertomatta asiasta lukijoille. Kyse ei kuitenkaan ollut olennaisen asiavirheen korjauksesta, jolloin siitä olisi pakko kertoa. Viihdesivustolla julkaistu uutinen kertoi markkinointikampanjan aiheuttamasta hämmingistä, joten sille oli journalistiset perusteet.

Langettava 4767/TV/11
MTV3

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös piilomainontaa koskevassa asiassa. Maajussille morsian -ohjelmassa annettiin yhden elintarvikeyrityksen tuotteille silmiinpistävän paljon näkyvyyttä. Kysymys oli piilomainonnasta.

Langettava 4720/TV/11
MTV3

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös piilomainontaa ja toimittajan ammatillista asemaa koskevassa asiassa. Urheilutoimittajan esiintyminen tv-mainoksissa selostamansa autokilpailun mainoskatkoilla hämärsi kaupallisen ja toimituksellisen aineiston rajan. Myös journalistinen päätösvalta joutui kyseenalaiseen valoon.

Vapauttava 4692/SL/11
Satakunnan Kansa

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös arkaluonteisen rikoksen alaikäisen uhrin henkilöllisyyden suojaa koskevassa asiassa. Lehti saattoi kertoa alaikäisiin kohdistuvista rikosnimikkeistä poikkeuksellisen yksityiskohtaisesti, koska kysymyksessä oli yhteiskunnallisesti merkittävä rikosvyyhti.

Langettava 4669/TV/11
MTV3, Makuja

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös piilomainontaa koskevassa asiassa. MTV3.fi referoi nettisivuillaan karppaukseen kielteisesti suhtautunutta juttua. Samassa yhteydessä julkaistiin leipomon mainontaa. Kun mainoskampanja loppui, poistui juttukin yleisön saatavilta.

<< 1 2 3 4 5 >> 

Langettava 4720/TV/11

Vastaaja: MTV3

Ratkaistu: 18.4.2012

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös piilomainontaa ja toimittajan ammatillista asemaa koskevassa asiassa. Urheilutoimittajan esiintyminen tv-mainoksissa selostamansa autokilpailun mainoskatkoilla hämärsi kaupallisen ja toimituksellisen aineiston rajan. Myös journalistinen päätösvalta joutui kyseenalaiseen valoon.

Kantelu ja lisäselvitys 21. ja 25.10.2011

Kantelijan mukaan MTV3:n urheilutoimitus ja MTV3:n mainososasto myymällä mainostilaa sotkevat journalismin ja mainostamisen. Kantelija sanoo olevansa vankkumaton markkinatalouden kannattaja, mutta MTV3:n toiminta on mennyt omituiseksi: urheilutoimitus ja mainostoiminta menevät täysin sekaisin. Toimittaja (yleensä Oskari Saari) haastattelee ja tekee erityisjuttuja F1-kilpa-ajaja Heikki Kovalaisesta. Sitten sama kaksikko (Saari ja Kovalainen) on Kovalaisen maksullisessa Fonectan mainoksessa, jossa toimittaja pitää työnantajansa mikrofonia ja puhuu siihen ihan kuin niin sanotussa uutisjutussaan.

Kantelija arvelee, että Fonecta on Kovalaisen sponsori, missä ei ole mitään pahaa tai väärää. Kun näitä yhteisiä mainoksia esitetään MTV3:n formulalähetysten ohessa sekä netissä ja kun mainoksessa on sama haastattelija mikkinsä kanssa kuin on formulaohjelmissakin mikkinsä kanssa haastattelemassa Kovalaista, mainos ja ohjelma menevät täysin sekaisin.

Kantelija myös epäilee, voiko yhteisiä mainoksia samalle kanavalle tekeviltä odottaa normaalia kriittistä journalismia. MTV3 tekee siis formulaohjelmaa ja mainostaa kanavaansa maailman nopeimman Heikin avulla. Journalismi ja mainostaminen ovat tässä niin pahasti sotkussa, että siitä on vaikea saada selvää. Kantelijan mielestä on kuitenkin selvää, että mainos ja journalismi sotkeutuvat toisiinsa eettisten ohjeiden vastaisesti.


MTV3:n vastaus 16.11.2011

Vastaava toimittaja, urheilupäällikkö Tatu Lehmuskallio vastaa, että MTV Oy ja Fonecta Oy ovat yhteistyössä toteuttaneet mainoskampanjan, jossa pk-yrityksille on tarjottu mahdollisuutta saada yhtiönsä tunnus formulakuljettaja Heikki Kovalaisen ajohaalariin ja päästä tapaamaan Kovalainen Monacossa, Singaporessa tai Abu Dhabissa. Mainokset eivät ole MTV Oy:n tuottamia, eikä niiden sisältö ole MTV Oy:n suunnittelema.

