2019 PÄÄTÖKSET

Vapauttava 7178/SL/19
Helsingin Sanomat

Oma kannanotto, jälkikäteinen kuuleminen, tosiasiat ja mielipiteet

Lehti julkaisi toimittajansa mielipidekirjoituksen, jonka mukaan kirjoituksessa mainittu mediakeskustelija on ”kalibroinut moraalisen kompassinsa uudelleen”. Kyseessä oli tavanomainen kulttuurikritiikki ja yhteiskunnallinen arviointi, joka ei edellyttänyt jälkikäteistä kuulemista.

Vapauttava 7171/SL/19
Helsingin Sanomat

Toimittajan tiedonhankinta, haastateltavan oikeudet, olennainen asiavirhe

Lehti kertoi jutussaan, että kantelija oli kieltäytynyt haastattelusta. Tämä oli perusteltua jutun aiheen ja kantelijan aseman vuoksi. Jutussa esitetty tulkinta kieltäytymisen perusteluista saattoi olla epätarkka, mutta siinä ei ollut olennaista asiavirhettä.

Vapauttava 7169/SL/19
Keskipohjanmaa

Yksityisyyden suoja, nimi rikosuutisissa

Lehti kertoi paikallisen taksiyrittäjän saamasta ajokiellosta ja sen syystä. Taksiyrittäjän henkilöllisyyden kertominen oli perusteltua, koska tapaus oli paikallisesti merkittävä.

Vapauttava 7165/PL/19
Akaan Seutu

Samanaikainen kuuleminen, jälkikäteinen kuuleminen

Lehti julkaisi kaksi paikalliseen kouluväkivaltatapaukseen liittyvää juttua. Jutuissa kerrottiin, miten paikallinen kuntapoliitikko oli ottanut aiheeseen kantaa sosiaalisessa mediassa. Häntä ei ollut tarpeen erikseen haastatella jutuissa.

Langettava 7159, 7167, 7170/SL/19
Iltalehti

Otsikko, olennainen asiavirhe, totuudenmukainen tiedonvälitys

Lehti julkaisi poliitikon haastattelun ja teki otsikkoon tulkinnan haastattelun sisällöstä. Tulkinta oli virheellinen, eikä otsikolle löytynyt jutusta katetta. Äänestyspäätös 7–2.

Langettava 7147/SL/19
Iltalehti

Lainaaminen

Lehti julkaisi verkkosivuillaan ulkomaisiin lähteisiin perustuvan jutun, joka käsitteli Kuun pinnalle lähetettyjä karhukaisia. Jutussa käytettiin laajasti myös toisen kotimaisen tiedotusvälineen työtä. Tämä olisi pitänyt mainita jutussa. 

Vapauttava 7146/PL/19
Kotiseudun Sanomat

olennainen asiavirhe, totuudenmukainen tiedonvälitys, tietojen tarkastaminen, lähdekritiikki

Lehti julkaisi jutun, jossa kerrottiin kunnan muuttuneista koulukyytikäytännöistä. Jutussa ei ollut välttämätöntä kertoa poikkeusjärjestelyistä, joten siinä ei ollut olennaista asiavirhettä.

Vapauttava 7145/AL/19
Suomen Kuvalehti

Yksityisyyden suoja

Lehti julkaisi jutun, jossa viitattiin aiemmin toisessa mediassa julkaistuun haastatteluun. Siinä kantelija kertoi parantuneensa kroonisesta kivusta rukouksen avulla. Haastattelun sisällöstä kertominen ei loukannut kantelijan yksityisyyden suojaa.

Vapauttava 7137/SL/19
Iltalehti

Nimi rikosuutisissa, yksityisyyden suoja, olennainen asiavirhe, totuudenmukainen tiedonvälitys

Lehti julkaisi verkkosivuillaan jutun, joka käsitteli veropetosepäilyihin liittyvää tuomiota. Lehdellä oli perusteet kertoa syytteestä vapautetun liikemiehen henkilöllisyys, eikä hänen asumisjärjestelyistään kertominen rikkonut yksityisyyden suojaa.    

Vapauttava 7134/YLE/19
Yle

Totuudenmukainen tiedonvälitys, olennainen asiavirhe, tosiasiat ja mielipiteet

Yle julkaisi verkkosivuillaan jutun, joka käsitteli suomenruotsalaisten maastamuuton syitä tuoreen tutkimuksen perusteella. Jutussa ei ollut asiavirhettä. 

