Eero Hyvönen Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajaksi

Julkisen sanan neuvoston (JSN) uudeksi puheenjohtajaksi on valittu oikeustieteen kandidaatti Eero Hyvönen, 60.

Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys päätti valinnasta torstaina 26.9. Hyvönen aloittaa nelivuotisen toimikauden 1.1.2020.

Eero Hyvönen siirtyy JSN:n johtoon Yle Metropolin ja Suomi-deskin päällikön tehtävästä. Hän on toiminut Ylellä myös aluetoiminnan kehityspäällikkönä ja Yle Hämeen päällikkönä.

Hyvönen on johtanut pitkään Nelosen uutisia vastaavana päätoimittajana Nelonen Medialla sekä Helsingin Sanomien päätoimittajana. Lisäksi hän on toiminut Radio Cityn ja Ylioppilaslehden päätoimittajana.

Hyvönen on edustanut Sanoma Entertainmentia JSN:n kannatusyhdistyksessä ja toiminut neuvoston varajäsenenä.

”Media-ala ja JSN elävät luottamuksesta siihen, että sananvapautta käytetään reilusti. Ytimessä on ihmisten oikeus tietää ja saada totuudenmukaista tietoa. Sen edistämisessä riittää työtä, vaikka Suomi pärjää hyvin kansainvälisissä mittauksissa”, Hyvönen sanoo.

JSN:n kannatusyhdistys arvosti valinnassa Hyvösen monipuolista kokemusta media-alan journalistisista johtotehtävistä sekä hänen motivaatiotaan puheenjohtajan tehtävään.

”Hyvönen on osoittanut päätoimittajana vahvaa journalistisen etiikan hallintaa ja hyvää harkintakykyä kovissakin paikoissa. Uskomme, että hän kykenee luotsaamaan JSN:ää menestyksellisesti aikana, jolloin luotettavan median tarve on poikkeuksellisen korostunut”, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Holmberg toteaa.

Hyvönen seuraa tehtävässä Elina Grundströmiä, joka on johtanut Julkisen sanan neuvostoa sen ensimmäisenä päätoimisena puheenjohtajana vuodesta 2016. Grundström ilmoitti toukokuussa, että hän ei hae toiselle puheenjohtajakaudelle. Tehtävää haki yksitoista henkilöä.

Puheenjohtajan valintaa valmistelleeseen lautakuntaan kuuluivat Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg, Journalistiliton puheenjohtaja Hanne Aho, Aikakausmedian liittojohtaja Mikko Hoikka ja Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Timo Huovinen.

Julkisen sanan neuvosto on media-alan itsesääntelyelin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa sekä puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.