2009 PÄÄTÖKSET

Vapauttava 4193, 4199/YLE/09
Yle, TV2 SilminnäkijäJulkisen sanan neuvoston antama vapauttava päätös totuudenmukaista tiedonvälitystä ja lähteiden käyttöä koskevassa asiassa. Nimettömään lähteeseen perustuva väite on erittäin vakava, mutta neuvoston mielestä Ylellä oli omien selvitystensä perusteella riittävät perusteet väitteelle.
Langettava 4192/SL/09
IltalehtiJulkisen sanan neuvoston äänin 6–5 antama langettava päätös piilomainontaa koskevassa asiassa. Jutussa esitellään kosminen terästappi, joka lehden testin mukaan vähentää auton polttoaineen kulutusta. Kritiikitön juttu antaa yksipuolisen kuvan tuotteesta. Eriävä mielipide.
Vapauttava 4190/SL/09
KauppalehtiJulkisen sanan neuvoston vapauttava päätös valokuvaa koskevassa asiassa. Jutusta käy riittävän selvästi ilmi, että kuvat ovat esitellystä kirjasta. Myös kirjan nimi, tekijä ja kustantaja on mainittu.
Vapauttava 4188/SL/09
AamulehtiJulkisen sanan neuvoston vapauttava päätös virheen korjausta, samanaikaista kuulemista ja omaa kannanottoa koskevassa asiassa. Lehti teki jutun, jossa käsiteltiin raja-aitaan liittyviä naapurien välisiä erimielisyyksiä. Jutussa ei kuultu molempia osapuolia, mutta toisellekin tarjottiin mahdollisuutta tuoda oma kannanottonsa julki jälkeenpäin.
Langettava 4187/SL/09
Turun SanomatJulkisen sanan neuvoston langettava päätös valokuvaa koskevassa asiassa. Kantelija on tunnistettavissa valokuvasta, joka on julkaistu leipäjonoista kertovan jutun yhteydessä. Kuvan julkaisuun olisi tarvittu suostumus, koska kyse on yksityiselämään kuuluvasta erittäin arkaluontoisesta seikasta.
Vapauttava 4184/KL/09
PookisanomatJulkisen sanan neuvoston vapauttava päätös pakinaa ja leimaavaa kirjoittelua koskevassa asiassa. Paikallisesti merkittävän kulttuuripersoonan on kestettävä tavallista kansalaista enemmän liioitteleviakin ilmaisuja.
Vapauttava 4171/SL/09
IltalehtiJulkisen sanan neuvoston vapauttava päätös toisen työn käyttämistä koskevassa asiassa. Lehti kertoi jutussaan riittävän selvästi lähteensä.
Vapauttava 4168/SL/09
Ilta-SanomatJulkisen sanan neuvoston vapauttava päätös onnettomuuden uhrin hienovaraista kohtelua koskevassa asiassa. Lehden verkkosivuilla julkaistiin kuva Tour de France –kilpailussa sattuneesta onnettomuudesta. Kuva yliajon uhrista vertautuu kuvavirtaan, jota maailmanlaajuista huomiota herättävistä onnettomuusuutisista julkaistaan. Uhrista ei kerrota tai näytetä sellaista tietoa, joka vaarantaisi hänen hienovaraisen kohtelunsa.
Vapauttava 4167/SL/09
KalevaJulkisen sanan neuvoston vapauttava päätös mielipidekirjoitusta koskevassa asiassa. Toimitus saattoi oma-aloitteisesti lisätä mielipidekirjoituksen loppuun olennaisen ja paikkansa pitävän tiedon kirjoittajan asemasta.
Vapauttava 4162/SL/09
Helsingin SanomatJulkisen sanan neuvoston vapauttava päätös virheen korjausta ja omaa kannanottoa koskevassa asiassa. Uutinen kertoi kantelijan sanoneen tietynlaisia historiantutkijoita fasisteiksi. Lehdellä oli tähän riittävät perusteet, joten omaa kannanottoa ei tarvinnut julkaista.
Langettava 4161/SL/09
Helsingin SanomatJulkisen sanan neuvoston langettava päätös oikeusjutun seuraamista koskevassa asiassa. Lehti jätti kertomatta tuomion kovenemisesta ylemmässä oikeusasteessa, vaikka muutos oli olennainen, ja toimitus sai tiedon tuomion muutoksesta.
