2008 PÄÄTÖKSET

Vapauttava 4031/PL/08
KMV-lehtiKeskeisen kunnallisen päättäjän on hyväksyttävä valintaansa kohdistuva kritiikki myös nimimerkin suojasta.
Vapauttava 4024/SL/08
IltalehtiPääministerin seuralaisen on kestettävä julkista arvostelua, joka kohdistuu hänen tyyliinsä ja pukeutumiseensa sekä parin esiintymiseen virallisissa tilaisuuksissa ja julkisuudessa ylipäätään.
Vapauttava 4023/SL/08
Hämeen SanomatLehti julkaisi kantelijaa kritisoivan mielipidekirjoituksen nimimerkin suojassa. Kantelijan aseman vuoksi hänen piti sietää nimimerkin arvostelu.
Vapauttava 4009/SL/08
Satakunnan KansaLehti kertoi eläinsuojelurikkomuksen oikeuskäsittelystä ja tuomiosta. Yksityiskohdat eivät paljastaneet syytettyä. Lehti seurasi oikeuskäsittelyn asianmukaisesti loppuun saakka.
Langettava 4006/KL/08
Vakka-Suomen AluesanomatUutinen oikeutti kantelijan omaan kannanottoon, jota toimitus kommentoi samassa yhteydessä ja väheksyen. Toimittaja toimi lisäksi omassa asiassaan.
Vapauttava 4003/SL/08
HufvudstadsbladetLehti julkaisi uutisia kiistellystä henkilöstä. Asiaa käsiteltiin monipuolisesti. Lehti saattoi olla julkaisematta kantelijan kirjettä, koska oikeutta omaan kannanottoon ei syntynyt. Epäilyille toimittajien jääviydestä ei ollut näyttöä.
Vapauttava 4001/YLE/08
Yle, MOTToimittaja käytti puhelinkeskustelusta osia ohjelmassa, ja koko keskustelu julkaistiin litteroituna nettisivuilla. Poikkeuksellinen menettely oli perusteltua haastateltavan aseman ja yhteiskunnallisesti merkittävien tietojen vuoksi.
Vapauttava 3995/PL/08
KaakonkulmaUutisessa koiratappelusta oli virheitä, ja teksti perustui toisen osapuolen kertomaan. Kantelija ei kuitenkaan halunnut lehteen omaa kannanottoaan, jolla myös virheet olisivat tulleet korjatuiksi.
Vapauttava 3991/YLE/08
Yle, TV1Ajankohtaisohjelman raportti kertoo thaimaalaisista marjanpoimijoista Lapissa. Kritiikki ei kohdistu selkeästi yksittäiseen yritykseen, minkä vuoksi ei synny velvoitetta samanaikaiseen kuulemiseen.
Langettava 3989/SL/08
Länsi-SuomiLehti kertoi eläinsuojelurikkomuksen oikeuskäsittelystä ja tuomiosta niin yksityiskohtaisesti, että vaaransi syytetyn nimen suojan. Raportointi tuomiosta oli puutteellista.
Vapauttava 3988/4/08
Nelonen Kauhajoen koulusurmaajan tallettamien videoiden esittäminen ei vaarantanut rikoksen uhrien hienovaraista kohtelua. Kanava ei myöskään luovuttanut journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle. Päätös sisältää myös muita periaatteellisesti tärkeitä näkökohtia.
Vapauttava 3985/SL/08
IltalehtiLehti kertoi elinkautisvankien arjesta vankilan muurien sisällä. Jutun tiedot eivät loukanneet vangin yksityisyyden suojaa.
Vapauttava 3983/YLE/08
Yle Radio 1Radiokolumnin alaotsikkona oli ”Kaikki huumeet ovat yhtä vaarallisia”. Kanava korjasi ohjelmassa olleen virheen ja tarjosi kantelijalle mahdollisuutta osallistua keskusteluun ohjelman nettisivuilla.
Langettava 3982/SL/08
Kymen SanomatUutisesta tunnistettavissa oleva kantelija joutui erittäin kielteiseen julkisuuteen. Häntä ei kuultu riita-asiassa samanaikaisesti, eikä jälkeenpäin mahdollisesti julkaistu kannanotto olisi korvannut jo syntynyttä vahinkoa.
Langettava 3977/PL/08
Suur-KeuruuToimittajan olisi pitänyt kertoa kytköksistään tai pidättäytyä kokonaan kantelijan projekteihin kohdistuvien juttujen kirjoittamisesta.
Vapauttava 3974/SL/08
IlkkaLehti julkaisi vajaan viikon aikana useita mielipidekirjoituksia, joissa käsiteltiin homoseksuaalisuutta ja myös pedofiliaa. Neuvosto katsoi, että kyseessä oli keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet saivat monipuolisesti tilaa lehden palstoilla.
Vapauttava 3967/SL/08
Helsingin SanomatKantelijasta tehdyssä jutussa oli virheitä. Lehti korjasi olennaisen virheen ja julkaisi kantelijan näkemyksen kirjeet -palstalla.
Vapauttava 3961ABC/SL/08
AamulehtiLehti julkaisi uutisen huumeratsiasta musiikkijuhlilla ja tästä uutisesta kertoneen otsikkojulisteen eli lööpin: ”LSD-bileet metsässä; 100 jäi kiinni Marttilassa; amfetamiinia, hasista, sieniä…”. Neuvosto katsoi, että lööppi kertoi uutisesta sen olennaisen sisällön.
Vapauttava 3959/SL/08
IltalehtiLehti teki uutisen erään avoimen portaalin verkkokeskusteluun osallistuneen nimimerkin puheenvuorosta ja paljasti hänen oikean nimensä. Kirjoittaja ja hänen puheenvuoronsa liittyi Jokelan koulusurmiin.
Vapauttava 3956/SL/08
IltalehtiToimitus poisti verkkokeskustelusta viestiketjun. Lehdellä oli perusteet menettelylleen julkaisemiensa pelisääntöjen puitteissa, eikä se syyllistynyt myöskään sananvapauden rajoittamiseen.
<< 1 2 3 4 5 >> 

