4397/TV/10

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös toden ja sepitteen erottamista sekä lähdekritiikkiä koskevassa asiassa. Tv-kanavan uutinen kirkasvalokorvanapeista oli riittävän monipuolinen ja kriittinen, eikä siinä sekoitettu mielipiteitä tosiasioihin.

Kantelu 30.9.2010

Kantelijan mukaan Nelosen televisiouutiset on esittänyt uutisen sekä siihen liittyvän insertin 27.09.2010 koskien Valkee Oy:n valmistamaa laitetta, joka on myynnissä 185 euron hintaan. Nelosen väitteen mukaan ”…hoidosta eli kirkkaan valon johtamisesta korvan kautta suoraan aivoihin, on saatu lupaavia tuloksia”. Vaikka insertti ei aivan kritiikittömästi suhtaudu tuotteeseen, niin uutinen on kanetlijan mukaan omiaan antamaan tuotteesta positiivisen kuvan katsojalle. Kyseessä on vielä tuote, jolla väitetysti on positiivista vaikutusta terveyteen. Kantelijan mielestä tuote on huijausta ja hän haluaa JSN:n kannan siitä, miten estottomasti moisen väitteen saa tehdä uutisena.

Nelosen vastaus 22.10.2010

Päätoimittaja Eero Hyvönen vastaa, että kantelija on oikealla asialla, mutta kohde on nyt väärä. Nelosen uutisten jutussa nimenomaan todettiin useammalla tavalla, että tieteellisesti pätevää näyttöä laitteen toimivuudesta ei ole. Tämän toteaa kaamosmasennuksen asiantuntija ja myöhemmin vielä toimittaja spiikissään. Päätoimittajan mielestä jutussa on erotettu faktat mielipiteistä ja tietolähteisiin on suhtauduttu kriittisesti.

Ratkaisu

Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti (JO 11). Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus (JO 12).

Nelosen uutisten juttu kertoo ”uudesta kokeellisesta hoidosta eli kirkkaan valon johtamisesta korvan kautta suoraan aivoihin”. Jutussa haastatellaan koehenkilöitä ja tutkijoita. Valmistajan mukaan laite tehoaa nopeammin kuin perinteinen kirkasvalolamppu, mutta asiantuntija kaipaisi lisää tieteellistä näyttöä.

Julkisen sanan neuvoston mielestä tiedotusvälineiden tehtävä on kertoa oivalluksista ja uusista laitteista, jotka voivat vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen elämään. Yleisölle välitettävän informaation on kuitenkin oltava kriittistä ja monipuolista, eikä siinä pidä syyllistyä katteettomiin lupauksiin. Neuvoston mielestä uutisesta käy riittävän selvästi ilmi, että kyse on vasta kokeiluasteella olevasta oivalluksesta, jonka hyödyistä ja haitoista asiantuntijat kaipaavat lisää näyttöä. Myös laitetta kokeilleen henkilön kommentit olivat selvästi erotettavissa mielipiteiksi.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Nelonen ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun teki:
Puheenjohtaja Risto Uimonen