PÄÄTÖKSET

Vapauttava 7282/SL/20
Ilkka-Pohjalainen

Oma kannanotto

Mielipidekirjoitus käsitteli kriittisesti kehitysvammaisten tukia puoltaneita puheenvuoroja, mutta kantelija tai hänen päämiehensä eivät joutuneet siinä erittäin kielteiseen julkisuuteen.

Langettava 7275/PL/20
Koillissanomat

Olennainen asiavirhe

Jutussa oli olennaisia asiavirheitä, joista toimitus oli saanut selvän korjauspyynnön. Lehti julkaisi korjauksen vasta saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

Vapauttava 7273/SL/20
Iltalehti

Piilomainonta

Lehti julkaisi jutun, jossa kerrottiin uuden alkoholijuoman lanseeraamisesta. Lehden oma journalistinen panos oli moitittavan vähäinen, mutta juttu täytti Journalistin ohjeiden minimivaatimukset. Äänestyspäätös 8–6. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Vapauttava 7261/SL/19
Aamulehti

Yksityisyyden suoja

Lehden verkkosivuillaan julkaisemaan verokoneeseen on koottu Suomen suurituloisimpien tulo- ja verotiedot. Kantelijan tietojen julkaisu osana laajaa kokonaisuutta ei rikkonut hänen yksityisyyden suojaansa. 

Vapauttava 7260/SL/19
Iltalehti

Yksityisyyden suoja

Lehden verkkosivuillaan julkaisemaan verokoneeseen on koottu Suomen suurituloisimpien tulo- ja verotiedot. Kantelijan tietojen julkaisu osana laajaa kokonaisuutta ei rikkonut hänen yksityisyyden suojaansa. 

Vapauttava 7253/MTV/20
MTV

Samanaikainen kuuleminen, mielipiteet ja tosiasiat, otsikko, tietojen tarkistaminen

MTV:n nettijutun mukaan yrityksen logolla olisi natsitervehdykseksi tulkittava piilomerkitys. Jutussa käsiteltyyn yritykseen kohdistunut julkisuus oli kielteistä, mutta ei niin kielteistä, etteikö jälkikäteinen kuuleminen riittänyt.

Langettava 7249/SL/20
Helsingin Sanomat

Olennainen asiavirhe, tietojen tarkistaminen, lähdekritiikki

Helsingin Sanomat julkaisi STT:n uutisen, jossa oli olennainen asiavirhe. Lehti ei korjannut virhettä, vaikka se sai lukijalta korjauspyynnön ja tämän jälkeen vielä STT:ltä korjatun version uutisesta. Lehti korjasi virheen vasta, kun lukija muistutti aiemmin tekemästään korjauspyynnöstä.

Vapauttava 7248/SL/20
STT

Olennainen asiavirhe, tietojen tarkistaminen, lähdekritiikki

STT:n uutisessa oli olennainen asiavirhe, jonka se korjasi reilu viikko korjauspyynnön vastaanottamisen jälkeen. Korjaustoimenpide oli riittävän nopea, sillä asian tarkistaminen ja korjaaminen vaati selvitystyötä.

Vapauttava 7247/SL/19
Etelä-Saimaa

Uhrin hienotunteinen kohtelu

Onnettomuusuutinen kertoi yksityishenkilön tapaturmaisesta kuolemasta pihapiirissä. Vaikka uhri oli jutusta ainakin lähipiirinsä tunnistettavissa, lehti ei rikkonut Journalistin ohjeiden vaatimusta kuoleman hienotunteisesta uutisoinnista. Äänestyspäätös 9–5. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Vapauttava 7246/SL/19
Uutisvuoksi

uhrin hienotunteinen kohtelu

Kaupunkilehti kertoi pihapiirissä tapahtuneesta yksityishenkilön tapaturmaisesta kuolemasta. Vaikka uutisointi oli nopeaa ja uhri oli jutusta ainakin lähipiirinsä tunnistettavissa, lehti ei rikkonut Journalistin ohjeiden vaatimusta kuoleman hienotunteisesta uutisoinnista. Äänestyspäätös 9–5. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Langettava 7238/YLE/19
Yle

Yksityisyyden suoja, haastateltavan oikeudet

Transsukupuolisuutta käsittelevässä televisio-ohjelmassa kerrottiin ohjelmaan haastatellun alaikäisen henkilökohtaisia hoitotietoja, vaikka niiden pois jättämistä ohjelmasta oli pyydetty. Tämä loukkasi haastatellun yksityisyyden suojaa. Äänestyspäätös 11–2.