Vapauttava 7133/SL/19
Itä-Savo

Uhrin hienotunteinen kohtelu

Lehti julkaisi verkkosivuillaan jutun, jossa kerrottiin samana päivänä tapahtuneesta hukkumisonnettomuudesta. Lehti ei rikkonut Journalistin ohjeiden vaatimusta uhrin hienotunteisesta kohtelusta.

Vapauttava 7124/SL/19
Iltalehti

Yleisön tuottama aineisto, ihmisarvon kunnioittaminen

Uutista seuranneella kommenttipalstalla julkaistu viesti ei loukannut  seksuaalivähemmistön ihmisarvoa. 

Langettava 7121/YLE/19
Yle

Olennainen asiavirhe

Ylen televisiouutisissa oli olennainen asiavirhe, jota Yle ei korjannut saatuaan virheestä tiedon palautelomakkeen kautta.

Langettava 7120/YLE/19
Yle

Uhrin hienotunteinen kohtelu, ihmisarvon kunnioittaminen, journalistinen päätösvalta

Yle Kioski julkaisi YouTubessa ja Yle Areenassa henkirikosta käsittelevän videon. Käsittelytapa loukkasi rikoksen uhrin ihmisarvoa eikä täyttänyt uhrin hienotunteisen kohtelun vaatimuksia.

Vapauttava 7112, 7118/SL/19
Maaseudun Tulevaisuus

Totuudenmukainen tiedonvälitys, olennainen asiavirhe, mielipiteet ja tosiasiat

Lehti julkaisi kolumnin, joka oli kärjistävän yksipuolinen ja antoi siksi asioista epätarkan kuvan. Kolumnissa ei kuitenkaan ollut olennaisia asiavirheitä.

Vapauttava 7100/SL/19
Aamulehti

totuudenmukainen tiedonvälitys, tietojen tarkistaminen, lähdekritiikki, olennainen asiavirhe, samanaikainen kuuleminen, jälkikäteinen kuuleminen, yksityisyyden suoja

Lehti julkaisi verkkosivuillaan ja printtiversiossaan jutun, joka käsitteli kouluväkivaltatapausta. Jutussa esiintynyt terveydenhoitaja saattoi olla paikkakunnallaan tunnistettavissa. Häneen kohdistunut julkisuus ei kuitenkaan ollut niin kielteistä, ettei jälkikäteinen kuuleminen olisi riittänyt.

Vapauttava 7093/SL/19
Satakunnan Kansa

tietojen tarkistaminen, yksityisyyden suoja, uhrin hienotunteinen kohtelu

Lehti julkaisi urheiluseuran junioritoiminnan ongelmia käsittelevän jutun. Jutussa kerrottiin alaikäisen joutuneen pahoinpitelyn kohteeksi, mutta tapauksesta kerrottiin niin vähän, ettei julkaiseminen laajentanut niiden ihmisten piiriä, jotka tunsivat tapauksen entuudestaan. Tiedot oli tarkistettu riittävän hyvin.

Langettava 7092/R/19
Järviradio

Ihmisarvon kunnioittaminen

Radiokanava soitti kappaleen, joka ei yksinään olisi ollut etnistä alkuperää halventava. Juontajan lukemat saatesanat tekivät kokonaisuudesta ihmisarvoa loukkaavan. Äänestyspäätös 11–1.

Langettava 7089/SL/19
Verkkouutiset

Olennainen asiavirhe, yleisön tuottama aineisto

Lehti julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa oli olennainen asiavirhe, jota lehti ei korjannut saatuaan siitä tiedon.

Vapauttava 7088/SL/19
Savon Sanomat

Totuudenmukainen tiedonvälitys, olennainen asiavirhe, lähdekritiikki, tietojen tarkistaminen, tosiasiat ja mielipiteet, nimi rikosuutisissa, samanaikainen kuuleminen

Lehti julkaisi juttukokonaisuuden, joka käsitteli erimielisyyksiä Kuopion tennispiireissä. Jutuissa ei ollut olennaisia asiavirheitä, ja seuran puheenjohtajaan kohdistuvista rikosepäilyistä oli perusteltua kertoa.

<< 1 2 3 >> 

Vapauttava 7165/PL/19

Vastaaja: Akaan Seutu

Asia: Samanaikainen kuuleminen, jälkikäteinen kuuleminen

Ratkaistu: 4.12.2019

Lehti julkaisi kaksi paikalliseen kouluväkivaltatapaukseen liittyvää juttua. Jutuissa kerrottiin, miten paikallinen kuntapoliitikko oli ottanut aiheeseen kantaa sosiaalisessa mediassa. Häntä ei ollut tarpeen erikseen haastatella jutuissa.