Vapauttava 4031/PL/08

Vastaaja: KMV-lehti

Ratkaistu: 17.12.2008

Keskeisen kunnallisen päättäjän on hyväksyttävä valintaansa kohdistuva kritiikki myös nimimerkin suojasta.

Kantelu 18.11.2008

Kantelijan mielestä ei ole hyvän lehtimiestavan mukaista, että nimimerkin turvin solvataan ja arvostellaan henkilöä nimeltä mainiten. Tätä on jatkunut useita vuosia. Kantelijaan kohdistuneiden tekstien määrä oli 14. marraskuuta muihin kirjoituksiin verrattuna huomattava – niiden sisältö oli tarkoitettu myös loukkaavaksi.

Kantelija ihmettelee sitä, miksi asiaa (valtuuston ulkopuolisen valinta hallitukseen) ei voitu tarkastaa päätöksentekijöiltä – menettely ei ollut poikkeuksellista, sillä hallitukseen valittiin muitakin jäseniä ja varajäseniä, jotka eivät ole valtuutettuja.

KMV-lehden vastaus 30.11.2008

Päätoimittaja Jukka Ignatius vastaa, että Mäntän kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja ja nykyinen Mänttä-Vilppulan kaupunginhallituksen jäsen (kantelija) on lehden levikkialueella yksi tunnetuimmista julkisuuden henkilöistä. Hän on kuulunut Mäntän luottamushenkilöjohtoon vuosikymmeniä. Tämän vuoden kuntavaalien tulos – kantelijan putoaminen valtuustosta ja siitä huolimatta hänen valintansa uudelleen kaupunginhallitukseen – sai aikaan todellisen kirjoitusten tulvan paikallislehden yleisönosastoon. Vain osa kirjoituksista julkaistiin.

Päätoimittaja sanoo, että keskustelu lehden palstoilla on ollut laajaa ja monialaista. Lehti on antanut mahdollisuuden kantelijalle vastata kirjoituksiin, mutta tätä oikeutta hän ei ole käyttänyt.

Ratkaisu

Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä (JO 21). Tavanomainen kulttuurikritiikki, poliittinen, taloudellinen tai yhteiskunnallinen arviointi sekä vastaavan muun mielipiteen esittäminen ei kuitenkaan synnytä oikeutta kannanottoon (JO 24).

Kantelija on Mäntän kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja valtuuston jäsen. Kunnallisvaaleissa hänet valittiin uuden Mänttä-Vilppulan valtuuston varajäseneksi ja sen jälkeen uuden kaupunginhallituksen jäseneksi. Lehti julkaisi kymmenkunta nimimerkkikirjoitusta, joissa arvosteltiin tiukkaan sävyyn valtuustosta tipahtaneen kantelijan valintaa uuden hallituksen jäseneksi.

Kärkevätkin mielipiteet kuuluvat demokraattiseen ja avoimeen päätöksentekokulttuuriin. Lehdistö on aina ollut keskeinen areena, kun poliittista päätöksentekoa arvostellaan. Myös nimimerkin suojasta voi lehden asettamissa rajoissa esittää kärkeviäkin mielipiteitä, jos ne eivät ole loukkaavia. Julkisen sanan neuvoston mielestä KMV-lehden nimimerkkikirjoittajat arvostelevat ennen kaikkea puoluetta, joka kantelijan valitsi hallitukseen. Kokeneen vaikuttajan on kestettävä tällainen arviointi. Lisäksi hänellä olisi ollut mahdollisuus osallistua lehden palstoilla käytyyn keskusteluun.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että KMV-lehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Tämä päätös on avattu 3863 kertaa