Vapauttava 4159/AL/09
7 päivääJulkisen sanan neuvoston vapauttava päätös omaa kannanottoa koskevassa asiassa. Kantelijaa arvioitiin juorupalstalla kärjekkääseen sävyyn, minkä vuoksi päätoimittaja myönsi oikeuden omaan kannanottoon eli vastineeseen. Lehti sai vastinetekstin sijasta viestin, jonka perusteella se saattoi tulkita kantelijan luopuneen omasta kannanotosta.
Vapauttava 4154F/SL/09
AamulehtiJulkisen sanan neuvoston vapauttava päätös virheen korjausta ja omaa kannanottoa koskevassa asiassa. Pääkirjoituksessa ollut virhe oli niin iso, että se olisi pitänyt korjata, jos virhe olisi ollut toimituksen tiedossa. Oikeutta omaa kannanottoon eli vastineeseen ei syntynyt.
Langettava 4154E/SL/09
KarjalainenJulkisen sanan neuvoston langettava päätös tietojen tarkistamista ja virheen korjausta koskevassa asiassa. Lehden pääkirjoituksessa, joka perustui toisen lehden tietoihin, oli merkittäviä virheitä. Lehti ei tarkistanut näitä aiemmin julkaistuja tietoja. Virheet olivat lisäksi niin isoja, että korjaaminen jälkeenpäinkään ei riittänyt poistamaan niistä aiheutunutta vahinkoa.
Langettava 4154D/SL/09
PohjalainenJulkisen sanan neuvoston langettava päätös tietojen tarkistamista ja virheen korjausta koskevassa asiassa. Lehden pääkirjoituksessa, joka perustui toisen lehden tietoihin, oli merkittäviä virheitä. Lehti ei tarkistanut näitä aiemmin julkaistuja tietoja. Virheet olivat lisäksi niin isoja, että korjaaminen kaksi kuukautta myöhemmin ei riittänyt poistamaan niistä aiheutunutta vahinkoa.
Langettava 4154C/SL/09
Turun SanomatJulkisen sanan neuvoston langettava päätös tietojen tarkistamista ja virheen korjausta koskevassa asiassa. Lehden pääkirjoituksessa, joka perustui toisen lehden tietoihin, oli merkittäviä virheitä. Lehti ei tarkistanut näitä aiemmin julkaistuja tietoja. Virheet olivat lisäksi niin isoja, että korjaaminen jälkeenpäinkään ei olisi riittänyt poistamaan niistä aiheutunutta vahinkoa.
Langettava 4154B/SL/09
IltalehtiJulkisen sanan neuvoston langettava päätös tietojen tarkistamista ja virheen korjausta koskevassa asiassa. Lehden nettiuutisessa, joka perustui toisen lehden saman päivän tietoihin, oli merkittäviä virheitä. Lehti ei tarkistanut aiemmin julkaistuja tietoja eikä seurannut jutun kehitystä eikä edes yrittänyt korjata virheitä.
Langettava 4154A/SL/09
Helsingin SanomatJulkisen sanan neuvoston langettava päätös virheen korjausta ja omaa kannanottoa koskevassa asiassa. Lehti teki uutisessaan niin merkittävät virheet, että niiden korjaaminen ei riittänyt korvaamaan niistä aiheutunutta vahinkoa. Lehden pääkirjoitus oli kärjekäs, mutta ei aiheuttanut oikeutta omaan kannanottoon, eikä sitä myöskään pyydetty.
Langettava 4153/PL/09
Kankaanpään Seutu Julkisen sanan neuvoston langettava päätös mielipidekirjoitusta koskevassa asiassa. Nimimerkin suojasta nettikeskustelussa esitetty mielipide pureutui ilkeällä tavalla kantelijan henkilöön. Lehti ei voi siirtää julkaisijan vastuuta asiattomuuksista niiden kohteille.
Vapauttava 4152/L/09
Lausunto lähdesuojastaJulkisen sanan neuvoston lausunto lähdesuojaa koskevassa asiassa. Neuvosto vastustaa kaikkia sellaisia lainsäädännöllisiä toimia, jotka heikentäisivät toimittajan oikeutta antaa luottamuksellisen tiedon antajalle lähdesuoja. Neuvosto suhtautuu kielteisesti myös etsintäasiamieheen.
<< 1 2 3 4 >> 