Kantelu 17.9.2019

Kantelu kohdistuu seuraaviin Akaan Seudun verkkosivuillaan julkaisemiin juttuihin:

1. ”Koululaisen pahoinpitelyksi kuvailtu somevideo herätti kiivaan keskustelun: Väkivaltaa vai kiusaamista, ja miten Toijalan tapaukseen pitäisi reagoida? – Sivistyslautakunta pohtii asiaa ensi viikolla” (7.9.2019): https://akaanseutu.fi/2019/09/07/vakivaltaa-vai-koulukiusaamista-ja-miten-toijalan-tapaukseen-pitaisi-reagoida-pahoinpitelyksi-kuvailtu-somevideo-heratti-kiivaan-keskustelun-ja-tulee-sivistyslautakunnan-kasittelyyn/

2. ”Oppilaan pahoinpitely oli kolmas suunniteltu väkivallanteko kuuden vuoden sisällä – Rehtori pitää myös poliitikkoja kiusaajina, sivistysjohtajankin mielestä toiminta oli asiatonta” (10.9.2019): https://akaanseutu.fi/2019/09/10/perjantain-pahoinpitely-oli-kolmas-suunniteltu-vakivallanteko-kuuden-vuoden-sisalla-toijalan-yhteiskoulun-rehtori-ehdottaa-erottamista-ja-pitaa-poliitikkoja-kiusaajina-ja-kaksinaismoralistei/

Kantelija on jutuissa mainittu kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen. Ensimmäisessä jutussa kerrotaan hänen tykänneen Facebookin Akaalaiset-ryhmässä julkaistusta kommentista, jonka mukaan ”Akaan koulujen rehtorit ja muu yläkerta ovat pelkkiä vässyköitä, ja oikea ratkaisu tilanteessa olisi välitön koulusta erottaminen, rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus” ja toisessa jutussa on siteerattu hänen omaa julkista Facebook-päivitystään, jossa hän otti kantaa aiheesta käytyyn keskusteluun ja lehden toimintaan.

Kantelun mukaan lehti on rikkonut Journalistin ohjetta 21, kun se julkaisi otteet Facebookista kysymättä kantelijan näkemystä. Kantelija kiinnittää huomiota myös siihen, että lehti on ”Facebook-peukutuksen” julkaistessaan julkaissut myös kantelijan nimen, aseman ja puoluetaustan.

Kantelija ei ole pyytänyt lehteä korjaamaan juttua. Hän kertoo, ettei myöskään lähettänyt lehdelle omaa kannanottoa, eli vastinetta, koska pelkäsi, että se julkaistaisiin kielteisessä sävyssä.


Päätoimittajan vastaus 21.10.2019

Akaan Seudun vastaavan päätoimittajan Juha Kososen mukaan juttujen ydin oli Akaalaiset-nimisessä Facebook-ryhmässä ja muualla sosiaalisessa mediassa julkaistu video oppilaan väkivaltaisesta käyttäytymisestä toista oppilasta kohtaan koulun pihalla.

Päätoimittajan mukaan ensimmäisessä jutussa nostettiin esiin asiaa mitenkään kommentoimatta neljän akaalaisen valtuutetun, yhden varavaltuutetun sekä entisen valtuuston puheenjohtajan kommentit videosta. Valtuutetut ja varavaltuutettu ovat myös sivistyslautakunnan jäseniä, jolle koulukiusaamisasiat hallinnollisesti kuuluvat. Akaalaiset-ryhmä on yli 8 000 henkilön suljettu Facebook-ryhmä. Akaan kaupungissa on asukkaita lähes 17 000. Akaan Seudun jutussa esille nostetut luottamushenkilöt kommentoivat ryhmässä valtuuston ja sivistyslautakunnan alaisten viranhaltijoiden toimintaa. Päätoimittajan mukaan kysymys oli selkeästi luottamushenkilöiden poliittisesta toiminnasta ja yhteiskunnallisesta keskustelusta, joka oli syytä nostaa keskusteluun. Päätoimittajan mukaan lehti lähtee siitä, että luottamushenkilöt ovat näin suuressa suljetussa ryhmässä vakavissaan liikkeellä.

Facebook-kommentin ”peukuttaminen” on päätoimittajan mukaan nykyisessä mediamaailmassa vahva kannanotto ja kantelija on merkittävässä asemassa Akaan kaupungissa. Hän esiintyy Akaan Seudun sivuilla usein ja on myös aktiivinen keskustelija valtuustossa ja sosiaalisessa mediassa. Akaan Seudulle ei ole syntynyt käsitystä, etteikö kantelija toimisi keskustelijana ja luottamushenkilönä vakavissaan ja tavoitteellisesti.

