Eurooppalaiset medianeuvostot kokoontuvat Helsingissä 11.-12.10.

Julkisen sanan neuvosto järjestää Euroopan itsenäisten medianeuvostojen verkoston AIPCEN konferenssin Helsingissä 11.-12.10. Konferenssin teemana on algoritmien ja mediaetiikan suhde, mutta siinä käsitellään myös lehdistönvapauteen ja neuvostojen käytännön työhön liittyviä teemoja. 

Konferenssiin on tulossa yhteensä noin 70 medianeuvostojen edustajaa 31 maasta. Euroopan maiden lisäksi mukana on tarkkailijoita muun muassa Aasiasta ja Kanadasta.

Konferenssin pääpuhuja on Emily Bell, joka on Columbian yliopiston digitaalisen journalismin keskuksen johtaja ja perustaja. Konferenssissa esiintyvät myös saksalainen Algorithm Watchin perustaja, Matthias Spielkamp, Eero Korhonen Googlelta, dosentti Carl-Gustav Lindén Helsingin yliopistosta, Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen ja uutispäällikkö Jussi Pullinen sekä mm. Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith sekä Armenian, Georgian, Ukrainan, Itävallan, Norjan ja Turkin medianeuvostojen edustajat. 

”Euroopan ja lähialueiden lehdistönvapaustilanne on heikentynyt parin vuoden aikana dramaattisesti. Samalla yhteiskuntien faktapohjaisuus on rapautumassa, kun luotettavan journalismin määrä ja tunnistettavuus ovat heikentyneet. Itsenäisten medianeuvostojen yhteistyö on tärkeämpää kuin koskaan. Onneksi näyttää siltä, että myös EU on heräämässä tähän ja on valmis tukemaan medianeuvostojen työn kehittämistä”, puheenjohtaja Elina Grundström sanoo. 

Euroopan itsenäisten medianeuvostojen AIPCE-verkostoon kuuluu Julkisen sanan neuvostoa vastaavia medianeuvostoja Euroopasta ja sen lähialueilta (www.aipce.net). Verkostolla ei ole omaa budjettia tai työntekijöitä. Sen tärkein toimintamuoto ovat vuosittaiset konferenssit. Vuoden 2018 konferenssi järjestetään Julkisen sanan neuvoston 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Helsingissä.