Julkisen sanan neuvosto kiittää

Julkisen sanan neuvosto kiittää lämpimästi kaikkia neuvoston 50-vuotisjuhlavuoden hankkeisiin osallistuneita tahoja onnistuneesta vuodesta. Suomalaiset mediat ovat ottaneet Vastuullisen journalismin merkin laajasti käyttöön ja kertoneet sen merkityksestä yleisöilleen. Kirjastot ja koulut ovat pitäneet esillä neuvoston mediakasvatusmateriaaleja ja Skandaalista skandaaliin -juhlanäyttelyä ja lukuiset media-alan toimijat ovat osallistuneet hankkeiden tuottamiseen ja niistä tiedottamiseen. Neuvosto on nyt 50-vuotiaana monilla mittareilla tunnettuutensa ja tuloksellisuutensa huipulla. 

Juhlavuosi huipentui maanantaina 17.12.2018 Säätytalossa pidettyyn vastuullisen journalismin tulevaisuutta käsittelevään seminaariin ja juhlavastaanottoon. 

JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström käsitteli avajaispuheessaan sitä, miten JSN on disinformaation aikakaudella tärkeämpi kuin koskaan. Professori Anu Koivunen johdatti juhlaväen pohtimaan, onko suomalainen journalismi jo liiankin vastuullista. Helsingin sanomien päätoimittajan Kaius Niemi puhui lehdistönvapauden ja itsesääntelyn merkityksestä ja Tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi kävi läpi neuvoston alkuvuosien kohuja.

Seminaari huipentui palkittujen nuoremman sukupolven journalistien paneeliin, jossa käännettiin katseet tulevaisuuteen ja pohdittiin muun muassa journalistien kohtaamaa häirintää sekä totuudenjälkeisyyden ilmiöitä. Paneelin vetäjänä toimi Alma Onali ja panelisteina Olli Seuri, Aishi Zidan, Juha Vainio, Sonja Huhtaniska ja Elina Paasonen.

Oikeusministeri Antti Häkkänen korosti juhlapuheessaan Julkisen sanan neuvoston pitkäjänteisen työn merkitystä sananvapauden ja vastuullisen journalismin kehittymiselle Suomessa. Hän esitti, että neuvoston resursseja lisättäisiin. 

 

Kuvat: Matias Partanen