2015 PÄÄTÖKSET

Vapauttava 6016/SL/15, 6025/SL/15, 6028/SL/15
Helsingin Sanomat

Oikeat tiedot, virheen korjaus

Lehti julkaisi kolumnin, jossa kirjoittaja käsitteli ilmastonmuutosta. Tekstissä ei ollut olennaisia asiavirheitä, vaan kyse oli kiistanalaisista näkemyksistä.

Lausuma 5980/L/15
Posti Group Oyj

Sananvapauden rajoittaminen

Vapauttava 5883/SL/15
Pohjolan Sanomat

Virheen korjaus

Lehti julkaisi pakinatyylisessä kirjoituksessaan tulkinnanvaraisen kommentin, joka ei kuitenkaan ollut olennainen asiavirhe. Kantelijan oikaisupyynnön julkaiseminen mielipidekirjoituksena osoitti huonoa harkintaa, mutta lukija sai siitä mahdollisuuden punnita asiaa myös toisesta näkökulmasta.

Vapauttava 5872/SL/15
Ilta-Sanomat

Nimen suoja

Lehden uutisessa käsiteltiin tapausta, jossa koira puri tyttöä ja määrättiin lopetettavaksi. Lehti kertoi jutussaan kantelijan saamasta käräjäoikeuden sakkotuomiosta. Kantelijan nimi ja virka-asema mainittiin jutussa.

Vapauttava 5864/SL/15
Ilta-Sanomat

Oikeat tiedot, konserniyhteys

Kolumnistin maininta siitä, että Venäjä kieltää ulkomaalaisomisteisen median, ei ollut olennainen asiavirhe. Konserniyhteyden mainitseminen Venäjän mediavaikuttamista käsitelleessä kolumnissa ei ollut välttämätöntä. Eriävä mielipide päätöksen perusteluista.

Langettava 5861/SL/15
Hufvudstadsbladet

Virheen korjaus ja yleisön tuottama aineisto

Lehti julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa oli olennainen asiavirhe. Lehti ei korjannut virhettä pyynnöstä huolimatta. 

Vapauttava 5860/SL/15
Salonjokilaakso

Piilomainonta, henkilökohtainen hyötyminen

Lehti julkaisi yhden miehen näytelmästä arvostelun, jonka oli kirjoittanut salolaisen harrastajateatterin johtaja. Hän mainitsi, että sama tunnettu helsinkiläisnäyttelijä saapuu esiintymään Saloon puolen vuoden kuluttua. Asian mainitsemisesta ei koitunut kirjoittajalle henkilökohtaista hyötyä eikä se ollut piilomainontaa.

Vapauttava 5858/SL/15
Sisä-Suomen Lehti

Yksityisyyden suoja

Lehti kertoi uutisessa Äänekosken kaupungin aikomuksesta vaatia kouluverkkopäätöksestä tehdyn valituksen kumoamista. Uutisessa käsiteltiin Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle tehdyn valituksen sisältöä ja kaupungin ehdotettua vastinetta valitukseen. Uutisessa mainittiin valituksen tekijät nimeltä.

Vapauttava 5855/SL/15
Etelä-Suomen Sanomat

Virheen Korjaus

Pääkirjoituksessa oli epätarkkuus, jonka lehti oikaisi kantelijan pyynnöstä. Korjaus jäi tekemättä netissä. Kyseessä ei ollut olennainen asiavirhe.

Langettava 5843/PL/15
Joutsan Seutu

Erittäin kielteinen julkisuus, samanaikainen kuuleminen, oma kannanotto

Joutsan kunnan kotihoidon johtamisjärjestelyjä käsitelleessä jutussa kohdistettiin kovaa kritiikkiä selvästi tunnistettavissa olevaa henkilöä kohtaan. Kantelija joutui erittäin kielteiseen julkisuuteen, eikä häntä kuultu jutussa.

Vapauttava 5841/SL/15
Digitoday

Konserniyhteys

Verkkolehti kertoi tv-ohjelmien tallentamiseen liittyvästä oikeudenkäynnistä. Konserniyhteys kerrottiin jutun lopussa vakiintuneen tavan mukaisesti. Kantelija ei joutunut erittäin kielteiseen julkisuuteen. Yhtiö ei myöskään vaatinut oman kannanoton julkaisemista.

