Pelicans-uutisointi ei rikkonut Journalistin ohjeita

Julkisen sanan neuvoston päätöstiedote 10.4.2019 pidetystä kokouksesta


Jääkiekkoseura Lahden Pelicans ja seuran pääomistaja Pasi Nurminen kantelivat Julkisen sanan neuvostolle (JSN) Etelä-Suomen Sanomissa loppuvuonna 2018 julkaistusta juttukokonaisuudesta. JSN antoi asiassa ratkaisunsa keskiviikkona 10.4.2019.

Etelä-Suomen Sanomien julkaisemissa jutuissa kerrottiin, että Nuorisosäätiön ja Salpausselän Rakentajien epäiltyjä talousrikoksia koskevassa viranomaistutkinnassa oli noussut esille, että Pasi Nurminen oli saanut yhdeltä tutkinnan osapuolista merkittäviä rahasiirtoja ostaessaan Pelicansin osakkeita vuonna 2016 ja noustessaan seuran suurimmaksi omistajaksi.

Kantelijoiden mielestä juttukokonaisuudesta sai virheellisen käsityksen, että Nurminen olisi epäiltynä rikoksesta ja että jutuissa käsitelty talousrikostutkinta kohdistuisi nimenomaisesti Nurmiseen tai Pelicansiin.

JSN totesi päätöksessään, että Etelä-Suomen Sanomilla oli perusteet käsitellä Pelicansin ja Nurmisen yhteyksiä talousrikostutkinnan osapuoliin. JSN myös huomautti, että jutuissa ei missään kohtaa väitetty Pelicansin tai Nurmisen olevan epäiltyinä rikoksista.

”Talousrikoksista epäillyn henkilön rahasiirrot urheiluseuran pääomistajalle ovat paikallisesti merkittävä uutisaihe, josta yleisöllä on oikeus saada tietää”, JSN:n päätöksessä todetaan.

Etelä-Suomen Sanomien vastaava päätoimittaja Markus Pirttijoki selitti JSN:lle lähettämässään vastauksessa, että asian uutisarvoa nosti se, että sekä Nurminen että hänen rahoittajansa olivat aiemmissa haastatteluissa kiistäneet rahoituskuvion.

 

Videokuvaa ei saa käyttää harhaanjohtavasti

JSN käsitteli huhtikuun kokouksessaan yhteensä seitsemän kantelua. Vapauttavia päätöksiä saivat Etelä-Suomen Sanomien lisäksi Iltalehti, Latu&Polku, MTV ja Yle.

MTV sai kokouksessa myös langettavan päätöksen, kun JSN katsoi, että MTV:n verkkojutussa julkaistu video antoi virheellisen kuvan jutussa käsitellystä mielenosoituksesta. Juttu ja video käsittelivät eri mielenosoituksia, mutta asiasta ei kerrottu lukijoille.