Vapauttava 7234/PL/19
Inarilainen

Kielteinen julkisuus, yleisönosastokirjoitus

Paikallislehti julkaisi tekstiviestipalstallaan nimettömän lukijakommentin, jossa viitattiin henkilöön sukunimellä. Kantelija ei ollut viestistä selvästi tunnistettavissa, eikä hän joutunut viestin vuoksi erittäin kielteiseen julkisuuteen. Nimettömän kommentin julkaiseminen ei ollut hyvän journalistisen tavan vastaista.

Vapauttava 7222/SL/19
Ilta-Sanomat

Olennainen asiavirhe, tietojen tarkistaminen, lähdekritiikki, totuudenmukainen tiedonvälitys, mielipiteet ja tosiasiat

Ilta-Sanomat julkaisi jutun, jossa haastateltava kertoi saamastaan pahoinpitelytuomiosta. Jutusta saattoi saada harhaanjohtavan käsityksen tuomion sisällöstä, mutta haastateltavan sanavalinnoista ja jutun näkökulmasta kävi ilmi, ettei kyseessä välttämättä ollut tyhjentävä kuvaus tapahtumista.

Vapauttava 7220/SL/19
Ilta-Sanomat

Yksityisyyden suoja

Lehden verkkosivuillaan julkaisemaan verokoneeseen on koottu Suomen suurituloisimpien tulo- ja verotiedot. Kantelijan tietojen julkaisu osana laajaa kokonaisuutta ei rikkonut hänen yksityisyyden suojaansa. 

Vapauttava 7218/SL/19
Aamulehti

Haastateltavan oikeudet, yksityisyyden suoja, nimi rikosuutisissa

Lehti mainitsi nimeltä henkilön, joka ei ollut osallinen jutussa kuvattuun rikossarjaan. Vaikka kantelijan henkilöllisyys ja hänen rikostaustansa tuotiin jutussa esiin, juttu ei rikkonut hänen yksityisyyden suojaansa.

Vapauttava 7215/YLE/19
Yle

Totuudenmukainen tiedonvälitys, olennainen asiavirhe, tietojen tarkistaminen, lähdekritiikki, mielipiteet ja tosiasiat, otsikko, samanaikainen kuuleminen, oma kannanotto

Professori arvioi kuluttajille suunnattujen geenitestien luotettavuutta tieteellisestä näkökulmasta Ylen julkaisemissa jutuissa. Jutuissa ei ollut asiavirheitä, ja kantelun tehnyttä yritystä kuultiin niissä riittävästi.

Langettava 7209/MTV/19
MTV

Olennainen asiavirhe, tietojen tarkistaminen, lähdekritiikki

MTV Uutisten julkaisemassa nettijutussa oli olennainen asiavirhe, jota se ei korjannut saatuaan virheestä korjauspyynnön. MTV korjasi virheen vasta saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

Vapauttava 7203/SL/19
Savon Sanomat

Olennainen asiavirhe, totuudenmukainen tiedonvälitys, tietojen tarkastaminen, otsikko

Savon Sanomat julkaisi pääkirjoituksen, joka otti kantaa kannabiksen käytön rangaistavuuden poistoa ajavaan kansalaisaloitteeseen. Kirjoituksessa ei ollut olennaisia asiavirheitä.

Vapauttava 7201/SL/19
Etelä-Saimaa

Samanaikainen kuuleminen, olennainen asiavirhe, totuudenmukainen tiedonvälitys, tietojen tarkistaminen, lähdekritiikki, uutistapahtuman seuraaminen

Lehti uutisoi kaupungin mailla kasvavan metsikön harventamiseen liittyvästä kiistasta. Puiden poistamista vaatinut henkilö ei joutunut jutussa niin kielteiseen julkisuuteen, että häntä olisi ollut välttämätöntä kuulla, vaikka hän saattoikin olla naapurustonsa tunnistettavissa. Jutussa ei myöskään ollut olennaisia asiavirheitä.

Langettava 7200/SL/19
Kymen Sanomat

Piilomainonta, journalistinen päätösvalta, toisen työn käyttäminen

Matkailuaiheista tapahtumaa käsitellyt ennakkojuttu perustui kokonaan tiedotteeseen. Juttu oli kopioitu otsikkoa, rakennetta ja suoria lainauksia myöten niin suoraan ulkopuolisen tuottamasta tekstistä, että lähde olisi pitänyt kertoa lukijoille.

<< 1 2 3 4 5 6 7 8  ... >> 

Vapauttava 7027/MTV/18

Vastaaja: MTV

Asia: Piilomainonta

Ratkaistu: 10.4.2019

MTV julkaisi verkkosivuillaan jutun, joka perustui autojen maahantuojan tiedotteeseen. Juttu ei ollut piilomainontaa. Äänestyspäätös 6–4.

