7778/UL/21

Langettava

Lehti julkaisi uutisia vain pari päivää aikaisemmin tapahtuneesta itsemurhayrityksestä. Jutuissa julkaistiin yksityiskohtia tapahtumista ja haastateltiin pelastettua henkilöä tämän ollessa haavoittuvassa tilassa. Tämä rikkoi hienotunteisuusvaatimusta sekä tietoja hankittaessa että niitä julkaistaessa.

Kantelu 3.8.2021

Kantelun mukaan Kouvolan Sanomat uutisoi 29.7.2021 itsemurhayrityksestä etusivulla, sivulla 5 ja julkaisi vielä asianosaisten kirjoituksen mielipidesivulla. Nettilehden juttu asiasta oli pitkään luetuimmat-listan kärjessä.

Kantelijan mielestä asiaa paisuteltiin huomiohakuisesti. Potilaan tai omaisen kirjoituksen julkaiseminen tämänkaltaisen akuutin tilanteen tiimoilta oli kyseenalaista.

Jos asiaa ei olisi lehdessä perusteellisesti selvitetty, tapaus olisi kuittaantunut läheltä-piti-tilanteena ja onnistuneena pelastustekona. Terveydenhuollon henkilökuntaa ja pelastustointa voi kiittää yksityisesti tai palautekanavan kautta. 

Kantelija lähetti toimitukseen sähköpostipalautteen, jossa hän käsitteli eri asiaan liittyvän mielipidekirjoituksensa editointia ja paheksui lisäksi itsemurhayritysuutisointia.

Kantelija vetoaa Journalistin ohjeiden kohtaan 28: Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja näitä tietoja uutisoitaessa on noudatettava hienotunteisuutta.

Päätoimittajan vastaus 16.9.2021

Päätoimittaja Petri Karjalainen vastaa, että Kouvolan Sanomat julkaisi 29. heinäkuuta 2021 lukijakirjeen, jossa henkilö kiitti pelastajiaan. Samassa lehdessä julkaistiin tapauksesta uutinen. Tiedot varmistettiin. Sekä lukijakirje että uutinen julkaistiin myös verkossa.

Lukijakirjeen julkaisu oli päätoimittajan vastauksen mukaan perusteltua. Pelastus- ja sote-alan henkilöstö saa aivan liian harvoin kiitosta. Miksi tällainen perusteltu kiitos pitäisi karsia pois? Lukijakirje julkaistiin yksityisyyden suojan takia poikkeuksellisesti nimettömänä.

Myös uutisen julkaisu oli päätoimittajan mukaan perusteltua. Kyseessä oli huomiota herättänyt tapahtuma yleisellä paikalla. Tapahtumalla oli runsaasti silminnäkijöitä ja yleistä kiinnostavuutta. Kouvolan Sanomat toteutti journalistista tehtäväänsä kertomalla, mitä oikeasti oli tapahtunut. Tähän liittyy myös sen toteaminen, että kyseessä oli itsemurhayritys. Kyseessä oli päätoimittajan mukaan uutisen kannalta olennainen tieto, jonka kertominen torjui huhuja ja vääriä oletuksia.

Uutista ei päätoimittajan mukaan paisuteltu eikä dramatisoitu. Painetussa lehdessä oli kahden palstan pieni uutinen, jossa oli hyvin neutraali kuvituskuva. Lukijat saivat tiedon siitä, mitä oli tapahtunut. Juttu saattoi lisätä turvallisuuden tunnetta: jos jotakin sattuu, myös apu on lähellä.

Päätoimittajan mukaan voi myös kysyä, pitääkö itsemurhaa yrittäneen ääni kokonaan vaientaa mediassa. Eikö hän voi kertoa kokemuksestaan – erityisesti, jos tarkoituksena on yhdessä läheisten kanssa kiittää pelastajia? Eikö voisi ajatella, että tällainen kiitollisuus pelastumisesta osoittaa sen, ettei itsemurha ole ratkaisu?

