4586/SL/11

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös ihmisarvon kunnioittamista koskevassa asiassa. Lehti antoi palstatilaa yhteiskunnallisen vaikuttajan käsityksille naisten ylipainosta. Kritiikki ei kohdistunut henkilökohtaisesti kehenkään. Sanojalla oli oikeus mielipiteeseensä ja yleisöllä oikeus saada siitä tietoa hänen yhteiskunnallisen asemansa vuoksi.

Kantelu 26.4.2011

Kantelijan mukaan Ilta-Sanomien uutisoinnissa 26.4.2011 käytetään laajasti hyväksi ihmisryhmän ominaisuutta (verrattavissa kuurouteen, sokeuteen, homouteen jne.) ja sitä kautta halvennetaan liikalihavien naisten tasa-arvoa muihin naisiin/ihmisiin nähden ja nostatetaan vihaa ja halveksuntaa ko. ryhmää vastaan. Uutisointi on erittäin halventavaa. Kyseessä on suomalaisittain merkittävä julkisuuden henkilö, jonka sanoilla on yhteiskunnallisessa keskustelussa merkittävä asema. Näin ollen myös uutisoinnilla on merkittävä asema ko. ryhmää ajatellessa.

Ilta-Sanomien nettiuutinen kuuluu seuraavasti: ”Gustav Hägglund haukkuu lihavat naiset. Eläkkeellä oleva kenraali ja entinen puolustusvoimain komentaja Gustav Hägglund puhuu nyt suorin sanoin suhteestaan naisiin. Uusimmassa Anna-lehdessä Gustav Hägglund kertoo muun muassa, että hän ei voi hyväksyä läskiä naisessa. – Lihavuus vie minulta kaikki halut. Läski ei vain kuulu naisellisuuteen, hän täsmentää IS:lle. Hägglund kertoo kiinnittäneensä taannoisella Floridan-matkallaan huomiota siihen, miten leveitä naisten takamukset siellä olivat. – Jos pylly on metrin levyinen, on aika vaikea saada esimerkiksi mekkoa laskeutumaan nätisti, hän toteaa.”

Ilta-Sanomien vastaus 26.5.2011

Päätoimittaja Tapio Sadeoja vastaa, että Ilta-Sanomat on 26.4.2011 julkaissut verkkoversiossaan lyhyen jutun eläkkeellä olevan kenraalin Gustav Hägglundin lausumista Anna-lehdessä. Hägglund kertoi Anna-lehdessä, että hän ei voi hyväksyä läskiä naisessa. Ilta-Sanomien jutussa Hägglund vahvisti Anna-lehdessä esittämänsä näkemykset. Jutussa ei oteta minkäänlaista kantaa Hägglundin näkemykseen.

Ilta-Sanomat uutisoi aihepiiristä laajasti ja nosti esiin Hägglundin lausunnoistaan saaman rajun kritiikin. Lehti julkaisi Sadeojan mukaan 27.4.2011 verkkoversiossaan Meiju Suvaksen kannanoton, joka oli selvästi Hägglundin kannan vastainen. Suvas totesi muun muassa, että ”Maailmassa on kaikenkokoisia ja -näköisiä naisia. Olisi aika tylsää, jos kaikki olisivat vain yhdestä samasta puusta veistettyjä”.

Ilta-Sanomat tai sen toimittajat eivät Sadeojan mukaan ole esittäneet lihavuutta koskevia mielipiteitä ominaan, vaan ovat yksinomaan välittäneet yhteiskunnallisesti merkittävän henkilön mielipiteen yleisölle. Lehti on uutisoinnissaan julkaissut niin Hägglundia tukevia kuin häntä vastustavia näkemyksiä, mutta juttujen otsikointi: ”Gustav Hägglund haukkuu lihavat naiset” (IS verkkolehti 26.4.2011); ”Meiju Suvas Gustav Hägglundin läskipuheista: Vetää sanattomaksi” (IS verkkolehti 27.4.2011) ja ”Läskipuhe suututti suomalaiset” (IS paperilehti 27.4.2011) sekä jutut kokonaisuutena antavat kuvan, että Hägglundin mielipiteisiin on suhtauduttu varsin kriittisesti.

Ilta-Sanomat katsoo, ettei se kantajan väittämällä tavalla ole loukannut lihavien ihmisten ihmisarvoa. Uutisointi ei kohdistu kantelijaan henkilönä tai perustu lihavien ihmisten halventamiseen vaan yhteiskunnallisesti meritoituneen henkilön esittämien mielipiteiden välittämiseen. Hägglundin kannanotto on lajissaan poikkeuksellinen ja sisältää siten uutisarvon. Viestimien on kyettävä kertomaan yhteiskunnallisesti merkittävissä asemissa olevien henkilöiden kiistanalaisistakin kommenteista.

Ratkaisu

Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti (JO 26).

Entinen puolustusvoimain komentaja, kenraali Gustav Hägglund kertoo Annan haastattelussa suorasukaisesti mielipiteensä lihavista naisista. Ilta-Sanomille Hägglund vielä täsmentää kärjekästä kantaansa: ”Lihavuus vie minulta kaikki halut. Läski ei vain kuulu naisellisuuteen”. Seuraavina päivinä Ilta-Sanomat julkaisi kaksi juttua, joissa Hägglundin mielipiteitä kritisoitiin.

Julkisen sanan neuvosto korostaa, että sanan- ja mielipiteenvapaus on tärkeä perusoikeus. Mitä tahansa ei kuitenkaan voi sanoa. Mitä lähemmäs edetään yleisestä kohti yksityistä, sitä tarkemmin on otettava huomioon Journalistin ohjeiden ihmisarvokohdan vaatimukset. Ilta-Sanomien jutussa julkaistut Hägglundin mielipiteet eivät kohdistuneen yksittäiseen henkilöön, vaan niissä kritisoitiin liikalihavuutta yleisellä tasolla. Lisäksi lehti julkaisi myöhemmin juttuja, joissa arvosteltiin ja ihmeteltiin Hägglundin ajatuksia.

Entinen puolustusvoimain komentaja on yhä merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka mielipiteitä kuunnellaan. Tämän vuoksi Ilta-Sanomien oli perusteltua kertoa ja lukijoilla oli oikeus saada tietää, mitä kenraali Hägglund ajattelee miesten ja naisten rooleista. Tästä aihepiiristä käydään jatkuvasti vilkasta yhteiskunnallista keskustelua.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilta-Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Jani Halme, Kalle Heiskanen, Ulla Ahlmén-Laiho, Ollijuhani Auvinen, Timo Huovinen, Juha Keskinen, Tuomo Lappalainen, Salla Nazarenko, Riitta Ollila, Riitta Pollari ja Titta Sinisalo.