Kantelu 4.1.2019

Kantelu kohdistuu MTV:n verkkosivuillaan 2.1.2019 julkaisemaan juttuun ”Mestarimekaanikko Niina, 28: ’Välillä joutuu todistelemaan, että minä se olen, joka on huoltanut sinun autosi’"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mestarimekaanikko-niina-28-valilla-joutuu-todistelemaan-etta-mina-se-olen-joka-on-huoltanut-sinun-autosi/7224724

Kantelun mukaan juttu on piilomainontaa.


Päätoimittajan vastaus 28.2.2019

MTV:n vastaavan päätoimittajan Tomi Einosen mukaan juttu on julkaistu MTV:n uutispalvelun lifestyle-osastoon kuuluvassa auto-osiossa. Osasto julkaisee viikkotasolla kymmeniä eri automerkkeihin, automalleihin, liikenteeseen tai autoiluun liittyviä artikkeleita ja videoita. Päätoimittajan mukaan jutun tehnyt toimittaja käsittelee autoalaa laajalti ja on yksi Suomen luetuimmista autotoimittajista.

Päätoimittajan mukaan jutun tehnyt toimittaja on itse toimittanut kyseisen artikkelin ja hankkinut siihen tarvittavan materiaalin. Uutiskärkenä on suomalaisen naishenkilön suorittama Master-tason autoalan mekaanikkopätevyys. Henkilö kertoo artikkelissa työurastaan sekä avaa alan osaamiseen liittyviä yksityiskohtia. Päätoimittajan mukaan MTV Uutiset tai toimittaja ei ole saanut artikkelin osalta minkäänlaista kaupallista hyötyä ja artikkelin ympärille ei liity mitään kaupalliseen toimintaan viittaavaa.
Päätoimittajan mukaan kyseessä on täysin normaali autoartikkeli, jossa kerrotaan alaan liittyvä pienehkö, mutta kiinnostava henkilötarina. Päätoimittajan mukaan aivan yhtä hyvin kyseisen henkilön työnantajana olisi voinut olla jokin muu merkki, ketju tai yritys.

Päätoimittajan mukaan jutun sisällön alkuperän taustalla on Kian maahantuojan tiedote. Jutussa käsiteltävät seikat eivät päätoimittajan mukaan kuitenkaan rajoitu kyseiseen automerkkiin vaan jutussa käsitellään naisena olemista miesvaltaisella alalla, sitä, millaista automekaanikon työ on, sitä, miten kyseinen automekaanikko päätyi alalle ja myös hänen harrastuksiaan. Päätoimittajan mukaan jutun sisältö, käsittelykulma ja yksityiskohdat ovat täysin toimittajan itsensä valitsemia, eikä Kia ole millään tavalla vaikuttanut jutun ideointiin, käsittelytapaan tai lopputulokseen.


Ratkaisu

JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.

MTV julkaisi verkkosivuillaan jutun, jossa automekaanikko kertoi urastaan. Jutussa kerrottiin hänen suorittaneen tietyn automerkin huoltokoulutuksen. Jutun lähteenä oli automerkin maahantuojan tiedote.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että tiedotusvälineet saavat käyttää toimitustyössä apunaan tiedotteita ja myös poimia juttuihinsa tiedotteista haastattelusitaatteja, kunhan juttu ei ole mainosmainen ja se noudattaa muiltakin osin Journalistin ohjeita.

Neuvosto toteaa, että kantelun kohteena oleva juttu perustui automerkin maahantuojan tiedotteeseen ja MTV:n toimituksellinen panos oli vähäinen. Vaikka kaikki automekaanikon lausumat olivat peräisin maahantuojan tiedotteesta, jutusta saattoi saada käsityksen, että MTV oli itse haastatellut häntä. MTV:n olisi ollut hyvä kertoa lukijoille, että lausumat olivat peräisin tiedotteesta.

Neuvosto kuitenkin toteaa, että jutun aihe ja näkökulma olivat journalistisesti perusteltuja ja juttu sopi tyyliltään sivuston auto-osioon. Jutussa ei ollut esimerkiksi ostokehotuksia, mainosmaisia ilmaisuja tai linkkiä maahantuojan sivuille, joten juttu ei täyttänyt piilomainonnan kriteerejä. Lisäksi lähde oli mainittu jutun lopussa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että MTV ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Vapauttavaa äänestivät:
Elina Grundström (pj), Lauri Haapanen, Antti Kokkonen, Maria Swanljung, Aija Pirinen ja Nina Stenros.

Langettavaa äänestivät:
Tapio Nykänen, Sami Koski, Ismo Siikaluoma ja Pentti Mäkinen.
 

Tämä päätös on avattu 3175 kertaa