PÄÄTÖKSET

Vapauttava 3693/YLE/06
TV2, Ajankohtainen kakkonenAjankohtaisessa kakkosessa esitettiin raportti ”Turvallisuuspommi liikenteessä”, jossa muun muassa kerrottiin, että Suomen teillä liikkuu satakunta jarruvikaista bussia. Poleemisessa raportissa kuultiin kuljettajia, katsastajaa, ajoneuvohallintokeskusta sekä bussia valmistavaa ja sitä käyttävää Koiviston Auto -yhtymää, jonka edustajalla oli mahdollisuus kommentoida väitteitä ohjelmassa ja tarkistaa se ennalta. Vapauttava.
Langettava 3692/AL/06
UrheilulehtiUrheilulehden toimittaja haastatteli lehden www-sivuilla lehden toista toimittajaa. Haastattelun aiheena oli Turun Palloseuran valmentajan Hannu Jortikan persoona ja käytös. Lehti käytti henkilöä loukkaavia ilmaisuja, ja lisäksi toimittaja pääsi toimimaan omassa asiassaan. Langettava.
Vapauttava 3691/MTV/06
Subtv

Tilt.tv -ohjelman juontajalla oli Subtv:ssä päällään paita, jossa oli teksti ”Kitarasankari 2”. Se oli suora käännös markkinoille tulossa olevasta englanninkielisestä tietokonepelistä ”Guitar Hero 2”. Teksti ei ollut mainosmainen eikä paidassa ollut esimerkiksi pelin logoa. Vapauttava.

