JSN painottaa median vastuuta lapsista ja alaikäisistä

JSN painottaa median vastuuta lapsista ja alaikäisistä

Julkisen sanan neuvosto päätti kokouksessaan 10.12.2014 lapsia ja alaikäisiä koskevasta periaatelausumasta. Lausumassa linjataan Journalistin ohjeita yksityiskohtaisemmin, miten lapsia ja alaikäisiä haastatellaan ja kuvataan sekä mitä on otettava huomioon julkaistaessa heistä juttuja.

Lausuma korostaa median erityistä vastuuta lapsista ja alaikäisistä. Siinä muistutetaan myös siitä, että lapsilla ja alaikäisillä on sananvapaus ja oikeus esittää omia ajatuksiaan mediassa.

Julkisen sanan neuvosto kehottaa periaatelausumassa tiedotusvälineitä täydentämään Journalistin ohjeita lapsia ja alaikäisiä koskevilla omilla ohjeilla.  Neuvosto muistuttaa, että kaikki Journalistin ohjeet koskevat myös alaikäisten asioiden käsittelyä julkisuudessa.

Periaatelausuman valmisteli työryhmä, johon kuuluivat julkaisujohtaja, päätoimittaja Eeva-Helena Jokitaipale, Aller Media, päätoimittaja Kari Kivelä, Iltalehti, päätoimittaja Antero Mukka, Helsingin Sanomat, valokuvaaja Henry Rantaniemi, Valkeakosken Sanomat ja päätoimittaja Merja Ylä-Anttila MTV. Neuvostoa työryhmässä edustivat sen varajäsenet, järjestöneuvos Marja Irjala ja vastaava toimittaja, Radio Rexin toimitusjohtaja Liina Matveinen. Työryhmän puheenjohtajana toimi JSN:n valmisteleva sihteeri Nenne Hallman.

————————————

Linkki periaatelausumaan

Kommentit ja lisätiedot tarvittaessa:
Risto Uimonen: 040 552 0206
Nenne Hallman: 050 594 3540