Vapauttava 6374/SL/16- Sunnuntaisuomalainen
Haastattelu
Sunnuntaisuomalaisen jutun näkökulma ja haastateltavat tarkentuivat ensimmäisen haastattelun tekemisen jälkeen. Se ei muuttanut lausumien asiayhteyttä eikä antanut oikeutta haastattelun perumiseen.
Vapauttava 6350/SL/16- Kaleva
Yksityisyyden suoja, rikosepäillyn tunnistaminen
Lehti kertoi vakavasta rikoksesta ja julkaisi tietoja epäillyn taustasta ja yhteiskunnallisesta asemasta. Tietojen julkaiseminen oli perusteltua, eikä lehti antanut syytä yhdistää niitä maassa asuvaan henkilöön, koska jutussa todettiin useita kertoja, että epäilty on ulkomailla.
Vapauttava 6348/YLE/16- Yle Uutiset
Ihmisarvon kunnioittaminen
Yleisradio kertoi verkkosivuillaan poliisin kiinni ottamien henkilöiden etnisen taustan. Se oli tässä tapauksessa asiaankuuluvaa, koska kyseessä oli alueellisesti merkittävä ilmiö.
Vapauttava 6343/YLE/16- Yle
Virheen korjaus
Yle julkaisi jutun, jossa listattiin valemedioita. Jutussa ei oikaisun jälkeen ollut asiavirheitä.
Vapauttava 6335/TV/16- MTV
Yksityisyyden suoja, lasten esiintyminen mediassa, lainaaminen
MTV käytti julkisuuden henkilön Instagram-kuvaa osana verkkojuttuaan. Se ei loukannut kantelijan eikä hänen lapsensa yksityisyyden suojaa, ja kuvan lähde oli mainittu asianmukaisesti.
Vapauttava 6331/SL/16- Ilta-Sanomat
Totuudenmukainen tiedonvälitys, tietolähteiden käyttö
Verkkolehti teki lukijaäänestyksen Yhdysvaltojen presidentinvaalien voittajasta. Nettiäänestys saattoi joutua manipuloinnin kohteeksi.
Vapauttava 6321/YLE/16- Yle Svenska
Totuudenmukainen tiedonvälitys, virheen korjaus
Svenska Yle julkaisi verkkosivuillaan kulttuurikolumnin. Kolumnista poistettiin arvailuja, mutta siinä ei ollut asiavirheitä.
Vapauttava 6320/YLE/16- Svenska Yle
Haastateltavan oikeudet
Svenska Yle lähetti haastattelun uutislähetyksessään keskusteluohjelman ennakkojuttuna. Haastattelun käyttämisestä saman tiedotusvälineen verkkosivulla ei ollut välttämätöntä mainita ennakkoon, koska haastateltavan voi olettaa tunteneen median käytäntöjä.
Langettava ja vakava huomautus 6319/R/16- Radio Suomipop
Ihmisarvon kunnioittaminen
Radion aamujuontajat soittivat Välimereltä pelastetuista Eurooppaan pyrkijöistä kertovan uutisähkeen tehosteena Mikki Hiiri merihädässä -lastenlaulua ja vitsailivat asiasta. Tämä loukkasi Eurooppaan pyrkijöiden ihmisarvoa.
Langettava 6316/R/16- Radio Suomipop
Totuudenmukainen tiedonvälitys, ihmisarvon kunnioittaminen
Vahvasti päihtynyttä julkisuuden henkilöä haastateltiin suorassa radiolähetyksessä. Hänen ihmisarvoaan ei kunnioitettu, eikä yleisö voinut erottaa tosiasioita sepitteestä.
Langettava 6300/SL/16- Iltalehti
Rikosepäillyn tunnistaminen
Iltalehti kertoi rikoksesta epäillyn henkilön tunnistetiedot niin tarkasti, että se johti hänen tunnistamiseensa.
Vapauttava 6298/SL/16- Ilta-Sanomat
Virheen korjaus, uhrin hienotunteinen kohtelu
Lehti kertoi pahoinpitelystä, jonka tekijä on kuollut. Jutussa ei ollut virheitä, ja se käsitteli kuollutta pahoinpitelijää riittävän hienotunteisesti, koska hänen henkilöllisyyttään ei kerrottu.
Langettava 6295/SL/16- Helsingin Sanomat
Totuudellinen tiedonvälitys, virheen korjaus
Lehti kertoi, että tutkimuslaitos on aloittamassa uuden selvityksen tiedevilpistä. Jutussa käytettiin virheellisesti termiä ”läpimurtotapaus”, joka antoi väärän kuvan jutussa käsitellystä tutkimuksesta. Lehti ei pyydettäessä oikaissut tietoja.
Vapauttava 6287/SL/16- Helsingin Sanomat
Yksityisyyden suoja, lasten esiintyminen mediassa, otsikko
Lehti käsitteli tunnettua rokotusten vastustajaa, vaikka tämä ei suostunut haastatteluun. Juttu ei loukannut hänen tai hänen lapsensa yksityiselämän suojaa. Lapsesta julkaistiin mahdollisimman vähän tunnistamiseen johtavia tietoja. Tiedoilla oli suuri yhteiskunnallinen merkitys.
Vapauttava 6283/SL/16- Iltalehti
Erittäin kielteinen julkisuus
Lehti kuvaili kauppakeskuksen muslimeille suunnattua ramadan-juhlaa vastustanutta mielenosoitusta otsikossaan ”rasistiseksi”. Kantelija ei joutunut jutussa erittäin kielteiseen julkisuuteen.
Vapauttava 6278/SL/16- Helsingin Sanomat
Virheen korjaus
Lehti kertoi televisiossa esitettävästä dokumentista. Jutussa oli epätarkkuus, jonka lehti oikaisi verkkosivuillaan mutta ei printtilehdessä. Kyse ei kuitenkaan ollut olennaisesta asiavirheestä.
Langettava 6277/SL/16- Helsingin Sanomat
Totuudellinen tiedonvälitys
Lehti kertoi tiedevilppiä selvittäneistä raporteista. Lehti antoi lukijoilleen virheellisen kuvan selvitysten sisällöstä, eikä oikaissut olennaista asiavirhettä.
Vapauttava 6274/SL/16- Österbottens Tidning
Totuudenmukainen tiedonvälitys, lähdekritiikki, haastateltavan oikeudet
Lehti julkaisi reportaasijutun uskonnollisesta yhteisöstä ja sen pastorista. Lehti kyseenalaisti pastorin kertomia ihmekokemuksia.
Langettava 6271/SL/16- Kauppalehti
Piilomainonta, toimittajan asema
Lehti julkaisi blogitekstin yrittäjän tietoturvasta. Blogin kirjoittaja oli mukana yrityksessä, joka myy tietoturvatuotteita. Teksti oli mainosmainen, ja siinä oli kaksi linkkiä yrityksen verkkosivuille.
Vapauttava 6268/SL/16- Iltalehti
Virheen korjaus
Lehti kuvaili kauppakeskuksen muslimeille suunnattua ramadan-juhlaa vastustanutta mielenosoitusta sanalla ”rasistinen”.