Langettava 3690/KL/06
AlueSanomatAlueSanomat julkaisi päätoimittajansa kirjoittaman kolumnin ”Pakoputkipojat kaappiin”. Teksti käsitteli homoseksuaalien esiintymistä julkisuudessa. Kolumnin lopussa kirjoittaja pohdiskeli mahdollisuutta käydä puolustussotaa heterojen ylivallan säilyttämiseksi. Langettava.
Vapauttava 3688/SL/06
Turun SanomatTurun Sanomat julkaisi uutisen Turun lukioverkkoselvityksestä. Tekstin mukaan vuonna 2009 lakkautettaneen yksi lukio, jonka nimi mainittiin todennäköisenä vaihtoehtona. Tieto perustui lehden omiin lähteisiin. Lukion rehtori vaati lehteä korjaamaan tekemänsä virheen. Lehti julkaisi kantelijan mielipidekirjoituksen, jossa tämä sai esittää omat näkemyksensä ja korjata mahdolliset virheet. Neuvosto korosti, että valmisteluvaiheen uutisointi on tärkeää demokraattiselle päätöksenteolle. Vapauttava.
Vapauttava 3686/SL/06
KeskipohjanmaaKeskipohjanmaa julkaisi hallinto-oikeuden päätöksestä uutisen, jossa oli epätäsmällisiä ilmaisuja. Lehti korjasi uutista julkaisemalla oikaisun, joka oli korrekti ja riittävän nopeasti julkaistu. Vapauttava.
Vapauttava 3684B/SL/06
Ilta-SanomatYleisradion A-Pisteen ohjelmasta oli samoina päivinä esittelyteksti Ilta-Sanomien tv-ohjelmatiedoissa: ”hallitusammattilainen ei huolisi vammaisia yhtiöiden hallituksiin”. Neuvoston mielestä on hyvän journalistisen tavan mukaista luottaa lehdelle toimitettuihin ohjelmatietoihin. Vapauttava.
Vapauttava 3684A/YLE/06
TV1, A-pisteA-Pisteen raportista oli esittelyteksti ohjelman verkkosivuilla. Sen mukaan ”hallitusammattilainen ei huolisi vammaisia yhtiöiden hallituksiin”. Neuvoston mielestä tekstille löytyi ohjelmasta kate, vaikka kantelija asettikin sen kyseenalaiseksi. Vapauttava.
Vapauttava 3682/PL/06
Kälviän Seudun SanomatKälviän Seudun Sanomat julkaisi nimimerkin suojassa mielipidekirjoituksen, jossa arvosteltiin kantelijan poliittista toimintaa. Kantelijan asema kunnanvaltuutettuna on sellainen, että lehti saattoi asettamissaan rajoissa sallia arvostelun nimimerkin suojasta. Vapauttava.
Vapauttava 3679/IL/06
Uutislehti 100Jutussa kerrotaan Suomen korkeimmasta asuinkäyttöön valmistuvasta talosta ja tilanteesta, jossa asunnot eivät yllättäen käy kaupaksi. On luonnollista, että Suomen korkein asuintalo kiinnostaa lukijoita ja että lehti sen vuoksi kirjoittaa talosta, sen rakentamisen eri vaiheista ja myös asuntojen myynnistä. Vapauttava.
Langettava 3678/YLE/06
TV-uutisetYleisradion Tv-uutisissa kerrottiin Porvoon tuomiokirkon tuhotyön oikeudenkäynnin ensimmäisestä istunnosta, jossa luettiin syytteet. Ruudussa näytettiin tunnistettavasti kirkon polton tunnustanut henkilö ja hänen mukanaan palopaikalla olleet kaksi henkilöä, joita syytettiin törkeän tuhotyön ilmoittamatta jättämisestä. He kiistivät syytteet. Pääsyytetyn saattoi näyttää, mutta ei kahta muuta. Langettava äänin 6–2.
Vapauttava 3677/SL/06
Helsingin SanomatLehti julkaisi jutun ”Ihmeparantajan kaupunki”, jossa raportoitiin Nokia mission ja Markku Koiviston kotikaupungista. Juttu sisälsi muun muassa sitaatin kansanmiehen suusta kaupungin torilta: ”Perkele, sen verran tiedän, että se on hullu! Hullut ne rikastuu tuollaisilla tempuilla”. Sitaatti ei kohdistunut Koiviston henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, vaan hurmosliikkeen johtajakeskeisyyteen ilmiönä. Kokonaisuuden osana sitaatti oli esimerkki niistä kriittisistä puheenvuoroista, joita Nokialta myös löytyy. Vapauttava.
Vapauttava 3673/SL/06
Helsingin SanomatLehti julkaisi toimittajansa kirjoittaman kolumnin ”Jos minulla olisi myynnissä asuntomessutalo”. Siinä käsiteltiin kriittiseen sävyyn lehden itse järjestämää nettiäänestystä parhaasta asuntomessutalosta. Kantelija oli asuntomessutalon rakentaja. Vapauttava.
Vapauttava 3671/SL/06
Satakunnan KansaSatakunnan Kansa julkaisi kuvareportaasin pienten maalaiskylien kaljabaareista. Jutussa oli virhe, jonka lehti korjasi julkaisemalla kaksi päivää reportaasin jälkeen virheen kohteena olleen henkilön (kantelija) kirjoituksen mielipidepalstalla. Kirjoituksessa virhe tuli korjatuksi, ja kantelija sai siinä esiin myös oman näkemyksensä tapahtumista. Kantelija viittasi myös haastattelun tarkastamiseen, mutta ei ollut pyytänyt sitä toimitukselta. Vapauttava.
Langettava 3670/SL/06
IltalehtiLehti julkaisi jääkiekkoilun maailmanmestaruuskisojen aikaan kuvallisen jutun kisakaupungin prostituutiosta. Lehden tarkoitus oli estää haastateltujen suomalaisten henkilöllisyyden paljastumisen, mutta se ei ollut riittävän huolellinen. Lehti ei julkaissut jutusta tunnistetun omaa kannanottoa. Langettava äänin 5-3.
Vapauttava 3666/YLE/06
TV2, Poliisi-tvTv-ohjelmassa ja sen www-sivuilla käsiteltiin huijauskeräyksiä ja verkostomarkkinointia, esimerkkinä pyramidirakennelmat. Nimeltä mainittiin turkulainen yritys, jonka kerrottiin toimivan harmaan talouden rajoilla. Ohjelmassa myös kerrottiin, että yhtiön toiminta on syyteharkinnassa. Ohjelman tekijöillä oli neuvoston mielestä perusteet yhtiön nimen mainitsemiseen. Henkilöiden nimiä ei mainittu.
Vapauttava 3664/SL/06
Västra NylandVästra Nyland julkaisi kaksi juttua eduskunnan oikeusasiamiehelle tehdystä kantelusta, joka käsitteli Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen toimintaa Kopparnäsissä. Juttuun haastateltu kantelija kiisti koskaan suostuneensa edes haastatteluun. Hänen mielestään jutuissa oli myös virheitä, joita hän ei kuitenkaan ollut pyrkinyt korjaamaan. Vapauttava.
Vapauttava 3663/SL/06
Uutispäivä DemariKolumnisti kirjoitti ”ylikorostuneesti vellovasta lesbo- ja homokohkaamisesta”. Hän muun muassa mainitsi seksuaalisen poikkeavuuden luonnonoikkuna ja että lasta pidetään keskustelussa samantapaisena aikuisten lemmikkinä kuin kissaa tai koiraa. Viittaus eläimiin kohdistui neuvoston mielestä käytyyn keskusteluun. Voimakkaan moralisoiviakin käsityksiä pitää sietää tämäntyyppisissä kirjoituksissa.
Vapauttava 3662/KL/06
AlueviestiKahdessa uutisessa kerrottiin epäilyistä, joiden mukaan etniseen vähemmistöön kuuluneet henkilöt olisivat ryöstäneet miehen ja kioskin. Molemmissa uutisissa yleisöä pyydettiin antamaan tapahtumista vihjeitä poliisille. Neuvosto korosti, että etnisen alkuperän kertominen edellyttää aina tarkkaa harkintaa, mutta näissä tapauksissa taustaa ei tuotu esiin halventavalla tavalla tai asiaankuulumattomasti. Vapauttava.
Vapauttava 3660/AL/06
OpettajaLehti käsitteli pääkirjoituksessaan opetushallituksen ohjetta kouluretkien maksuttomuudesta, viittasi ohjeen aiheuttaneeseen kanteluun ja teki selvän numerovirheen puhumalla 13 euron lasketteluretkestä, kun kyse olisi ollut 53 euron matkasta. Vaikka pienetkin virheet olisi syytä korjata, lehden tekemä virhe ei kuitenkaan käsitellyn kokonaisuuden kannalta ollut ratkaiseva.
<< 1 2 3 4 5 6 7 8  ... >>