Kantelija kertoo lähettäneensä Kouvolan Sanomiin vastineen, jota ei ole julkaistu. Todellisuudessa kantelija on lähettänyt palautetta kanteluun liittymättömän mielipidekirjoituksen otsikoinnista, ja tässä samassa yhteydessä antanut palautetta uutisoinnista. Päätoimittajan mukaan hän ei ole viestissään pyytänyt tämän palautteen julkaisemista. Kouvolan Sanomien tuottaja on vastannut palautteeseen.

Nettiuutista muokattiin ennen kantelijan palautetta toimituksen oman harkinnan perusteella. Toimituksessa heräsi päätoimittajan mukaan kysymys, miten yksityiskohtaisesti on syytä kertoa itsemurhaa yrittäneen henkisestä tilasta. Tietoja ei ollut paljon, mutta varmuuden vuoksi juttua lyhennettiin, mikä myös merkittiin juttuun. Myöhemmin juttuun lisättiin tietoja siitä, mistä itsemurhaa yrittäneet ja heidän läheisensä saavat tukipalveluja. Asiasta myös keskusteltiin toimituksessa.

Päätoimittajan mukaan asianomainen otti itse yhteyttä, koska hän ja hänen omaisensa halusivat kiittää pelastajia. Hän kertoi omista kokemuksistaan nimettömänä. Asianomainen ei itse ole juttujen julkaisun jälkeen ottanut yhteyttä moittiakseen juttujen julkaisua tai niiden sisältöä.

Päätoimittajalle lähetetty tarkentava lisäkysymys 24.9.2021:

”Kouvolan Sanomien uutisesta saa käsityksen, että (…) henkilöä olisi haastateltu itsemurhayrityksen jälkeen. Haastatteliko ja kuinka Kouvolan Sanomat itsemurhaa yrittänyttä henkilöä uutista varten?” Kysymys perustuu Journalistin ohjeiden kohtaan 28: ”Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.” Tuo ”tietoja hankittaessa” tarkoittaa mm. haastattelua.

Päätoimittajan vastaus tarkentavaan lisäkysymykseen 24.9.2021:

”Asianomaiseen otettiin puhelimitse yhteyttä sen jälkeen, kun hän oli lähettänyt lukijakirjeen. Tämä ohjeistettiin tekemään mahdollisimman hienotunteisesti. Tavoitteena oli ennen kaikkea tarkistaa lukijakirjeen tiedot, koska niitä käytettiin myös uutisessa. Tiedot tarkistettiin myös muusta lähteestä (…)”

Ratkaisu

JO 28: Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.

Kouvolan Sanomat julkaisi julkisella paikalla pelastetun henkilön anonyymin kiitoskirjeen auttajilleen. Samana päivänä lehden uutisissa kerrottiin tapauksen olleen itsemurhayritys. Lehti oli puhelimitse haastatellut itsemurhaa yrittänyttä henkilöä vain pari päivää tapahtuneen jälkeen ja käytti tämän vastauksia uutisissaan. Lehti kertoi henkilöstä arkaluonteisia terveystietoja ja lainasi häntä jutussaan muun muassa kertomalla hänen tilastaan ja suhtautumisestaan itsemurhayritykseen.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että kiitoskirjeen julkaiseminen ei rikkonut Journalistin ohjeita. Kirje oli anonyymi eikä siinä mainittu lainkaan itsemurhayritystä.

Journalistin ohjeisiin kirjattu hienotunteisuusvaatimus koskee niin tietojen hankkimista kuin niiden julkaisemistakin ja kattaa sekä onnettomuuden että rikosten uhrit, joihin itsemurhaa yrittänyt henkilö voidaan rinnastaa. Lehden menettely tietojen tarkastamiseksi oli hyväksyttävää, mutta haavoittuvassa asemassa olevan henkilön haastatteleminen ja saatujen haastattelulausumien julkaisu rikkoivat hienotunteisuusvaatimusta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Kouvolan Sanomat on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 28, ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Eero Hyvönen (pj.), Marja Aarnipuro, Marja Keskitalo, Sami Koski, Valtteri Kujansuu, Valpuri Mäkinen, Riikka Mäntyneva, Tiina Ojutkangas, Heli Parikka, Kari Pyrhönen, Harto Pönkä, Henrik Rydenfelt ja Tuomo Törmänen.