4602/YLE/11

Langettava

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös yksityisyyden suojaa koskevassa asiassa. Ajankohtaisen kakkosen jutussa näkyivät muutaman ihmisen nimet ja henkilötunnukset. Väärin käytettyinä ne voivat aiheuttaa harmia ja jopa taloudellisia menetyksiä, joten ne kuuluvat yksityisyyden suojan piiriin.

Kantelu 9.5.2011

Kantelijan mukaan Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa on 19.4.2011 näytetty läheltä äänestyspaikan listaa äänioikeutetuista, minkä johdosta heidän koko nimensä ja henkilötunnuksensa oli selvästi nähtävissä. Journalistin ohjeiden kohdan 30 mukaan ”julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita.”

Yleisradion vastaus 26.5.2011

Päätoimittaja Atte Jääskeläinen vastaa, että kantelu koskee Ajankohtaisen kakkosen 19.4.2011 lähettämää TV-inserttiä ”Soinin jytky ja Korhosen järkytys – eduskuntavaalien kiihkeimmät kuvat”. Kyseinen juttukokonaisuus oli nopealla rytmillä kuvattu ja leikattu potpuri vaali-illan tunnelmista.  Jutussa seurataan neljän kansanedustajan mukana vaalipäivän tapahtumia.

Jutussa on Jääskeläisen mukaan kohta, jossa kansanedustajaehdokas Jarmo Korhonen käy äänestämässä, ja kamera viivähtää noin 4,5 sekunnin ajan vaaliluettelossa. Tuona aikana liikkuva kuva tarkentaa ja loitontaa kohteeseen (vaaliluettelon kohtaan, jossa Jarmo Korhosen nimi alleviivataan), joten kokonaisuus liikkuvana katseltuna on sumea. Otoksen lyhyys ei Jääskeläisen mukaan myöskään mahdollista henkilötietojen näkymistä liikkuvassa kuvassa.

Kantelu kohdistuu siis tuohon 4,5 sekunnin vaaliluettelokuvaan, josta kuvakaappauksen avulla saattaa saada selville joidenkin henkilöiden nimet ja henkilötunnukset. Tämä mahdollisuus jäi Jääskeläisen mukaan toimituksessa huomaamatta.

Ohjelma sijoitettiin normaaliin tapaan myös nettipalvelu Yle Areenaan, jossa lähetykset ovat nähtävissä kuukauden ajan. Kun Yle sai tiedon siitä, että erillisen kuvakaappauksen avulla oli mahdollista saada selville 3-4 henkilön henkilötunnukset, se poisti ohjelman välittömästi Areenasta 28.4. kello 16. Ajankohtaisella kakkosella ei ollut Jääskeläisen mukaan tarkoitusta levittää kenenkään henkilötietoja julkisilla jakelualustoilla. Liikkuvan kuvan perusteella Yle ei Jääskeläisen mukaan osannut epäillä tällaisen riskin mahdollisuutta.  Kun asia tuli tietoon Yle teki välittömän korjauksen ja poisti ohjelman Areenasta. Lisäksi yhtiö esitti pahoittelunsa kantelun tekijälle sähköpostikirjeenvaihdon välityksellä.

Ratkaisu

Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä (JO 27). Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta (JO 29). Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita (JO 30).

Ajankohtaisen kakkosen vaalireportaasissa paneuduttiin entisen puoluesihteerin kampanjaan. Kamera seurasi häntä myös äänestyspaikalle. Vaalitoimitsijan tarkistaessa äänestäjän henkilöllisyyttä kamera zoomasi vaaliluetteloon. Muutaman henkilön nimet ja henkilötunnukset tulivat niin selvästi näkyviin, että ne pystyi selvittämään pysäytyskuvan avulla. Raportti oli nähtävillä Yle Areenassa, josta se poistettiin, kun toimitukselle ilmoitettiin nimien ja henkilötunnusten näkymisestä.

Nimen ja henkilötunnuksen yhdistelmä on Journalistin ohjeissa tarkoitettu erityisen arkaluonteinen seikka eikä sitä pidä paljastaa ja levittää tiedotusvälineissä. Neuvosto ymmärtää, että kyseessä oli vahinko eikä tahallinen teko. Yleisradio myös toimi oikein poistaessaan ohjelman Areenasta heti saatuaan nimien ja henkilötunnusten näkymisestä tiedon. Tämä ei kuitenkaan poista toimituksen vastuuta erityisen arkaluonteisten tietojen julkaisemisesta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Yleisradio TV2 on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sille huomautuksen.

 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Jani Halme, Ulla Ahlmén-Laiho, Juha Keskinen, Tuomo Lappalainen, Salla Nazarenko, Riitta Ollila, Inkeri Pasanen, Anna-Liisa Hämäläinen ja Anssi Halmesvirta.