JSN täyttää 50 vuotta – Skandaalista skandaaliin -näyttely kiertää maata juhlavuoden ajan

Saako pääministerin vihainen palaute vaikuttaa uutisointiin? Milloin rikoksesta epäillyn ihonvärin saa kertoa? Entä saako päihtynyttä julkkista haastatella?

Julkisen sanan neuvoston 50-vuotisjuhlavuosi käynnistyi tänään Rauman kaupunginkirjastossa, jossa avattiin JSN:n kuohuvista vuosikymmenistä kertova kiertonäyttely Skandaalista skandaaliin.

Näyttely kertoo muun muassa Matti Vanhasen lautakasakohun, Juha Sipilän ja Ylen välisen yhteydenpidon sekä 1970-luvun Hymy-lehden skandaalijournalismin käsittelystä median itsesääntelyelimenä toimivassa JSN:ssä. Mediaskandaalien lisäksi näyttely johdattaa journalismin etiikkaan ja selittää, mitä on vastuullinen journalismi. Yleisö johdatetaan pohtimaan, millaisia ratkaisuja he olisivat itse tehneet JSN:n kokouksessa. Näyttelyssä voi esimerkiksi testata, kuinka hyvin tunnistaa piilomainoksen.

”Suomalaista median itsesääntelyjärjestelmää pidetään maailman parhaisiin kuuluvana. Sen ydin ei kuitenkaan ole itse JSN vaan toimitusten arjessa tehtävät eettiset valinnat. Toivon, että näyttely tuo journalismin laadun eteen tehtyä työtä näkyväksi kaikkialla Suomessa”, sanoo JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström.

”Olemme näyttelyä tehdessämme ajatelleet erityisesti nuoria. Toivomme, että se antaisi toimittajille, kouluille ja kirjastoille helpon tavan järjestää pienimuotoisia tapahtumia, esimerkiksi tilaisuuksia, joissa toimittajat vastaavat yleisön kysymyksiin.”

”Kiinnostus aihetta kohtaan näyttää ainakin olevan suurta. Kirjastot varasivat näyttelyn loppuun parissa tunnissa”, Grundström kertoo.

 

Osa JSN:n juhlavuoden ohjelmaa

Julkisen sanan neuvosto perustettiin Helsingissä 10. joulukuuta 1968. Näyttely on osa 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Siihen kuuluvat lisäksi muun muassa myöhemmin julkaistavat mediakasvatusmateriaali kouluille sekä verkkosivu, jolla on havainnollistettu, mitä toimittajia ohjaavat Journalistin ohjeet merkitsevät tavalliselle median kuluttajalle. Muista hankkeen osista tiedotetaan erikseen myöhemmin.

Skandaalista skandaaliin -näyttelyn tekstit on käännetty myös ruotsiksi. Näyttelyn on tuottanut Päivälehden museo, ja sen sisältöä on rahoittanut Koneen säätiö. Sisällön ovat suunnitelleet JSN:n entinen pääsihteeri Ilkka Vänttinen sekä Pasi Kivioja ja Sakari Ilkka. Ulkoasun on toteuttanut Pekka Vartiainen.


Näyttely on nähtävillä Rauman kaupunginkirjastossa 21. tammikuuta asti. Sieltä se jatkaa Kouvolaan.


Näyttelyn kiertueaikataulu 2018

Tammikuu, viikot 2-3 Rauman kaupunginkirjasto
Tammi-helmikuu, viikot 5-7 Kouvolan pääkirjasto 
Helmi-maaliskuu, viikot 9-11 Raision kirjasto
Maalis-huhtikuu, viikot 13-15 Toholammin kunnankirjasto
Huhti-toukokuu, viikot 17-19 Keuruun kaupunginkirjasto 
Touko-kesäkuu, viikot 21-23 Kemin kaupunginkirjasto
Touko-kesäkuu, viikot 22-24 Kokkolan kaupunginkirjasto
Kesä-heinäkuu, viikot 25-28 Vaasan kaupunginkirjasto
Kesä-heinäkuu, viikot 26-28 Suonenjoen kirjasto
Heinä-elokuu, viikot 30-32 Kannuksen kaupunginkirjasto
Elo-syyskuu, viikot 34-36 Haminan pääkirjasto
Elo-syyskuu, viikot 34-36 Etelä-Suomen Sanomien mediakulma, Lahti
Syys-lokakuu, viikot 38-40 Jyväskylän kaupunginkirjasto
Syys-marraskuu, viikot 39-47 Päivälehden museo, Helsinki
Lokakuu, viikot 42-44 Kemijärven kaupunginkirjasto
Marraskuu, viikot 46-47 Lapin Kansa, Rovaniemi
Joulukuu, viikot 49-52 Turun kaupunginkirjasto
Joulu-helmikuu, viikot 50-7/2019 Mediamuseo Rupriikki, Tampere

Kirjastot ja museot ilmoittavat itse tarkemmat ajankohdat.