Langettava 5835/SL/15, 5836/SL/15
Helsingin Sanomat

Virheen korjaus

Lehti julkaisi kartan, jossa oli olennainen asiavirhe. Lehti korjasi virheen seuraavan päivän lehdessä lyhyellä oikaisutekstillä. Korjaus oli tulkinnanvarainen eikä sen huomioarvo vastannut virheen vakavuutta.

Langettava 5830/R/15
Radio Suomipop

Ihmisarvon kunnioittaminen

Radion aamuohjelmassa arvosteltiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen käyntiä Auschwitzin keskistysleirillä. Ohjelmassa vähäteltiin keskitysleirille joutuneiden juutalaisten kärsimyksiä ja naureskeltiin niille.

Vapauttava 5829/PL/15
Mäntyharjun-Pertunmaan Pitäjänuutiset

Kielteinen julkisuus, samanaikainen kuuleminen

Lehti esitti kantelijoista kiistanalaisia väitteitä uutisessaan, joka käsitteli paikallisen motellin tilannetta. Kantelijat saivat esittää oman kommenttinsa jatkojutussa samana päivänä.

Langettava 5825/AL/15
Tekniikan Maailman

Piilomainonta

Lehti kertoi uudesta pelikoneesta. Juttu oli tehty valmistajan ehdoilla ja se oli mainosmainen.

Vapauttava 5815/TV/15
MTV, Huomenta Suomi

Toimittajan asema

Tv-ohjelmassa esiintyneen toimitusjohtajan yritys ja ohjelman juontaja ovat olleet liikesuhteessa keskenään. Suhde ei heijastunut ohjelman sisältöön eikä ole näyttöä, että siitä olisi koitunut ainakaan välitöntä hyötyä toimittajalle. Äänestyspäätös 10–1. Eriävä mielipide. 

Langettava 5814, 5856/AL/15
Image

Kielteinen julkisuus, oma kannanotto, asiattomasta sisällöstä ilmoittaminen

Lehti julkaisi kantelijan vastineen blogiin nettisivullaan, mutta ei linkittänyt sitä blogipostaukseen. Lehti julkaisi bloggaajan asiattomat kommentit kantelijan omaan kannanottoon. Lehden blogisivulla ei ollut mahdollisuutta ilmoittaa asiattomasta sisällöstä.

Langettava 5809/AL/15
Suomen Kuvalehti

Haastateltavan oikeudet, Virheen korjaus

Lehti julkaisi laajan henkilöhaastattelun, jota kantelija ei saanut tarkastaa ajoissa. Lehti ei suostunut kantelijan vaatimiin oikaisuihin.

Vapauttava 5807/YLE/15
Yleisradio

Virheen korjaus

Yleisradion uutisreportaasissa esiteltiin pienpuolueiden eduskuntavaalikampanjointia. Muutos 2011 -puolueen luonnehtiminen EU- ja eurovastaiseksi ei ollut virhe. Oikaisuvelvoitetta ei syntynyt.

Vapauttava 5806/TV/15
MTV

Piilomainonta

Tv-kanava kertoi verkossa julkaisemissaan uutisessa ja videojutussa laitteesta sekä kännykkäsovelluksesta, joiden avulla voi jäljittää esimerkiksi varastettua autoa. Kyse ei ollut piilomainonnasta, vaan uutuustuotteen testauksesta.

<< 1 2 3 4 5 >> 

Vapauttava 5858/SL/15

Vastaaja: Sisä-Suomen Lehti

Asia: Yksityisyyden suoja

Ratkaistu: 18.11.2015

Lehti kertoi uutisessa Äänekosken kaupungin aikomuksesta vaatia kouluverkkopäätöksestä tehdyn valituksen kumoamista. Uutisessa käsiteltiin Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle tehdyn valituksen sisältöä ja kaupungin ehdotettua vastinetta valitukseen. Uutisessa mainittiin valituksen tekijät nimeltä.

