Vastineen olennainen asiasisältö olisi pitänyt julkaista

Julkisen sanan neuvosto muistutti kokouksessaan tiistaina 19.6., että vastineen julkaiseminen ei ole ainoa tapa toteuttaa erittäin kielteiseen julkisuuteen joutuneen tahon jälkikäteinen kuuleminen.

Neuvosto antoi langettavan päätöksen Laukaa-Konnevesi-lehdelle, joka ei ollut suostunut julkaisemaan erittäin kielteiseen julkisuuteen joutuneen henkilön omaa kannanottoa eli vastinetta. Lehden päätoimittaja vetosi neuvostolle lähettämässään vastauksessa siihen, että vastine ei ollut julkaisukelpoinen ja hän oli pyrkinyt neuvottelemaan sen sisällöstä kirjoittajan kanssa tuloksetta.

Neuvosto kuitenkin totesi, että kantelija joutui vastineoikeuden aiheuttaneessa jutussa niin kielteiseen julkisuuteen, että hänen näkemyksensä olisi pitänyt julkaista lehdessä jossakin muodossa, esimerkiksi toimituksen laatimana jatkojuttuna.

Seuraava kokous poikkeuksellisesti Lahdessa

Tekniikka & Talous -lehti sai vapauttavan virheiden korjaamista ja samanaikaista kuulemista koskeneesta kantelusta. JSN katsoi, ettei kantelija joutunut patentin saanutta keksintöä esitelleessä jutussa erittäin kielteiseen julkisuuteen, eikä jutussa ollut siihen tehdyn korjauksen jälkeen olennaisia asiavirheitä.

Ilta-Sanomat sai vapauttavan päätöksen, kun JSN katsoi, että sen ei ollut välttämätöntä mainita jutussa, lehden kannessa tai lööpissä tiedotusvälinettä, joka oli kertonut julkisuuden henkilön kuolemasta ensimmäisenä.

Lisäksi JSN antoi langettavan Savon Sanomille puutteellisesta oikaisemisesta. Neuvosto katsoi, että lehden oikaisuksi nimeämässä jatkojutussa ei korjattu aiemmassa jutussa esiintynyttä olennaista asiavirhettä, vaan asia jäi edelleen epäselväksi.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 22.8.2018 poikkeuksellisesti Lahdessa JSN:n ”maakuntamatkalla”.