Kampanjan alkuvaiheen mainoksissa Lehmuskallion mukaan haettiin halukkaita yrityksiä ja markkinoitiin paitsi Fonectaa myös Kovalaisen kautta formulalähetyksiä ja MTV3-kanavaa. Siksi lopputunnuksissa on todettu, että kampanja on toteutettu MTV3:n ja Fonectan yhteistyönä. Näissä Kovalainen on esiintynyt yksin. Loppuvaiheen mainoksissa yrityksiä on esitelty. Nämä mainokset on tuotettu tuoreeltaan kisaviikonlopun aikana Monacossa, Singaporessa ja Abu Dhabissa. MTV Oy:n toimittaja Oskari Saari on esiintynyt Monacossa ja Singaporessa kuvatuissa mainoksissa.

Lehmuskallio sanoo MTV3:n ymmärtävän, että journalistinen uskottavuus edellyttää median riippumattomuutta, ja että katsojan on voitava luottaa siihen, ettei televisio sekoita kaupallista aineistoa toimitukselliseen aineistoon. Kaikki mainokset on sijoitettu mainoskatkoille. Tarkoituksena oli Lehmuskallion mukaan, että mainosten lopputunnuksissa olisi ollut maininta MTV3:n ja Fonectan yhteistyöstä. Ruutugrafiikka on kuitenkin MTV Oy:stä riippumattomista syistä jäänyt pois. Katsojalle ei kuitenkaan voi jäädä epäselväksi, että kyse on nimenomaan mainoksista eikä toimituksellisesta aineistosta.

MTV3 tulkitsee Lehmuskallion mukaan kantelua niin, että kantelija kyseenalaistaa MTV Oy:n journalistisen riippumattomuuden formulaohjelmien toimituksellisissa osioissa sillä perusteella, että toimittaja Saari ja Heikki Kovalainen ovat esiintyneet samoissa mainoksissa. Yleisellä tasolla MTV Oy toteaa, että televisio- tai muun toimittajan esiintyminen kaupallisessa viestinnässä ei voi sinällään olla kiellettyä, kunhan ero toimitukselliseen aineistoon on riittävän selvä. Sille, että MTV Oy:n toimittaja markkinoi yhtiön televisiokanavaa tai ohjelmistoa, ei varmaan ole esteitä, ja siksi Saarelle on annettu lupa mainoksissa esiintymiseen. Mitä taas tulee MTV Oy:n journalistiseen riippumattomuuteen itse formulalähetyksissä, on Lehmuskallion mukaan vaikea nähdä miten se olisi voinut vaarantua pelkästään siksi, että samoissa mainoksissa on esiintynyt myös Heikki Kovalainen. Hän on sarjan ainoa suomalaiskuljettaja ja siten sekä urheilullisesti että journalistisesti kiinnostava.

MTV Oy pyrkii Lehmuskallion mukaan kaikessa toiminnassaan noudattamaan hyvää journalistista tapaa. Jotta siitä ei jäisi epäilystä, MTV Oy on kantelun tultua yhtiön tietoon ilmoittanut Fonecta Oy:lle, että toimittaja Saari ei enää voi esiintyä yhteiskampanjan mainoksissa. Kampanjan viimeisissä, Abu Dhabissa kuvatuissa mainoksissa Saari ei esiinny.


Ratkaisu

Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille (JO 2). Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava (JO 16).

MTV Oy:n toimittaja selosti kaudella 2011 F1-kilpailuja yhtiön tv-kanavilla. Sama toimittaja esiintyi myös tv-mainoksissa selostamiensa kilpailujen mainoskatkoilla. Myös suomalainen F1-kuljettaja esiintyi toimittajan kanssa samoissa mainoksissa, joissa markkinoitiin lähinnä Fonecta Oy:tä ja mainospaikkaa kilpa-autoilijan ajohaalarissa.

Tiedonvälityksen luotettavuuden ja riippumattomuuden takaamiseksi lukijan, kuuntelijan ja katselijan on voitava erottaa mainosaineisto toimituksellisesta sisällöstä. Journalistin ohjeiden mukaan raja on pidettävä selvänä. Tässä tapauksessa sama toimittaja selosti formulakisoja ja esiintyi ohjelman mainoskatkolla käyttäen MTV3:n logolla varustettua mikrofonia. Mainoksissa oli myös formulakuljettaja, jonka ajoa toimittaja selosti ja arvioi.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että saman henkilön esiintyminen toimittajana ja ulkopuolisen yrityksen mainoskasvona heikentää journalismin uskottavuutta ja tv-kanavan riippumattomuutta katselijan silmissä. Toimittajan suostuminen toisen yhtiön myynninedistäjäksi saman urheiluohjelman mainoskatkoilla oli erityisen raskauttavaa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että MTV3 on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa tv-kanavalle huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Ulla Ahlmén-Laiho, Hannu Helineva, Timo Huovinen, Tuomo Lappalainen, Jaakko Ujainen ja Veikko Valtonen.

Tämä päätös on avattu 6262 kertaa