4331/R/10

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös etnistä alkuperää koskevassa asiassa. Radio-ohjelmassa tehtiin pilaa romaneihin kohdistuvilla ennakkoluuloilla syyllistymättä kuitenkaan ihmisarvon loukkaamiseen tai etnisen alkuperän halventamiseen. Neuvosto ei ota kantaa tyyli- ja makukysymyksiin.

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös etnistä alkuperää koskevassa asiassa. Radio-ohjelmassa tehtiin pilaa romaneihin kohdistuvilla ennakkoluuloilla syyllistymättä kuitenkaan ihmisarvon loukkaamiseen tai etnisen alkuperän halventamiseen. Neuvosto ei ota kantaa tyyli- ja makukysymyksiin.

Kantelu 28.5.2010

Kantelijan mukaan ohjelmaosuus on romanikulttuuria halventava ja loukkaava. Klipissä kerrottiin, että suvun päämies on nukkunut pois ja on ensimmäinen heidän suvustaan, joka nukkunut pois luonnollisella tavalla, kun yleensä lähdetään juhannuksena seisaaltaan puukon kautta. Klipin lopuksi toimittaja Jaajo Linnoinmaa soitti kappaleen puukkojunkkarit ”päämiehen kunniaksi”. Sketsi oli halventava, vihjaileva ja hyvän maun vastainen.

Suomipopin vastaukset 1.6. ja 8.9.2010

Ohjelmapäällikkö Juha Kakkuri vastaa ohjelman juontajan, Jaajo Linnonmaan kuvauksella Taistosta seuraavasti (1.6.2010):

”Taisto on hahmo, joka soittaa lähetykseen noin kerran viikossa. Taisto ei ole kukaan toimittajista, vaan joku Oulun suunnalla asuva kuuntelija, mutta positiivisilla ja hauskoilla jutuillaan hän on noussut parissa vuodessa Aamulypsyn kuuntelijoiden suosikiksi. Taistoa kutsutaan raskaantyönraatajaksi ja arjen sankariksi, koska mies on pelkäämätön tekemään työtä ja pitkiä päiviä. 80-90% Taiston puheluista liittyy jotenkin siihen, mitä hänen työpaikallaan Nokialla on sattunut tai minkälaisia bisnesideoita hänen siskonmiehensä on kehitellyt viime aikoina.

Taisto on myös loistava laulaja ja tykkää lurauttaa lauluja puhelimitse. Ja ”hauskinta” tässä on se, että Taiston isoisä Kalevi oli oikeasti kuollut ja tämä oli kunnianosoitus hänelle. Taisto kertoi tämän puhelimessa lähetyksen ulkopuolella.”

Linnonmaan mukaan (8.9.2010) Aamulypsy eroaa muista aamuohjelmista sillä, että siinä ei ole vieraita. Vieraat on korvattu vakiokuulijoilla, jotka soittavat 1-2 kertaa viikossa. Näitä soittajia kutsutaan hahmoiksi, koska he eivät välttämättä ole omia itsejään. Esimerkiksi Rahtari St62 kertoo meille mitä tapahtuu liikenteessä, Radiofani Jomppeli hänen arjestaan 57-vuotiaana sinkkuna Kuopiossa ja Taisto taas työn teosta ylimielisen johtajan alaisuudesta. Osa hahmoista, jotka mainitaan Aamulypsyn esittelyssä, eivät ole soittaneet vuosiin, mutta ovat edelleen kuulijoiden suosiossa, sillä heidän kuulumisiaan kysellään palautteissa usein. Yhdellekään soittajalle ei makseta palkkaa, saati käsikirjoiteta heidän puheluitaan.

Ratkaisu

Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti (JO 26).

Radion humoristisessa aamuohjelmassa pilailtiin romaneihin kohdistuvilla ennakkoluuloilla: puheenparsi, väkivaltainen kuolema, verikosto ja arveluttavat tavat hankkia elanto. Pilailun takana oli ohjelmaan säännöllisesti soittava ”Taisto”. Ohjelman (Aamulypsy) luonne ei jäänyt kuuntelijalle epäselväksi.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että maku- ja tyylikysymysten tulkinta Journalistin ohjeiden avulla on hankalaa tietoisesti yliampuvassa ja vahvasti karrikoivassa ohjelmatyypissä. On ymmärrettävää, että joku voi loukkaantua huumorin varjolla esitetyistä ”Taiston” jutuista, jotka perustuvat ennakkoluuloihin romanien elintavoista ja puheenparresta. Ohjelmaosuuden humoristinen luonne kävi kuitenkin selvästi ilmi. Vaikka maku ja tyyli eivät olisikaan kaikkien mieleen, niin sananvapauden nimissä tällaisiakin, huonoa makua osoittavia puheenvuoroja on voitava esittää.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Radio Suomipop ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Merja Ahtiainen, Anssi Halmesvirta, Kalle Heiskanen, Arto Henriksson Juha Kulmanen, Tuomo Lappalainen, Risto Pohjanpalo, Susanna Reinboth ja Matti Saari.