2008 PÄÄTÖKSET

Vapauttava 4031/PL/08
KMV-lehtiKeskeisen kunnallisen päättäjän on hyväksyttävä valintaansa kohdistuva kritiikki myös nimimerkin suojasta.
Vapauttava 4024/SL/08
IltalehtiPääministerin seuralaisen on kestettävä julkista arvostelua, joka kohdistuu hänen tyyliinsä ja pukeutumiseensa sekä parin esiintymiseen virallisissa tilaisuuksissa ja julkisuudessa ylipäätään.
Vapauttava 4023/SL/08
Hämeen SanomatLehti julkaisi kantelijaa kritisoivan mielipidekirjoituksen nimimerkin suojassa. Kantelijan aseman vuoksi hänen piti sietää nimimerkin arvostelu.
Vapauttava 4009/SL/08
Satakunnan KansaLehti kertoi eläinsuojelurikkomuksen oikeuskäsittelystä ja tuomiosta. Yksityiskohdat eivät paljastaneet syytettyä. Lehti seurasi oikeuskäsittelyn asianmukaisesti loppuun saakka.
Langettava 4006/KL/08
Vakka-Suomen AluesanomatUutinen oikeutti kantelijan omaan kannanottoon, jota toimitus kommentoi samassa yhteydessä ja väheksyen. Toimittaja toimi lisäksi omassa asiassaan.
Vapauttava 4003/SL/08
HufvudstadsbladetLehti julkaisi uutisia kiistellystä henkilöstä. Asiaa käsiteltiin monipuolisesti. Lehti saattoi olla julkaisematta kantelijan kirjettä, koska oikeutta omaan kannanottoon ei syntynyt. Epäilyille toimittajien jääviydestä ei ollut näyttöä.
Vapauttava 4001/YLE/08
Yle, MOTToimittaja käytti puhelinkeskustelusta osia ohjelmassa, ja koko keskustelu julkaistiin litteroituna nettisivuilla. Poikkeuksellinen menettely oli perusteltua haastateltavan aseman ja yhteiskunnallisesti merkittävien tietojen vuoksi.
Vapauttava 3995/PL/08
KaakonkulmaUutisessa koiratappelusta oli virheitä, ja teksti perustui toisen osapuolen kertomaan. Kantelija ei kuitenkaan halunnut lehteen omaa kannanottoaan, jolla myös virheet olisivat tulleet korjatuiksi.
Vapauttava 3991/YLE/08
Yle, TV1Ajankohtaisohjelman raportti kertoo thaimaalaisista marjanpoimijoista Lapissa. Kritiikki ei kohdistu selkeästi yksittäiseen yritykseen, minkä vuoksi ei synny velvoitetta samanaikaiseen kuulemiseen.
Langettava 3989/SL/08
Länsi-SuomiLehti kertoi eläinsuojelurikkomuksen oikeuskäsittelystä ja tuomiosta niin yksityiskohtaisesti, että vaaransi syytetyn nimen suojan. Raportointi tuomiosta oli puutteellista.
Vapauttava 3988/4/08
Nelonen Kauhajoen koulusurmaajan tallettamien videoiden esittäminen ei vaarantanut rikoksen uhrien hienovaraista kohtelua. Kanava ei myöskään luovuttanut journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle. Päätös sisältää myös muita periaatteellisesti tärkeitä näkökohtia.
Vapauttava 3985/SL/08
IltalehtiLehti kertoi elinkautisvankien arjesta vankilan muurien sisällä. Jutun tiedot eivät loukanneet vangin yksityisyyden suojaa.
Vapauttava 3983/YLE/08
Yle Radio 1Radiokolumnin alaotsikkona oli ”Kaikki huumeet ovat yhtä vaarallisia”. Kanava korjasi ohjelmassa olleen virheen ja tarjosi kantelijalle mahdollisuutta osallistua keskusteluun ohjelman nettisivuilla.
Langettava 3982/SL/08
Kymen SanomatUutisesta tunnistettavissa oleva kantelija joutui erittäin kielteiseen julkisuuteen. Häntä ei kuultu riita-asiassa samanaikaisesti, eikä jälkeenpäin mahdollisesti julkaistu kannanotto olisi korvannut jo syntynyttä vahinkoa.
Langettava 3977/PL/08
Suur-KeuruuToimittajan olisi pitänyt kertoa kytköksistään tai pidättäytyä kokonaan kantelijan projekteihin kohdistuvien juttujen kirjoittamisesta.
Vapauttava 3974/SL/08
IlkkaLehti julkaisi vajaan viikon aikana useita mielipidekirjoituksia, joissa käsiteltiin homoseksuaalisuutta ja myös pedofiliaa. Neuvosto katsoi, että kyseessä oli keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet saivat monipuolisesti tilaa lehden palstoilla.
Vapauttava 3967/SL/08
Helsingin SanomatKantelijasta tehdyssä jutussa oli virheitä. Lehti korjasi olennaisen virheen ja julkaisi kantelijan näkemyksen kirjeet -palstalla.
Vapauttava 3961ABC/SL/08
AamulehtiLehti julkaisi uutisen huumeratsiasta musiikkijuhlilla ja tästä uutisesta kertoneen otsikkojulisteen eli lööpin: ”LSD-bileet metsässä; 100 jäi kiinni Marttilassa; amfetamiinia, hasista, sieniä…”. Neuvosto katsoi, että lööppi kertoi uutisesta sen olennaisen sisällön.
Vapauttava 3959/SL/08
IltalehtiLehti teki uutisen erään avoimen portaalin verkkokeskusteluun osallistuneen nimimerkin puheenvuorosta ja paljasti hänen oikean nimensä. Kirjoittaja ja hänen puheenvuoronsa liittyi Jokelan koulusurmiin.
Vapauttava 3956/SL/08
IltalehtiToimitus poisti verkkokeskustelusta viestiketjun. Lehdellä oli perusteet menettelylleen julkaisemiensa pelisääntöjen puitteissa, eikä se syyllistynyt myöskään sananvapauden rajoittamiseen.
<< 1 2 3 4 5 >> 