Langettava 4187/SL/09

Vastaaja: Turun Sanomat

Ratkaistu: 4.11.2009

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös valokuvaa koskevassa asiassa. Kantelija on tunnistettavissa valokuvasta, joka on julkaistu leipäjonoista kertovan jutun yhteydessä. Kuvan julkaisuun olisi tarvittu suostumus, koska kyse on yksityiselämään kuuluvasta erittäin arkaluontoisesta seikasta.

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös valokuvaa koskevassa asiassa. Kantelija on tunnistettavissa valokuvasta, joka on julkaistu leipäjonoista kertovan jutun yhteydessä. Kuvan julkaisuun olisi tarvittu suostumus, koska kyse on yksityiselämään kuuluvasta erittäin arkaluontoisesta seikasta.


Kantelu 25.9.2009

Kantelijan mukaan Turun Sanomat julkaisi jutun ja kuvia Pelastusarmeijan ruuanjakelusta. Kuva oli otettu jakelupisteen sisätiloissa Turussa. Kantelija on kuvassa keskellä näkyvästi esillä omilla kasvoillaan, eikä hän ikinä uskonut päätyvänsä kuvaan, koska kuuli paikan johtajan sanovan kuvaajalle selkeästi, että yksittäisiä ihmisiä ei saa kuvata. Kantelijalta ei kysytty lupaa kuvan julkaisuun.

Kantelun mukaan työttömäksi jääminen on jo sinänsä raskasta ja vielä raskaampaa on joutua leipäjonoon – lehti ”lisäsi kärsimyksiäni näyttämällä kasvoni kaikelle kansalle isossa kuvassaan”. Kantelija kertoo saaneensa ikävää ja kiusallista julkisuutta kotikaupungissaan.


Turun Sanomien vastaus 7.10.2009

Päätoimittaja Kari Vainio vastaa, että jutun toimittaja ja valokuvaaja olivat sopineet järjestäjien kanssa paikalle menemisestä ja kuvaamisesta. Valokuvaaja oli omasta mielestään toiminut hyvin avoimesti ja näkyvästi kuvaustilanteessa. Kukaan ei ollut missään vaiheessa kieltänyt häntä kuvaamasta tai ilmaissut minkäänlaisia rajoituksia kuvaamiselle.

Kuvaaja oli päätoimittajan mukaan toiminut lehden yleisten ohjeiden mukaan: kuvaaminen on sallittua julkisella paikalla ja vaikka kuvaaminen on luvallista julkisilla paikoilla, on kohteliasta monissa tapauksissa sopia etukäteen tilojen haltijan tai järjestäjän kanssa kuvaamisesta, eikä ihmisiä saa kuvata halventavassa tarkoituksessa tai paljastaa erityisen arkaluontoisia asioita.

Turun Sanomien tarkoitus ei ollut aiheuttaa kärsimystä tai halveksuntaa kuvan kohteelle, vaan ainoa taho, joka voi katsoa olevan kritiikin kohteena on yhteiskunta, joka ei ole pystynyt järjestämään jäsenilleen parempaa tapaa jokapäiväiseen toimeentuloon. Lehden tarkoitus päätoimittajan mukaan oli tuoda juttukokonaisuudella julki se tilanne, johon julkisten turvaverkkojen heikentyminen on johtanut. Lehti halusi osoittaa, että kyseessä on laaja, suomalaiseen yhteiskuntaan jo juurtunut ja hyväksytty ilmiö. Näin ollen ruokajakelua tai niiden tarjontaa hyödyntäviä kansalaisia ei yhteiskunnassa millään tavoin halveksita, vaan he ovat yhä laajemmin myös tiedostusvälineissä osoitetun myötätunnon kohteena.

Ruokajakelusta kertova juttu oli osa kokonaisuutta, jossa TS kertoi työttömyyden kasvattavien toimentulotuen kuluja varsinaissuomalaisissa kunnissa. Myöskään työttömiä kohtaan TS ei halua millään tavoin osoittaa halveksuntaa, vaan jälleen korostaa taantuman mukanaan tuomaa vaikeata taloudellista ja yhteiskunnallista tilannetta. Päätoimittaja ymmärtää, että kuvan julkaiseminen on voinut aiheuttaa mielipahaa kantelun tekijälle, mutta hän ei ole kuitenkaan millään tavalla joutunut halveksunnan kohteeksi, eikä kuvassa tai jutussa otettu esille mitään erityisen arkaluontoista asiaa.


Ratkaisu

Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä. (JO 27). Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta. (JO 29). Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita (JO 30).

Kantelija on tunnistettavissa Turun Sanomien 14.9.2009 julkaisemasta viiden palstan valokuvasta, joka on otettu Pelastusarmeijan palvelukeskuksesta sisätiloissa. Kuvatekstin mukaan ”Pelastusarmeijan palvelukeskus jakaa ruokakasseja kolmena päivänä viikossa. Avuntarve on selvästi lisääntynyt viime aikoina”. Kuvan yhteydessä on julkaistu juttu ”Pelastusarmeijan ruokakassit hupenevat nopeasti”.

Valokuvaaminen julkisella paikalla on yleensä sallittua. Valokuvan julkaisua on kuitenkin aina harkittava erikseen. Leipäjonossa seisominen on tässä tapauksessa Julkisen sanan neuvoston mielestä sellainen erityisen arkaluonteinen seikka, että kantelijalta olisi pitänyt saada suostumus valokuvan julkaisua varten.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Turun Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.Ratkaisun tekivät:
Pekka Hyvärinen (pj), Sari Autio, Jussi Eronen, Anssi Halmesvirta, Pekka Iivanainen, Juha Kulmanen, Janne Laukkanen, Tarja Liuha, Inkeri Pasanen, Susanna Reinboth ja Matti Saari.

Tämä päätös on avattu 16966 kertaa