Päätoimittajan mukaan merkittävässä asemassa toimineen akaalaisen luottamushenkilön ja tässä tapauksessa vielä asiantuntijalautakunnan jäsenen kannanottoa ei ole ollut syytä epäillä niin, että häneltä olisi pitänyt etukäteen tai jälkikäteen varmistaa, mitä mieltä hän sittenkin on. Päätoimittajan mukaan jutussa on nostettu suljetusta ryhmästä esiin ja julkiseen keskusteluun merkittäviä kannanottoja tärkeään asiaan.

Päätoimittajan mukaan toinen juttu oli normaali jatkojuttu tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta. Jutussa käytiin läpi, kuinka Akaan kaupungissa koulukiusaamiseen puututaan ja minkälaisiin toimenpiteisiin koulussa oli ryhdytty. Juttuun lainattiin kantelijan avoimilta Facebook-suvuilta seuraavat kommentit: ”Kommenttiketju täyttyi nopeasti vanhempien kommenteista, joissa kerrottiin aiemmista kiusaamistapauksista, joihin koulun toimesta ei ole reagoitu. Silloin kun kiusaamiseen ei puututa, niin systeemissä todella on vikaa.” ”Valtuutettu tai ei, niin oikeutettu mielipiteeseen ja kyseisen asian kohdalla se nyt vain on niin, että liian kauan on hyssytelty kiusaamisasioita ja niihin on suhtauduttu liian kepeästi.”

Kyseisistä kommenteista, samoin kun ensimmäisen jutun peukutuksesta, ilmenee päätoimittajan mukaan selvästi valtuutettuna ja sivistyslautakunnan jäsenenä toimivan kantelijan kanta Akaan kaupungin sivistystoimen kykyyn hoitaa kiusaamisasioita. Päätoimittajan mukaan kantelija ei myöskään mitenkään kiistä peukutuksensa oikeellisuutta. Päätoimittajan mukaan kantelija ei joutunut jutuissa erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi eikä kantelija ole toimittanut lehdelle vastinetta tai ollut muutenkaan lehteen mitenkään yhteydessä. 


Ratkaisu

JO 21: Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.

JO 22: Ellei samanaikainen kuuleminen ole mahdollista, voi erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutunutta olla tarpeen kuulla jälkeen päin. Jos näin ei tehdä, hyvään tapaan kuuluu julkaista hänen oma kannanottonsa.

JO 24: Tavanomainen kulttuurikritiikki, poliittinen, taloudellinen tai yhteiskunnallinen arviointi sekä vastaavan muun mielipiteen esittäminen ei kuitenkaan synnytä oikeutta kannanottoon.

JO 29: Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta.

Akaan Seutu julkaisi verkkosivuillaan kaksi kouluväkivaltatapaukseen liittyvää juttua. Jutuissa kerrottiin, miten paikalliset kuntapoliitikot olivat ottaneet aiheeseen kantaa sosiaalisessa mediassa. Kantelija on jutuissa mainittu kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä voi käyttää lähteenä, kunhan niiden julkaisemisessa noudatetaan Journalistin ohjeita kaikilta osin. Tässä tapauksessa kuntapoliitikko ei joutunut erittäin kielteiseen julkisuuteen, kun lehti kertoi hänen sosiaalisessa mediassa esittämistään kannanotoista. Neuvosto myös muistuttaa, että Journalistin ohjeiden mukaan tavanomainen poliittinen arviointi ei synnytä oikeutta omaan kannanottoon. Lehdellä ei siten ollut velvollisuutta kuulla kantelijaa samanaikaisesti haastattelemalla häntä. Lisäksi lehti oli myöhemmässä jutussa pyrkinyt kuulemaan kantelijaa jälkikäteen julkaisemalla hänen jatkokommenttinsa sosiaalisesta mediasta.

Kantelija on kunnallispoliittinen vaikuttaja, jolta voi odottaa oikaisu- ja vastinemahdollisuuksien tuntemista. Hän ei kuitenkaan ollut pyytänyt lehdeltä virheen korjaamista eikä tarjonnut lehdelle omaa kannanottoa tai mielipidekirjoitusta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Akaan Seutu ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

 

Ratkaisun tekivät:
Elina Grundström (pj), Taina Roth, Lauri Haapanen, Antti Kokkonen, Robert Sundman, Anna Anttila, Tapio Nykänen, Heli Parikka, Hannele Peltonen, Tuomas Rantanen, Taina Tukia ja Sinikka Tuomi.

Tämä päätös on avattu 5020 kertaa