7498/AL/20

Langettava

Lehti kertoi, että julkisuuden henkilö oli raskaana. Kantelija ei ollut kaventanut omalla toiminnallaan yksityisyydensuojaansa siinä määrin, että hänen raskautensa alkuvaiheesta olisi voinut kertoa ilman hänen suostumustaan.  

Kantelu 5.11.2020

Kantelu kohdistuu Seiskan 1.10.2020 julkaisemaan nettijuttuun, jossa kerrottiin, että kantelija oli raskaana.

Kantelun mukaan Seiska rikkoi Journalistin ohjeiden kohtaa 27, kun se julkaisi kantelijan yksityiselämää koskevan erittäin arkaluonteisen tiedon ilman kantelijan suostumusta. Kantelija ei ollut antanut asiasta haastattelua Seiskalle eikä muillekaan tiedotusvälineille. 

Kantelun mukaan kantelija ei ole yleensäkään antanut haastatteluja yksityiselämästään eikä ihmissuhteistaan. Kantelija toteaa osallistuneensa näyttelijänä ja käsikirjoittajana ohjelmia ja ohjelmistoja koskeviin pressitilaisuuksiin. Kantelun mukaan näissä kantelijan työtä koskevissa pressitilaisuuksissa tiettyjen, ns. juorujournalismia julkaisevien tiedotusvälineiden edustajat olivat viime aikoina ryhtyneet utelemaan tietoja kantelijan yksityiselämästä.  Kantelun mukaan kantelija on yllätettynä ollut pakotettu kohteliaana ihmisenä jotain kysymyksiin vastaamaan, vaikka ei olisi halunnut puhua muusta kuin työstään.

Kantelun mukaan Seiska ei ollut esittänyt kysymystä kantelijan raskaudesta edes tällaisessa pressitilaisuudessa, vaan se oli julkaissut uutisen huhupuheiden perusteella täysin ilman yhteydenottoa kantelijaan ja ilman hänen suostumustaan.

Kantelun mukaan kantelija oli pyytänyt Seiskaa poistamaan jutun, mutta lehti ei ollut siihen suostunut, vaan oli katsonut, että kantelija olisi antanut suostumuksen yksityiselämäänsä koskevaan vapaaseen uutisointiin, koska on antanut muita haastatteluja muille tiedotusvälineille julkisuuden henkilönä yksityiselämästään. 

Kanteluun on liitetty selvitys kantelijaa koskevasta aikaisemmasta uutisoinnista, joka kantelun mukaan osoittaa, että kantelija ei ole antanut haastatteluja itsestään vaan työstään. 

Päätoimittajan vastaus 7.1.2021

Päätoimittaja Jari Peltomäen mukaan kantelun kohteena olevassa verkkoartikkelissa oli varsin lyhyesti vain tuotu esiin, että kantelija oli raskaana. Lisäksi jutussa oli mainittu suosikkikoomikon parisuhteen kestäneen kolme vuotta ja pariskunnan menneen kihloihin vuonna 2018. 

Päätoimittajan mukaan raskaus on sinänsä toki yksityiselämään lähtökohtaisesti liittyvä tieto ja tiedon julkaiseminen voi siten edellyttää JO 27:n mukaisesti asianomaisen suostumusta. Yksityiselämän aluetta ja suostumuksen käsillä oloa arvioitaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon asianomaisen oma suhtautuminen julkisuuteen ja yksityisasioidensa aiempi käsittely julkisuudessa. 

Päätoimittajan mukaan uutisoinnin kohteena oli yksi Suomen tunnetuimmista näyttelijä-koomikoista, joka on esiintynyt julkisuudessa jo vuosia. Vastoin kantelussa väittämäänsä, hän on itse käsitellyt julkisuudessa myös omaan yksityiselämäänsä liittyviä asioita. Hän on kommentoinut julkisuudessa muun muassa lapsuuttaan, koulunkäyntiään, perhesuhteitaan, kihlaustaan, kosintaa ja häiden suunnittelua. 

Päätoimittajan mukaan aiemmilla julkituloilla on sekä suomalaisessa että eurooppalaisessa oikeuskäytännössä vakiintuneesti katsotuin tavoin merkitystä arvioitaessa sitä, mitä ylipäänsä on pidettävä yksityiselämän piiriin kuuluvana ja toisaalta arvioitaessa sitä, millä perusteilla yksityisistäkin asioista kertominen voi olla oikeutettua. EIT:n oikeuskäytännössä on arvioitu asiaa myös siltä kannalta, onko yksityiselämään liittyvä tieto menettänyt yksityisen luonteensa ylipäänsä aiemman julkisen keskustelun johdosta. 

Päätoimittajan mukaan kantelijan oma asema julkisuuden henkilönä sekä hänen aiemmat julkiset haastattelunsa tulee ottaa arvioinnissa huomioon myös Journalistin ohjeiden kannalta. Arvioitavaksi tulee, mitkä asiat ylipäänsä kuuluvat yksityisyyden suojattuun piiriin kulloisessakin tapauksessa ja toisaalta, minkälaisen (konkludenttisen) suostumuksen kirjoituksen kohde on antanut asioista kertomiselle. 

Päätoimittajan mukaan kantelija totesi, ettei olisi antanut haastatteluita muista kuin työasioista. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä vuosien varrella hän on lukuisissa haastatteluissa kertonut varsin paljon myös yksityiselämästään. 

Päätoimittajan mukaan hän oli tarjonnut sähköpostistaan 15.10.2020 ilmenevin tavoin kantelijalle mahdollisuutta keskustella tilanteesta ilman julkisuutta kyetäkseen arvioimaan asiaa journalistiselta kannalta mahdollisista uusista olosuhteista riippuen, mutta tätä mahdollisuutta kantelija ei ollut halunnut käyttää. 

Ratkaisu

JO 27: Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä.

Seiska julkaisi jutun, jonka mukaan kantelija oli raskaana. Lehti ei ollut kysynyt kantelijalta asiasta.

Neuvosto toteaa, että varsinkin raskauden alkuvaihe on yksityisyyteen kuuluva, erityisen arkaluonteinen tieto, jonka kertomiseen on saatava lupa, jollei sillä ole poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä, kuten tässä tapauksessa ei ollut. 

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että kantelija on tv-työnsä ja näyttelijän ammattinsa vuoksi julkisuuden henkilö, jonka yksityisyydensuoja on osittain kaventunut. Kantelija on kuitenkin antanut haastatteluja pääsääntöisesti työhönsä liittyvissä asioissa, ja vastannut  niissä yksityiselämästään esitettyihin kysymyksiin pidättyväisesti, eikä ole kertonut julkisuudessa lasten hankkimiseen, raskaussuunnitelmiin tai raskauteen liittyviä ajatuksiaan. Kantelijan yksityisyydensuoja ei ollut kaventunut hänen antamiensa haastattelujen vuoksi siinä määrin, että tiedon julkistamista olisi voinut perustella sillä. 

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Seiska on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 27 ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät: Eero Hyvönen (pj), Mona Haapsaari, Kyösti Karvonen, Marja Keskitalo, Valpuri Mäkinen, Niko Nurminen, Alma Onali, Heli Parikka, Aija Pirinen, Harto Pönkä, Tuomas Rantanen, Jukka Ruukki ja Henrik Rydenfelt.