2008 PÄÄTÖKSET

Vapauttava 4031/PL/08
KMV-lehtiKeskeisen kunnallisen päättäjän on hyväksyttävä valintaansa kohdistuva kritiikki myös nimimerkin suojasta.
Vapauttava 4024/SL/08
IltalehtiPääministerin seuralaisen on kestettävä julkista arvostelua, joka kohdistuu hänen tyyliinsä ja pukeutumiseensa sekä parin esiintymiseen virallisissa tilaisuuksissa ja julkisuudessa ylipäätään.
Vapauttava 4023/SL/08
Hämeen SanomatLehti julkaisi kantelijaa kritisoivan mielipidekirjoituksen nimimerkin suojassa. Kantelijan aseman vuoksi hänen piti sietää nimimerkin arvostelu.
Vapauttava 4009/SL/08
Satakunnan KansaLehti kertoi eläinsuojelurikkomuksen oikeuskäsittelystä ja tuomiosta. Yksityiskohdat eivät paljastaneet syytettyä. Lehti seurasi oikeuskäsittelyn asianmukaisesti loppuun saakka.
Langettava 4006/KL/08
Vakka-Suomen AluesanomatUutinen oikeutti kantelijan omaan kannanottoon, jota toimitus kommentoi samassa yhteydessä ja väheksyen. Toimittaja toimi lisäksi omassa asiassaan.
Vapauttava 4003/SL/08
HufvudstadsbladetLehti julkaisi uutisia kiistellystä henkilöstä. Asiaa käsiteltiin monipuolisesti. Lehti saattoi olla julkaisematta kantelijan kirjettä, koska oikeutta omaan kannanottoon ei syntynyt. Epäilyille toimittajien jääviydestä ei ollut näyttöä.
Vapauttava 4001/YLE/08
Yle, MOTToimittaja käytti puhelinkeskustelusta osia ohjelmassa, ja koko keskustelu julkaistiin litteroituna nettisivuilla. Poikkeuksellinen menettely oli perusteltua haastateltavan aseman ja yhteiskunnallisesti merkittävien tietojen vuoksi.
Vapauttava 3995/PL/08
KaakonkulmaUutisessa koiratappelusta oli virheitä, ja teksti perustui toisen osapuolen kertomaan. Kantelija ei kuitenkaan halunnut lehteen omaa kannanottoaan, jolla myös virheet olisivat tulleet korjatuiksi.
Vapauttava 3991/YLE/08
Yle, TV1Ajankohtaisohjelman raportti kertoo thaimaalaisista marjanpoimijoista Lapissa. Kritiikki ei kohdistu selkeästi yksittäiseen yritykseen, minkä vuoksi ei synny velvoitetta samanaikaiseen kuulemiseen.
Langettava 3989/SL/08
Länsi-SuomiLehti kertoi eläinsuojelurikkomuksen oikeuskäsittelystä ja tuomiosta niin yksityiskohtaisesti, että vaaransi syytetyn nimen suojan. Raportointi tuomiosta oli puutteellista.
Vapauttava 3988/4/08
Nelonen Kauhajoen koulusurmaajan tallettamien videoiden esittäminen ei vaarantanut rikoksen uhrien hienovaraista kohtelua. Kanava ei myöskään luovuttanut journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle. Päätös sisältää myös muita periaatteellisesti tärkeitä näkökohtia.
Vapauttava 3985/SL/08
IltalehtiLehti kertoi elinkautisvankien arjesta vankilan muurien sisällä. Jutun tiedot eivät loukanneet vangin yksityisyyden suojaa.
Vapauttava 3983/YLE/08
Yle Radio 1Radiokolumnin alaotsikkona oli ”Kaikki huumeet ovat yhtä vaarallisia”. Kanava korjasi ohjelmassa olleen virheen ja tarjosi kantelijalle mahdollisuutta osallistua keskusteluun ohjelman nettisivuilla.
Langettava 3982/SL/08
Kymen SanomatUutisesta tunnistettavissa oleva kantelija joutui erittäin kielteiseen julkisuuteen. Häntä ei kuultu riita-asiassa samanaikaisesti, eikä jälkeenpäin mahdollisesti julkaistu kannanotto olisi korvannut jo syntynyttä vahinkoa.
Langettava 3977/PL/08
Suur-KeuruuToimittajan olisi pitänyt kertoa kytköksistään tai pidättäytyä kokonaan kantelijan projekteihin kohdistuvien juttujen kirjoittamisesta.
Vapauttava 3974/SL/08
IlkkaLehti julkaisi vajaan viikon aikana useita mielipidekirjoituksia, joissa käsiteltiin homoseksuaalisuutta ja myös pedofiliaa. Neuvosto katsoi, että kyseessä oli keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet saivat monipuolisesti tilaa lehden palstoilla.
Vapauttava 3967/SL/08
Helsingin SanomatKantelijasta tehdyssä jutussa oli virheitä. Lehti korjasi olennaisen virheen ja julkaisi kantelijan näkemyksen kirjeet -palstalla.
Vapauttava 3961ABC/SL/08
AamulehtiLehti julkaisi uutisen huumeratsiasta musiikkijuhlilla ja tästä uutisesta kertoneen otsikkojulisteen eli lööpin: ”LSD-bileet metsässä; 100 jäi kiinni Marttilassa; amfetamiinia, hasista, sieniä…”. Neuvosto katsoi, että lööppi kertoi uutisesta sen olennaisen sisällön.
Vapauttava 3959/SL/08
IltalehtiLehti teki uutisen erään avoimen portaalin verkkokeskusteluun osallistuneen nimimerkin puheenvuorosta ja paljasti hänen oikean nimensä. Kirjoittaja ja hänen puheenvuoronsa liittyi Jokelan koulusurmiin.
Vapauttava 3956/SL/08
IltalehtiToimitus poisti verkkokeskustelusta viestiketjun. Lehdellä oli perusteet menettelylleen julkaisemiensa pelisääntöjen puitteissa, eikä se syyllistynyt myöskään sananvapauden rajoittamiseen.
<< 1 2 3 4 5 >> 

