JSN piti tiedevilppiepäilyistä kirjoittamista perusteltuna mutta antoi kaksi langettavaa tiedevilppijuttujen virheistä

JSN piti tiedevilppiepäilyistä kirjoittamista perusteltuna mutta antoi kaksi langettavaa tiedevilppijuttujen virheistä

Julkisen sanan neuvosto teki 21.9.2016 pitämässään kokouksessa vapauttavan päätöksen juttukokonaisuudesta, jossa kerrottiin tiedevilppiepäilystä ja sen selvittämisestä tutkimuslaitos VTT:ssä. Helsingin Sanomien 7.2.2016 julkaistusta juttukokonaisuudesta syntyi neuvostossa vapauttava päätös äänestyksellä luvuin 10–2.

Neuvoston mukaan Helsingin Sanomien jutuissa esitettiin yksipuolisia tulkintoja ja vilppiepäilyt kohdistuivat yhteen tutkijaan. Pelkkien epäilyjenkin käsitteleminen kuitenkin oli yhteiskunnallisesti merkittävää ja perusteltua.

Helsingin Sanomat sai myös toisesta samaan juttukokonaisuuteen liittyvästä kantelusta vapauttavan päätöksen. Lehdelle ei muodostunut velvollisuutta julkaista omaa kannanottoa tutkijalta, joka oli osallistunut yhteen jutuissa mainituista tutkimuksista mutta jonka nimeä jutussa ei mainittu.

Sen sijaan Helsingin Sanomat sai kaksi langettavaa päätöstä 9.6.2016 ja 16.6.2016 julkaistuista jatkojutuista, joissa käsiteltiin samaa vilppiepäilyä.

JSN:n mukaan 9.6. julkaistu juttu antoi lukijoilleen virheellisen kuvan tiedevilppiselvitysten sisällöstä eikä oikaissut olennaista asiavirhettä. Myös 16.6.julkaistusta jutusta jätettiin oikaisematta olennainen asiavirhe.

Vapauttavat päätökset mielenosoituksen kutsumisesta rasistiseksi

Neuvosto antoi 21.9. Helsingissä pidetyssä kokouksessa tiedevilppitapausten lisäksi yhden langettavan ja kolme vapauttavaa ratkaisua. Yhteensä langettavia päätöksiä annettiin siis kolme ja vapauttavia viisi.

Aamulehti sai äänestyspäätöksellä langettavan jutusta, jonka juonellisena rakenteena oli prostituoidun etsiminen. Jutussa ja kuvissa esiintyneet lapset yhdistyivät aiheeseen.

Neuvoston mielestä Iltalehdellä oli perusteet kutsua ramadan-juhlan vastaista mielenosoitusta jutussaan rasistiseksi. JSN käsitteli kaksi jutusta tehtyä kantelua, ja Iltalehti sai molemmista vapauttavat päätökset. MTV sai äänestyspäätöksellä vapauttavan päätöksen piilomainontaepäilystä.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat Journalistin ohjeiden tulkintaan.

Kommentit: Puheenjohtaja Elina Grundström 050 5410479

Lisätiedot: Neuvoston toimisto 09 135 7494