Mitkä mediat kuuluvat JSN:n sääntelyn piiriin?

Elina Grundström

Julkisen sanan neuvoston sääntelyn piiriin kuuluvat lähes kaikki suomalaiset tiedotusvälineet. Kaikki JSN:n jäsenorganisaatioihin kuuluvat tiedotusvälineet ovat sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita. Poikkeuksena on Aikakausmedia, johon kuuluu myös muita kuin journalistisia julkaisuja.

JSN:n sääntelyn piiriin kuuluvat tiedotusvälineet löytyvät seuraavien linkkien takaa.


Aikakausmedia

Radiomedia

Sanomalehtien Liitto ry

Yleisradio Oy

MTV Oy

Sanoma Media Finland

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry

PALE ry eli palkansaajalehdet

Lisäksi JSN:n sääntelyn piiriin on sitoutunut yksittäisiä tiedotusvälineitä. Ne ovat: Kirkko & kaupunki, Kirkkonummen Sanomat, Saariselän Sanomat, Medborgarbladet, MustRead, Nya Åland, Landsbygdens Folk ja Nyhetsbyrån SPT.

Allekirjoittajiksi on hyväksytty vuodesta 2011 alkaen myös journalismin alan oppilaitoksia, joilla on julkaisutoimintaa: Turun ammattikorkeakoulu (verkkolehti Tutka), Haaga-Helia (verkkomedia 360°) ja Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen Moreeni Media.

JSN:n erillisjäsenyyttä voi hakea Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistykseltä. Tiedotusvälineen on tällöin täytettävä seuraavat jäsenkriteerit:
1) Media sitoutuu noudattamaan Journalistin ohjeita ja JSN:n perussopimusta.
2) Medialla on oltava päätoimittaja tai vastaava toimittaja.
3) Media on osoittanut hyvää journalistista tapaa. Sitoutuminen Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin ja Journalistin ohjeisiin on suotavaa kertoa myös yleisölle.
4) Lukijalle, kuulijalle tai katsojalle ei saa jäädä epäselväksi, mikä mediassa on journalistista aineistoa ja mikä ilmoitus- ja mainosaineistoa.
5) Mediasta on helposti löydettävä tiedot julkaisijasta, vastaavasta toimittajasta ja muusta toimituksesta sekä tiedot yhteydenottoa varten.

Jäsenyyttä voi hakea kannatusyhdistyksen kevätkokoukselta tai syyskokoukselta, jotka pidetään yleensä toukokuussa ja marraskuussa.