5830/R/15

Langettava

Radion aamuohjelmassa arvosteltiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen käyntiä Auschwitzin keskistysleirillä. Ohjelmassa vähäteltiin keskitysleirille joutuneiden juutalaisten kärsimyksiä ja naureskeltiin niille.


Kantelu 6.5.2015

Kantelu kohdistuu Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman osuuteen, jossa käsiteltiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen vierailua Auschwitzin keskitysleirillä.  Kantelijan mukaan ohjelman huumori oli epäasiallista sekä aliarvioi kansanmurhan uhrien muistoa ja kyseenalaisti holokaustin vakavuutta rikoksena ihmiskuntaa vastaan.  

Kantelija olettaa, että kyseinen radio-ohjelma on suunnattu nuorisolle. Hänen mukaansa tällainen huumori hämärtää käsityksiä viime vuosisadan kauheuksien merkityksestä ja loukkaa humanistisia arvoja ja lehtimiehen keskustelutapaa, vaikka sitä ei nykyisissä ohjeissa suoraan ja selkeästi mainitakaan.

Radio Suomipopin vastaus 28.5.2015  

Sisältöjohtaja Jussi Suvannon mukaan Radio Suomipopin Aamulypsy-show on tyyliltään omaleimaisen rosoinen ja sen juontajapersoonat ovat tarkasti roolitettuja. Kuten lähes jokaisessa Aamulypsy-show´ssa, puheissa on vakaviakin aiheita, jotka pääsääntöisesti kuullaan Anni Hautalan kertomana. Juha Perälän ja Jaajo Linnonmaan rooli on tuoda keskusteluun omat puujalkamaiset heittonsa. Nämä Aamulypsy-persoonien maku- ja tyyliasiat sekä ohjelmaidentiteetti ovat hyvin ohjelman yleisön tiedossa, onhan ohjelmaa tehty jo yhdeksän vuotta, sisältöjohtaja muistuttaa.

Kyseisessä kantelussa peräänkuulutettiin hyvän lehtimiestavan noudattamista, joka liittyi show´ssa käytyyn, tuttuun rönsyilevän tyylin keskusteluun Leijonien retkestä Auschwitzin keskitysleiriin jääkiekon MM-kisojen välipäivänä. Kantelussa todettiin, että tällainen huumori hämärryttää käsityksiä viime vuosisadan kauheuksista ja loukkaa humanistisia arvoja.  

Kantelijan huumorintajua tai arvomaailmaa tuntematta lienee Radio Suomipopin näkökulmasta selvää, että sen tapa käsitellä aiheita ei naurata kaikkia. Sisältöjohtaja ei usko, että lähetyksessä käyty keskustelu kuitenkaan hämärryttäisi koko kansakuntamme käsitystä Natsi-Saksan suorittamisista julmuuksista.  

Sisältöjohtajan mukaan Aamulypsy-ohjelma ei ole suunnattu nuorisolle, kuten kantelija olettaa. Hänen mukaansa kohderyhmä on 25–44-vuotiaat suomalaiset, kuten koko Radio Suomipop -kanavalla. Ohjelma on ylivoimaisesti kuunnelluin aamushow Suomessa alle 54-vuotiaiden keskuudessa. Ohjelmaa kuuntelee joka arkiaamu noin 450 000 kuuntelijaa.  

Sisältöjohtaja vetoaa lisäksi siihen, että myös mielikuvamittauksissa Aamulypsyä ja sen persoonia pidetään maamme hauskimpina radiohahmoina. Mikäli Radio Suomipopin tuottama viihde olisi jatkuvasti ristiriidassa yleisen huumorintajutason tai suvaitsevien arvojen kanssa, ei ohjelma nauttisi näin valtaisaa suosiota, sisältöjohtaja päättelee.  

Ohjelman ja sen persoonien tyylilinjan tiimoilta emme katso rikkoneemme hyvää journalistista tapaa. 

Ratkaisu  

 

JO 26: Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti. 

Radio Suomipopin aamuohjelman kolme juontajaa arvostelivat Suomen jääkiekkomaajoukkueen retkeä Auschwitzin keskistysleirille maailmanmestaruuskisojen välipäivänä. Kahden juontajan mukaan retkikohde oli oudosti valittu. Kolmas juontaja alkoi kertoa kyseiseltä keskitysleiriltä pelastuneen miehen tarinaa, joka oli koskettanut häntä. Roolinsa mukaan ohjelman miesjuontajat keskeyttivät jatkuvasti naisjuontajan omilla välihuomautuksillaan, muun muassa tällä tavalla:

”Heidät oli viety sinne Pariisista karjankuljetusvaunuissa. Se oli ollut niin täynnä jengii se vaunu, että kukaan ei ollut mahtunut edes istumaan ja ne joutu tekeen tarpeensa kaikkien edessä. – – No se on kurja juttu, ettei päässyt edes istumaan…– – No sitten kun he olivat päässeet sinne perille…–  Huokasivat helpotuksesta, että nyt päästiin kylpylään, kylpyläänhän he oli menossa. Piti ihan Pariisista asti käydä hakemassa, että pääsi Auschwitziin. – – Niinku Eedenissä siellä oli semmonen ulkoilmallas.”  

Naisjuontajan kuvailua juutalaisten lähettämisestä joko töihin tai suihkutettavaksi kuoliaaksi kaasulla kommentoitiin näin:  

”Joutui meneen kattoon Vino show´ta, joka kuvattiin siellä… Voinko päästä suihkuun, mä en kestä enää. Ihmiskirjaimet, mä en enää kestä! Auttakaa! Suihkuun!”  

Jatkossa mm. pienille lapsille tatuoituja keskitysleirinumeroita kutsuttiin lottonumeroiksi.  

Naisjuontaja totesi pari kertaa tehneensä virheen ottaessaan aiheen puheeksi. Miesjuontajat jatkoivat provosointiaan hänen mielipiteestään huolimatta.

Julkisen sanan neuvosto ei ota kantaa makuasioihin ja puolustaa ihmisten oikeutta ilmaista itseään joskus myös mauttomasti. Tässä radio-ohjelmassa mentiin kuitenkin liian pitkälle ja loukattiin ihmisarvoa. Toimittajat käsittelivät ohjelmassa juutalaisten joukkomurhaa ja kokemuksia keskitysleirillä erittäin halventavasti. Tapahtuneista julmuuksista tehtiin puujalkavitsejä. Neuvosto ei pidä tällaista journalismia suotavana edes harmittomaksi tarkoitetussa ja yleisön sellaiseksi mieltämässä viihteellisessä ajankohtaisohjelmassa.  

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Radio Suomipop on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sille huomautuksen.  

Ratkaisu tehty: 21.10.2015  

Ratkaisun tekivät: Risto Uimonen (pj), Pirjo Auvinen, Katariina Anttila, Jyrki Huotari, Jussi Lankinen, Anssi Järvinen, Niklas Vainio, Veera Ristikartano, Venla Mäntysalo ja Heikki Vento.