6569/PL/17

Vapauttava

Lehti lyhensi puolueen nimen kuntavaaligallupista julkaisemassaan taulukossa. Puolueen nimi oli kuitenkin oikein jutussa, johon taulukko liittyi. Kyseessä ei ollut olennainen asiavirhe. 

Kantelu 11.4.2017

Kantelu kohdistuu Lauttasaari-lehden 30.3.2017 julkaisemaan juttuun ”Kuntavaalitentti 2017” ja siihen liittyvään taulukkoon joka julkaistiin samana päivänä myös Lauttasaari-Seura ry:n verkkosivuilla. 

Kantelijan mukaan Suomen Eläinoikeuspuolueen nimi oli taulukossa Eläintenpuolue. ”Kyse ei ole vain kirjoitusvirheestä, koska nimi on kirjoitettu täysin eri tavalla.” Kantelijan mukaan asiasta on tehty toimitukselle oikaisuvaatimus samana iltana 30.3, johon toimitus vastasi 31.1 perjantaina ja lupasi tehdä oikaisun seuraavaan lehteen, joka ilmestyi 6.4. Niin ei tapahtunut.

Kantelijan mukaan puolue oli myös asetettu taulukossa otsikon ”muut” alle ilman perusteltua syytä. Kantelijan mukaan menettely on voinut johtaa siihen, ettei Suomen Eläinoikeuspuoluetta ole tulkittu viralliseksi puolueeksi lukijoiden keskuudessa. Kantelijan mukaan puolueen nimen väärin kirjoittaminen on voinut vaikuttaa äänestystulokseen. Kantelijan mukaan taulukkoa ei tehnyt toimittaja, vaan toimituksen ulkopuolinen henkilö. Facebookissa Laru-liikkeen sivulla Katri Penttinen, Lauttasaari-seuran pj., ilmoitti laatineensa sen. 

http://lauttasaari.fi/ajankohtaista/uutiset/773-saarelaisten-ehdokkaiden-vaalitentti

Kantelijan mukaan Suomen Eläinoikeuspuolueen kirjoitusasu korjattiin lehden verkkosivuilla julkaistuun juttuun, mutta korjattuun juttuun ei liitetty mainintaa tehdystä korjauksesta. 

 

Lauttasaari-lehden vastaus 16.8.2017

Kanteluun on vastannut Lauttasaari-lehden nykyisen päätoimittajan Pete Suhosen puolesta jutun julkaisuhetkellä Lauttasaari-lehden päätoimittajan työskennellyt Nina Talmén. Neuvosto on saanut Suhoselta kirjallisen luvan käyttää Talménin vastausta.

”Kantelija toteaa, että 30.3.2017 ilmestyneessä (nro 12/2017) Lauttasaari-lehdessä julkaistussa taulukossa hänen edustamansa puolueen nimi on kirjoitettu väärin. Kuten kantelussa on todettukin, taulukon on laatinut eri henkilö kuin lehden toimittaja. Koska ehdokkaita on useita, on taulukon laatimisvaiheessa sattunut kyseisen puolueen kohdalla valitettavasti kirjoitusvirhe, jota ei ole huomattu oikolukuvaiheessa ennen lehden menoa painoon. Puolueiden jaottelu tai järjestys taulukossa puolestaan on toimituksellinen valinta, johon kantelijalla – tai kenelläkään muullakaan – ei ole mahdollisuutta vaikuttaa painostuksella toimituksen ulkopuolelta.”

 

”Kantelija jättää kantelussaan täysin mainitsematta, että taulukossa kyse on pääjuttuun liittyvästä osasta ja että varsinaisessa jutussa tieto on oikein. Lauttasaari-lehden taulukolla ei ole niin merkittävää painoarvoa, että se voisi yksinään vaikuttaa jonkun puolueen tai henkilön äänimäärään kuntavaaleissa. Lisäksi Helsingissä ei edes ole toista nimeltään lähellekään saman kuuloista puoluetta, joten väite siitä, että kirjoitusvirhe olisi vaikuttanut vaalitulokseen, on perätön.”

 

Päätoimittajan mukaan ”Kokonaisuudessaan kyse on siis hyvin vähäisestä virheestä. Oikaisu taulukon virheestä on tehty hyvän journalistisen tavan mukaan kahden viikon sisällä, 13.4.2017 (nro 14/2017) ilmestyneeseen Lauttasaari-lehteen (sivu 4).”

http://www.lehtiluukku.fi/lue/lauttasaari-13.4.2017/145141.html

Päätoimittaja toteaa, että ”Kantelussa mainittu taulukko on julkaistu myös Lauttasaari-Seuran nettisivuilla, jonne kirjoitusvirhe on korjattu, kun tieto siitä on tullut. Liitteenä on myös kuvakaappaus Lauttasaari-Seuran Facebook-sivuilta, jossa korjaamisesta on julkisesti ilmoitettu. Lauttasaari-lehdellä sen sijaan ei edes ole nettisivuja tai nettilehteä, joten kantelun tämä kohta ei itse asiassa edes varsinaisesti kosketa mitenkään lehteä.”

Ratkaisu

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut. 

Korjauksen huomioarvo on suhteutettava virheen vakavuuteen. Jos jutussa on useita asiavirheitä tai jos virheestä voi aiheutua suurta vahinkoa, toimituksen tulee julkaista uusi juttu, jossa virheellinen tieto yksilöidään ja korjataan.

Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Tiedotusvälineen on suotavaa tehdä yleisölle selväksi ne käytännöt ja periaatteet, joiden mukaan se korjaa virheensä.

Kerran viikossa ilmestyvä printtilehti Lauttasaari julkaisi jutun kuntavaalitentistä. Jutun yhteydessä julkaistiin taulukko ehdokkaiden vastauksista. Taulukossa Suomen Eläinoikeuspuolue ry oli lyhennetty muotoon Eläintenpuolue. 

Neuvosto toteaa, että puolueen nimi oli lyhennetty taulukossa huolimattomasti. Vaikka lehti oikaisi virheen myöhemmin ilmestyneessä numerossaan, neuvosto katsoo, että kyseessä ei ollut olennainen asiavirhe. Puolueen nimi oli julkaistu oikeassa muodossa jutussa, johon taulukko liittyi, eikä nimen virheellisestä versiosta Eläintenpuolue syntynyt mahdollisuutta sekoittaa sitä johonkin toiseen puolueeseen. 

Kantelija oli tyytymätön myös siihen, että puolue oli listattu taulukon kohtaan ”muut”, vaikka se on rekisteröity puolue. Neuvosto toteaa, että tiedotusvälineellä on oikeus valita näkökulmansa ja esimerkiksi käyttämänsä luokittelut. Lisäksi saman alaotsikon alla on toinenkin rekisteröity puolue.

Neuvosto toteaa, että Lauttasaari-lehdellä ei ole verkkosivuja. Taulukko on julkaistu myös Lauttasaari.fi-sivustolla, mutta se ei ole Lauttasaari-lehden vaan Lauttasaari Seuran verkkosivusto.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Lauttasaari-lehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

    

Ratkaisun tekivät:

Elina Grundström (pj), Pirjo Auvinen, Antti Kokkonen, Jyrki Huotari, Riikka Mäntyneva, Hannu Helineva, Tapio Nykänen, Venla Mäntysalo, Pasi Kivioja, Heikki Kuutti, Paula Paloranta, Maria Swanljung ja Juha Honkonen.