Skandaalista skandaaliin saapuu Päivälehden museoon

Julkisen sanan neuvoston juhlavuosinäyttely Skandaalista skandaaliin on nähtävillä Päivälehden museossa (Ludviginkatu 2–4, 00130 Helsinki) 27.9. – 25.11.2018. Näyttelyyn on vapaa pääsy museon aukioloaikoina maanantaista sunnuntaihin kello 11-17.

Näyttely on pyritty tekemään nuoria kiinnostavaksi. Koululuokat ovatkin tervetulleita tutustumaan näyttelyyn opastetuilla kierroksilla. Oppilasryhmillä on myös mahdollisuus päästä itse ratkomaan JSN:n tapauksia Mokasiko media -videoiden avulla. Videot johdattavat pohtimaan journalismin etiikkaa aitojen, JSN:lle tehtyjen kanteluiden kautta. 

Skandaalista skandaaliin aloitti kierroksensa Rauman kaupunginkirjastosta tammikuussa ja se on kiertänyt maata koko juhlavuoden ajan. Suuren kysynnän vuoksi näyttelystä teetettiin toinen kappale. Näyttely on tällä hetkellä nähtävissä myös Jyväskylän kaupunginkirjastossa 7.10. asti. Myöhemmin syksyllä näyttely jatkaa Tampereelle, Kemijärvelle, Rovaniemelle ja Turkuun. 

Näyttely tuo näkyväksi, miltä ihmisten muistiin jääneet mediakohut ovat näyttäneet JSN:n pöydällä. Se kertoo muun muassa Matti Vanhasen lautakasakohun, Juha Sipilän ja Ylen välisen yhteydenpidon sekä 1970-luvun Hymy-lehden skandaalijournalismin käsittelystä JSN:ssä. Mediaskandaalien lisäksi näyttely johdattaa journalismin etiikkaan ja selittää, mitä on vastuullinen journalismi. Yleisö saa itse pohtia, millaisia ratkaisuja he olisivat itse tehneet JSN:n kokouksessa. Näyttelyssä voi myös testata, kuinka hyvin tunnistaa piilomainoksen.

Näyttelyn on tuottanut Päivälehden museo, ja sen sisältöä on rahoittanut Koneen säätiö. Sisällön ovat suunnitelleet JSN:n entinen pääsihteeri Ilkka Vänttinen sekä Pasi Kivioja ja Sakari Ilkka. Ulkoasun on toteuttanut Pekka Vartiainen. Mokasiko media -videot on tuotettu yhteistyössä Yle Oppimisen kanssa. 

Opastetut näyttelyvierailut: p. 020 7209810 tai museo@hssaatio.fi

 

Näyttelyn kiertueaikataulu 2018-2019: 

Syys-marraskuu, viikot 39-47 Päivälehden museo, Helsinki

Marraskuu, viikot 46-47 Lapin Kansa, Rovaniemi

Joulukuu, viikot 49-52 Turun kaupunginkirjasto

Tammikuu, viikot 2-4 Salon Seudun Sanomat, Kauppakeskus Plaza

Helmikuu, viikot 6-8 Sompion kirjasto, Sodankylä

Maaliskuu, viikot 10-12 Uudenkaupungin kirjasto