Vapauttava 4023/SL/08

Vastaaja: Hämeen Sanomat

Ratkaistu: 17.12.2008

Lehti julkaisi kantelijaa kritisoivan mielipidekirjoituksen nimimerkin suojassa. Kantelijan aseman vuoksi hänen piti sietää nimimerkin arvostelu.

Kantelu 30.10.2008

Kantelija haluaa, että JSN tutkii ovatko nimimerkki ”Pena” ja Hämeen Sanomat toimineet hyvän lehtimiestavan vastaisesti julkaistessaan mielipidekirjoituksen, jossa kantelija arvioidaan epäluotettavaksi ja yhteiskuntakelvottomaksi. Hänen valituksensa Hämeen linnan alueen rakennuskaavasta katsotaan ala-arvoiseksi ja samalla torjutaan kansalaisen valitusoikeus.

Kantelijan mielestä nimimerkki nimeää hänet perusteettomasti kverulantiksi ja vihjailee julkisesti hänen upseerinuransa Puolustusvoimissa epäonnistuneen. Tällä seikalla ei kantelijan mielestä ole vähäisimmässäkään määrin tekemistä kaavavalituksen kanssa.

Hämeen Sanomien vastaus 4.12.2008

Päätoimittaja Pauli Uusi-Kilponen vastaa, että kantelija on Hämeenlinnassa tunnettu henkilö. Hän on ollut mukana tekemässä useita valituksia kaupungin toimista – viimeksi rantasaunan rakentamisesta. Se on herättänyt kaupunkilaisten keskuudessa voimakasta väittelyä puolesta ja vastaan. Tekstiviestissä perätään kantelijan motiiveja ja muistutetaan siitä, miten valitusprosessi tulee kaupungille kalliiksi.

Tekstiviestin nimimerkki Pena luonnehtii kantelijaa kverulantiksi eli valittajaksi ja pohtii, että usein metelöivät ne, joilla työura on mennyt pieleen. Päätoimittajan mielestä nimimerkki ei väitä näin tapahtuneen vaan enemmänkin hakee syitä valitustehtailuun. Reipashenkinen keskustelu on tekstaripalstalle ominaista eikä se ole millään muotoa hyvän journalistisen tavan vastainen.

Kantelija on kirjoittanut lukuisia yleisönosastokirjoituksia omalla nimellään paikallisiin lehtiin. Hän on myös antanut rantasauna-asiasta haastatteluja omalla nimellään ja kuvallaan. Merkittävää yhteiskunnallista asemaa hänellä ei ole, paikallista tunnettuutta kylläkin. Kyse on nimenomaan siitä, että hän on henkilönä tullut vahvasti esille tiedotusvälineissä valituksillaan. Päätoimittaja katsookin, että julkisuudessa olo alentaa hänen julkisuuskynnystään. Pienessä kaupungissa sananvapaus kärsii, jos ei nimimerkillä kirjoittelua hyväksytä.

Ratkaisu

Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä (JO 21). Tavanomainen kulttuurikritiikki, poliittinen, taloudellinen tai yhteiskunnallinen arviointi sekä vastaavan muun mielipiteen esittäminen ei kuitenkaan synnytä oikeutta kannanottoon (JO 24)

Hämeen Sanomien tekstiviestipalstalla arvioitiin nimimerkin suojasta kärkevästi kantelijan tekemää kaavavalitusta. Nimimerkki kohdistaa kritiikkinsä myös kantelijan henkilöön kirjoittamalla, että ”usein kunnallispolitiikassa metelöivät ne, joilla työura on mennyt jotenkin pieleen”.

Yhteiskunnallisesta päätöksenteosta on voitava käydä julkisuudessa kärkevääkin keskustelua. Varsinkin pienehköillä paikkakunnilla toimitus voi harkintansa mukaan sallia keskustelun myös nimimerkin suojassa, koska omalla nimellä kirjoittaminen saattaa johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin ja jopa rajoittaa sanomisen vapautta. Jos nimimerkin suojasta sallitaan henkilöön kohdistuva kärjekäs arvostelu, on toimituksella oltava siihen erityiset perustelut. Julkisen sanan neuvosto katsoo, että tässä tapauksessa kantelijan valitukset ja muukin esiintyminen julkisuudessa tekevät toimituksen ratkaisun ymmärrettäväksi.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Hämeen Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Tämä päätös on avattu 4370 kertaa