Helsingin Sanomien juttu ei loukannut ihmisarvoa

Julkisen sanan neuvoston päätöstiedote 19.12.2018 pidetystä kokouksesta


Julkisen sanan neuvosto (JSN) tulkitsi joulukuun kokouksessaan, että otsikolla "Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki" julkaistu Helsingin Sanomien juttu ei loukannut ihmisarvoa. Pakinatyyliseksi kuvaillun jutun julkaiseminen herätti syksyllä kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa, kun jotkut tulkitsivat siinä halvennettavan sukupuolivähemmistöjä.

JSN totesi vapauttavassa ratkaisussaan, että juttu oli monitulkintainen ja se oli mahdollista ymmärtää myös pilkallisena. Neuvosto kuitenkin totesi, että myös monitulkintainen ja jonkun mielestä mautonkin teksti pitää voida hyväksyä sananvapauden nimissä.

 

Seiskalle langettava Tomi Metsäkedon kantelusta

JSN teki vuoden 2018 viimeisessä kokouksessaan 19.12. yhteensä kuusi päätöstä, joista puolet olivat langettavia.

Langettavan sai muiden muassa Seiska, joka oli julkaissut paikkansapitämättömiä väitteitä laulaja Tomi Metsäkedon käyttäytymisestä Tuska-metallifestivaaleilla. Lehti oli julkaissut jälkikäteen Metsäkedon vastineen, mutta neuvosto totesi päätöksessään, että jutun virheet olisi pitänyt myös oikaista. Lehti ei ollut tarkistanut lukijavinkkinä saamiaan tietoja lainkaan.

Neuvosto huomautti, että vastine ja oikaisu ovat eri asioita, eikä oikaisua pyytäviltä pitäisi vaatia vastineita siinä tarkoituksessa, että lehti saisi itselleen jatkojuttuja. Neuvosto totesi myös, että vinkkipalkkioita tavoittelevien lähteiden tietoihin on syytä suhtautua erityisen lähdekriittisesti.

 

Kielteiseen julkisuuteen joutuneen kuuleminen on median vastuulla

JSN antoi langettavan päätöksen myös Ylelle, kun se ei ollut kuullut Aseistakieltäytyjäliiton edustajaa edes jälkikäteen jutusta, jossa järjestö joutui kielteiseen julkisuuteen. Neuvosto totesi, että viimeistään saatuaan oikaisuvaatimukseksi otsikoidun viestin, jossa Aseistakieltäytyjäliitto esitti näkemyksensä jutun yksipuolisista arvioista, Ylen olisi pitänyt huomata, että kyseessä oli tilanne, joka edellytti jälkikäteistä kuulemista.

Tekijä-lehti sai neuvostolta vapauttavan päätöksen tapauksesta, jossa jutussa kielteiseen julkisuuteen joutunut yrittäjä olisi halunnut saada julkaistuksi julkaisukelvottomia syytöksiä toisia ihmisiä kohtaan.

JSN antoi langettavan myös Etelä-Saimaalle, koska se ei ollut pyynnöstä huolimatta korjannut virhettään sekä vapauttavan Koillissanomille, joka täytti kielteiseen julkisuuteen joutuneen kuulemisen perusvaatimukset.


Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 30.1.2019.