JSN ratkaisi paljon puhututtaneet Posti-kantelut – Langettavat Keskisuomalaiselle ja Savon Sanomille

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi toukokuun kokouksessaan 15.5.2019 langettavat päätökset kahdesta media-alalla puhututtaneesta kantelusta.

Postin sidosryhmäjohtajan tekemien kanteluiden mukaan Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien olisi pitänyt kertoa Postia kritisoivissa pääkirjoituksissaan, että lehtiä julkaiseva konserni on Postin kilpailija postinjakelumarkkinoilla.

JSN tulkitsi langettavissa päätöksissään, että pääkirjoituksissa vaadittiin yhteiskunnalta toimia Postin toiminnan rajoittamiseksi suhteessa sen kilpailijoihin, joihin myös lehtiä julkaiseva konserni lukeutuu. Kyseessä oli JSN:n mukaan lehtikonsernille ja sen omistajille niin merkittävä asia, että siitä olisi pitänyt kertoa avoimesti lukijoille pääkirjoituksen yhteydessä.

Helsingin Sanomat sai kuitenkin vapauttavan päätöksen uutisjutusta, jossa kansalaiset kritisoivat Postin toimintaa. JSN:n mukaan kyseessä oli tavanomainen, kuluttajille tärkeitä peruspalveluja monipuolisesti käsittelevä uutinen, jossa ei ollut tarpeen erikseen kertoa, että lehden konsernilla on Postin palveluiden kanssa kilpailevia toimintoja.

 

Neljä langettavaa, neljä vapauttavaa

Posti-aiheisten kanteluiden lisäksi JSN antoi kokouksessaan kaksi langettavaa ja kolme vapauttavaa päätöstä.

HS Metro sai langettavan, koska se oli julkaissut tekstiviestipalstallaan ihmisarvoa loukkaavan kirjoituksen. Iltalehti sai langettavan, koska se oli julkaissut toisen tiedotusvälineen tietoihin perustuneen uutisen ilman riittäviä lähdemerkintöjä.

Syd-Österbotten-lehdelle JSN antoi vapauttavan päätöksen mielipidekirjoituksesta, jossa paikallisen seurakunnan pappi esitti jyrkkiä väitteitä seksuaalivähemmistöistä. JSN katsoi, että lehdellä oli perusteet kirjoituksen julkaisemiselle, koska yleisöllä oli oikeus tietää paikallisen seurakunnan pappien näkemyksistä ja koska kyseessä oli keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet saivat runsaasti tilaa lehden palstoilla.

Satakunnan Kansa ja Lieksan Lehti saivat vapauttavat päätökset, koska niiden jutuissa ei ollut oikaisua vaativia olennaisia asiavirheitä.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 18.6.2019.