4383/SL/10

Langettava

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös vainajan ja hänen omaistensa hienotunteista ja ihmisarvoista kohtelua koskevassa asiassa. Ennakkomoderoidulla verkkokeskustelupalstalla julkaistiin epähuomiossa linkki ulkomaisen lehden sivuilla sijaitseviin valokuviin suomalaisesta miehestä, joka oli hetkeä aikaisemmin kuollut hirttäytymällä. Keskustelupalstalla myös pidettiin miehen kuolemaa myönteisenä asiana. Toimitus oli vastuussa julkaisemisesta, vaikka poistikin kommentit jälkikäteen.

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös vainajan ja hänen omaistensa hienotunteista ja ihmisarvoista kohtelua koskevassa asiassa. Ennakkomoderoidulla verkkokeskustelupalstalla julkaistiin epähuomiossa linkki ulkomaisen lehden sivuilla sijaitseviin valokuviin suomalaisesta miehestä, joka oli hetkeä aikaisemmin kuollut hirttäytymällä. Keskustelupalstalla myös pidettiin miehen kuolemaa myönteisenä asiana. Toimitus oli vastuussa julkaisemisesta, vaikka poistikin kommentit jälkikäteen.

Kantelu 13.9.2010

Kantelijan mielestä Helsingin Sanomien nettikeskustelupalstalla 9.9.2010 julkaistu kommentti Reindeerspotting-elokuvan päähenkilön kuolemasta oli mauton ja loukkasi omaisten tunteita. Otsikolla ”Parempi näin” julkaistussa kommentissa kirjoitettiin seuraavasti: ”Parempi, että ihmiset, joita ei voi auttaa, eivätkä sitä itse halua ottaa vastaan, kuolevat pois. Tulee halvemmaksi yhteiskunnallekin.”

Kommentti poistettiin kantelijan pyynnöstä, mutta 10.9. keskustelupalstalla julkaistiin linkki kuviin, joissa vainaja on hirttäytyneenä. Kantelija pitää kuvien välillistäkin julkaisemista epäkunnioittavana.
Kantelija on saanut kantelun käsittelylle suostumuksen edesmenneen miehen sisarelta.

Helsingin Sanomien vastaus 23.8.2010

Päätoimittaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa, että linkin sisältänyttä kommenttia ei olisi pitänyt julkaista. Se poistettiinkin nettisivuilta heti, kun toimitus sai siitä lukijapalautetta. Pentikäinen pahoittelee tapahtunutta ja korostaa, että kommentti oli keskustelupalstan julkaisuohjeiden vastainen. Helsingin Sanomien toimituksessa oli tehty päätös, jonka mukaan vastaavia kuvia tai linkkejä ei julkaista. Keskustelunvalvojat jättivät julkaisematta useita kommentteja, jotka sisälsivät kyseisen linkin. Kantelun aiheuttanut viesti läpäisi seulan epähuomiossa.

Helsingin Sanomien keskustelupalstalla on käytössä ennakkomoderointi, eli kommentit seulotaan etukäteen. Päätoimittaja kertoo, että palstalle lähetettyjen kommenttien määrä on kasvanut voimakkaasti ja keskusteluvalvojien työ on hyvin kiireistä. Keskimäärin julkaisupäätös on tehtävä parissakymmenessä sekunnissa. Pentikäisen mukaan kantelun kohteena oleva kommentti läpäisi valvojan seulan epähuomiossa.

Ratkaisu

Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava (JO 26). Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta (JO 28).

Helsingin Sanomissa ilmestyi 9.9.2010 uutinen Reindeerspotting-elokuvan päähenkilön kuolemasta. Uutisesta käytiin myös verkkokeskustelua. Nimimerkki JT kirjoitti keskustelukommentissaan, että kuolema oli ”parempi” vainajan itsensä ja yhteiskunnan kannalta. Kommentti poistettiin, kun kantelija oli ottanut yhteyttä toimitukseen. 10.9. keskustelupalstalla julkaistiin kommentti, joka sisälsi linkin kambodzalaisen Koh Santepheap Daily –lehden sivuille. Sivuilla on tekstiä ja kuva vähän aikaisemmin hirttäytyneestä Reindeerspottingin päähenkilöstä. Kuvaa klikkaamalla se aukeaa ruudulle suurennettuna ja vie myös toisesta kulmasta otettuun valokuvaan. Edesmennyt mies on kuvista selvästi tunnistettavissa, ja hirttoköysi on vielä näkyvissä vainajan harteilla.

Mielipidepalstoilla esitetään tyypillisesti kärjekkäitäkin mielipiteitä ajankohtaisista kysymyksistä. Reindeerspottingin päähenkilö oli kertonut julkisesti huumeiden käytöstään, ja verkkokeskustelu sivusi tällaisen käytöksen seurauksia, mitä voi pitää yhteiskunnallisesti merkittävänä aiheena. Julkisen sanan neuvosto on linjannut, että myös kriittisiä ja poleemisia näkemyksiä tulee sietää. Kantelun kohteena olevassa kommentissa kuitenkin esitettiin, että miehen kuolema oli myönteinen asia. Neuvoston mielestä tällaisen arvion julkaiseminen loukkasi vainajan ihmisarvoa. Se oli myös vastoin Helsingin Sanomien omia julkaisuohjeita, joissa kielletään kirjoittamasta palstalle kuolemantapauksista iloitsevia kommentteja.

Linkin kuvat eivät sijainneet Helsingin Sanomien omilla sivuilla, mutta lehden keskustelupalsta sisälsi linkin alkuperäislähteeseen. JSN:n perussopimukseen sitoutuneet tiedotusvälineet ovat vastuussa siitä, että ne eivät julkaise Journalistin ohjeita rikkovaa materiaalia. Kuvat ruumiista olivat järkyttäviä ja ristiriidassa vainajan hienovaraisen kohtelun vaatimuksen kanssa. Ne olivat myös omiaan aiheuttamaan lisäkärsimystä vainajan omaisille ja läheisille sekä ahdistusta erityisesti lapsille. Neuvosto katsoo, että toimituksen vastuu tässä yksittäistapauksessa kattaa myös linkkien julkaisupäätökset.

Julkisen sanan neuvosto suosittaa verkkolausumassaan, että verkkokeskusteluun sovelletaan ennakkomoderointia eli puheenvuorot seulotaan ja tarvittaessa muokataan. Neuvosto pitää myönteisenä, että Helsingin Sanomat noudattaa lausuman suositusta ja haluaa turvata keskustelun asiallisen tason. Toimitus toimi vastuullisesti poistaessaan asiattomat kommentit sen jälkeen, kun siitä oli lehdelle huomautettu. Tämä ei kuitenkaan poista lehden vastuuta asiattoman kirjoituksen julkaisupäätöksestä. Resurssipula ei ole riittävä peruste poiketa tällaisesta sitoumuksesta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Helsingin Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Merja Ahtiainen, Jussi Eronen, Arto Henriksson, Juha Kulmanen, Tuomo Lappalainen, Inkeri Pasanen, Susanna Reinboth, Titta Sinisalo ja Maija Toppila.