Kantelu 27.5.2015

Kantelu kohdistuu Sisä-Suomen Lehdessä julkaistuun uutisjuttuun ”Kouluverkkopäätöksestä valitus – kaupunki vaatii kumoamista”. Uutinen liittyy Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle tehtyyn kouluverkkopäätöstä koskevaan valitukseen, jonka kumoamista Äänekosken kaupunki vaatii. Lehti on jutussa maininnut valituksen tekijät nimeltä.

Kantelija pitää kyseenalaisena, että valituksen tekijät mainitaan nimeltä uutisessa. Lehti ei ole ollut kantelijaan yhteydessä jutun julkaisemisen takia, eikä kantelijalta ole pyydetty vastinetta. Kantelijan mukaan hän ja muut asianosaiset ovat yrittäneet kirjoittaa asiasta muun muassa yleisönosastoon. Juttuja, joissa manitaan Mämmen kylä tai Mämmen koulu, ei kantelijan mukaan julkaista. Kantelijan mielestä paikallislehden uutisointi antaa asiasta tietämättömille vain tietynlaisen kuvan kokonaisuudesta. 

Sisä-Suomen Lehden vastaus 9.6.2015

Päätoimittaja Tapio Honkamaan mukaan Mämmen kyläkoulun kohtalo on puhuttanut äänekoskelaisia jo pitkään, ja lehti on luonnollisesti paikkakunnan päämediana seurannut sitä tarkasti. Kaikki asianosaiset ovat saaneet sanottavansa esille useampaan kertaan. Asianosaisilla tässä yhteydessä tarkoitetaan kaupungin organisaatiota ja Julkisen sanan neuvostolle kantelun tehnyttä henkilöä ja hänen taustaryhmäänsä.

Kaupungin päättäjät laativat vuoden 2014 aikana kouluverkkoselvityksen, jonka valtuusto hyväksyi joulukuussa 2014. Lehti teki aiheesta syys-joulukuussa kaksi isoa juttua, joissa kuunneltiin mämmeläisiä. Molemmissa jutuissa haastateltiin muun muassa kantelun tekijää.

Kantelija on myös esiintynyt Sisä-Suomen Lehden yleisöosastossa Mämmen koulua koskevassa keskustelussa. Päätoimittajan mukaan lehti ei ole jättänyt julkaisematta yhtäkään Mämmen koulua koskevaa kirjoitusta, jonka kyläläiset ovat itse kirjoittaneet ja toimitukselle toimittaneet.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen tehty kouluverkkopäätöstä koskeva kunnallisvalitus uutisoitiin lehdessä tuoreeltaan 13.3.2015. Lehti julkaisi valittajien nimet, koska ne olivat julkisessa asiakirjassa. Päätoimittajan harkinnan mukaan yksityisyyden suoja ei edellyttänyt niiden julkaisematta jättämistä. Lyhyeen uutiseen ei kysytty kommenttia miltään taholta, koska juttua oli seurattu tarkasti jo usean kuukauden ajan.

Ratkaisu

JO 30: Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita.

Sisä-Suomen Lehti käsitteli Äänekosken kaupungin aikomusta vaatia hallinto-oikeuteen tehdyn kouluverkkopäätöstä koskevan valituksen kumoamista. Valittajat vaativat välitöntä toimenpidekieltoa, yhtenäisperuskoulun peruspäätöksen kumoamista Mämmen koulun osalta ja valittajien oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Lehti julkaisi valittajien nimet. 

Julkisen sanan neuvoston mielestä kantelijoiden nimien julkaisemiselle ei ollut estettä. Kouluverkkoa koskevat ratkaisut koskettavat lukuisia kaupunkilaisia ja niillä on myös yleistä merkitystä. Valittajien nimet ovat julkisia myös siksi, että ne on nähtävillä julkisessa asiakirjassa. Nimien julkaisu ei liioin paljasta mitään yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia arkaluontoisia asioita. Kantelija on lisäksi saanut kertoa omista näkemyksistään lehden yleisönosastossa sekä sen tekemissä haastatteluissa. 

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Sisä-Suomen Lehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

 

Ratkaisun tekivät:

Risto Uimonen (pj), Pirjo Auvinen, Kalle Heiskanen, Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Riitta Kalliokoski, Pasi Kivioja, Heikki Kuutti, Heli Kärkkäinen, Seppo Määttänen ja Heikki Vento.

Tämä päätös on avattu 5061 kertaa