Vapauttava 3961ABC/SL/08

Vastaaja: Aamulehti

Ratkaistu: 17.10.2008

Lehti julkaisi uutisen huumeratsiasta musiikkijuhlilla ja tästä uutisesta kertoneen otsikkojulisteen eli lööpin: ”LSD-bileet metsässä; 100 jäi kiinni Marttilassa; amfetamiinia, hasista, sieniä…”. Neuvosto katsoi, että lööppi kertoi uutisesta sen olennaisen sisällön.

Kantelut 17.7.2008

Kantelujen mukaan lehden suurotsikko Konemetsä -musiikkifestivaalista on täysin perusteeton ja tapahtuman mainetta mustamaalaava. Kahden LSD-kiinnioton vuoksi ei saa leimata koko tapahtumaa ja sen kävijöitä. Otsikko on harhaanjohtava, koska kaksi LSD:stä kiinni jäänyttä on vain puolisen promillea kävijämäärästä.

Aamulehden vastaus 5.9.2008

Päätoimittaja Matti Apunen vastaa, että poliisi otti kiinni joukon Konemetsä -tapahtumaan osallistuneita. Turun poliisin huumausaineyksikön johtajan Janne Aro-Heinilän mukaan noin sata juhlijaa otettiin kiinni huumausainerikkomuksesta epäiltynä. Kanteluissa ei kiistetä kiinniottojen määrää eikä sitä, että tapahtumaan kohdistui poikkeuksellisen laaja joukko huumausaine-epäilyjä.

Epäiltyjen mahdollisesti käyttämistä aineista lööpissä on mainittu LSD:n lisäksi amfetamiini, hasis ja sienet, mikä lööpin niukan tilan puitteissa antaa kohtuullisen hyvän yleiskäsityksen tapahtuneesta. Lööppi perustuu päätoimittajan mukaan viranomaistietoihin, eikä siinä ole mitään tapahtumaa sinänsä arvottavaa tai halventavaa attribuuttia.

Aamulehden jutussa haastateltu poliisi kuvasi tilannetta huolestuttavaksi ja piti tapausten määrää poikkeuksellisena. ”Töitä tehtiin 20 hengen poliisijoukolla toisissaan kaksi päivää, määrä oli niin ihmeellinen”, poliisi toteaa haastattelussa. Päätoimittajan vastauksen mukaan Aamulehdellä oli syytä olettaa, ettei kyse ollut aivan tavanomaisesta, keskimääräisen päihdekäytön mukaisesta tapahtumasta. Kukaan kantelijoista ei ole pyytänyt julkaistavaksi vastinetta tai omaa näkemystään.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate (JO 15).

Aamulehden uutinen ja uutisesta tehty otsikkojuliste eli lööppi kertoivat epäillyistä huumausainerikkomuksista Konemetsä-festivaalilla Marttilassa. Poliisin mukaan epäiltyjä rikkomuksia oli poikkeuksellisen paljon.

Otsikkojulisteen eli lööpin tarkoitus on kertoa luonteensa mukaisesti houkuttelevasti, kärjistetysti ja muutamalla sanalla itse uutisen sisältö. Julkisen sanan neuvoston käytössä olleiden tietojen mukaan noin sataa festivaalivierasta epäiltiin huumausainerikkomuksesta. Aamulehden lööpin pääotsikko ”LSD-bileet metsässä” ei kirjaimellisesti pidä paikkaansa, koska muidenkin aineiden käyttäjiä oli epäiltyinä. Koska lööpissä mainittiin muutkin käytetyt aineet, antoi lööpin kokonaisuus riittävän tarkan kuvan itse uutisesta ja tapahtumista festivaalipaikalla.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Aamulehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Tämä päätös on avattu 4600 kertaa