7092/R/19

Langettava

Radiokanava soitti kappaleen, joka ei yksinään olisi ollut etnistä alkuperää halventava. Juontajan lukemat saatesanat tekivät kokonaisuudesta ihmisarvoa loukkaavan. Äänestyspäätös 11–1.

Kantelu 15.4.2019

Kantelu kohdistuu Järviradion 6.4.2019 lähettämään ohjelmaan ”Lauantai-illan tanssit; toivemusiikkia”. Kantelu kohdistuu siihen, että ohjelmassa soitettiin kuuntelijan toiveesta Irwin Goodmanin kappale ”Mutakuono ja lakupelle”. Ennen ja jälkeen kappaleen soittamisen ohjelman juontaja luki kappaletta toivoneen henkilön viestin: ”Perussuomalaisten toimesta Suomi takaisin”. Kantelun mukaan Järviradio rikkoi Journalistin ohjetta 26, jonka mukaan jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava eikä etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

Päätoimittajan vastaus 25.6.2019

Järviradion päätoimittaja Markku Mäenpään mukaan kyseinen kappale soitettiin 6.4.2019 noin kello 21 kuuntelijan toiveesta vastinetta vastaan, hintaan 10 euroa. Päätoimittaja sanoo, ettei ota kantaa Teoston ja Gramexin hallinnoimiin musiikkiteosten sanoituksiin eikä sävellyksiin.

Päätoimittajan mukaan radiokanava toteuttaa pääsääntöisesti kaikki vastinetta vastaan esitetyt kuuntelijoiden kappaletoiveet ja toivojien esittelytekstit luetaan radiossa sensuroimatta, poikkeuksena epäasialliset esittelytekstit. Päätoimittajan mukaan Järviradio ei ole historiansa aikana koskaan joutunut käyttämään musiikkiteoksiin kohdistunutta harkintavaltaa. Jos journalistista harkintavaltaa on käytetty, on harkinta koskenut kuuntelijoiden lähettämiä saatetekstejä.

 

Ratkaisu

JO 26: Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

Järviradio soitti kuuntelijan toiveesta kappaleen ”Mutakuono ja lakupelle”. Ohjelman juontaja esitteli kappaleen lukemalla kappaletta toivoneen henkilön viestin: ”Perussuomalaisten toimesta Suomi takaisin”.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että sanan- ja julkaisemisen vapauteen kuuluu myös kiistanalaisen tai provokatiivisen taiteen esittäminen. Neuvosto ymmärtää, että kantelun kohteena olevan kappaleen sanat voi tulkita monella tavalla, myös suomalaisuuteen kohdistuvana satiirina.

Neuvosto kuitenkin toteaa, että tässä tapauksessa kappaleen ja saatesanojen yhdistelmä loi maahanmuuttajavastaiseksi tulkittavan kokonaisuuden, joka oli ihmisarvoa loukkaava ja etnistä alkuperää halventava. Vaikka radio-ohjelman sisältönä olisi kuuntelijatoiveiden toteuttaminen, tiedotusvälineen on käytettävä journalistista harkintaa siinä, mitä se julkaisee.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Järviradio on rikkonut Journalistin ohjetta 26 ja antaa sille huomautuksen.

 

Langettavaa äänestivät:

Elina Grundström (pj), Lauri Haapanen, Antti Kokkonen, Robert Sundman, Anna Anttila, Ulla Virranniemi, Hannele Peltonen, Heta Heiskanen, Tuomas Rantanen, Taina Tukia ja Sinikka Tuomi.

Vapauttavaa äänesti:

Ilkka Ahtiainen