6714/SL/17

Vapauttava

Lehti julkaisi verkkosivuillaan junaliikennettä käsittelevän jutun. Jutussa viitattiin Veturimiesten liittoon yleisilmaisulla ”veturinkuljettajien liitto”. Ilmaisun ”pääluottamusmies” sijaan käytettiin ilmaisua ”pääluottamushenkilö”. Tiedotusvälineellä oli oikeus valita käyttämänsä ilmaisut. Ne eivät olleet olennaisia asiavirheitä.

Kantelu 12.11.2017  

Kantelu kohdistuu Aamulehden verkkosivuillaan 27.10.2017 julkaisemaan juttuun ”Veturinkuljettajien liiton pääluottamushenkilö: On usein tuurista kiinni, ehtiikö auto pois alta – Pitäisikö vanha hyvä sääntö 1990-luvulta ottaa jälleen käyttöön?”.  

https://www.aamulehti.fi/uutiset/veturinkuljettajien-liiton-paaluottamushenkilo-on-usein-tuurista-kiinni-ehtiiko-auto-pois-alta-pitaisiko-vanha-hyva-saanto-1990-luvulta-ottaa-jalleen-kayttoon-200491073/  

Kantelijan mukaan Veturimiesten liitto on liiton virallinen nimi ja erisnimenä sitä ei kantelijan mukaan pitäisi muuttaa. Kantelijan mukaan jutussa haastatellun henkilön virallinen titteli on pääluottamusmies ei pääluottamushenkilö. 

Kantelijan mukaan uutisointi loukkaa veturimiesten ammattia, vääristää tiedonvälitystä ja suoranaisesti valehtelee lukijalle. 

Kantelija on lähettänyt oikaisupyynnön 30.10.2017 Aamulehden vastaavalle päätoimittajalle (vt.) Jussi Tuulensuulle ja toimituspäällikkö Kari Ikoselle. Kumpikaan ei vastannut hänen sähköpostiinsa.  

 

Päätoimittajan vastaus 8.1.2018  

Päätoimittaja Jussi Tuulensuun mukaan tiedotusväline valitsee itse käyttämänsä ilmaukset. Päätoimittajan mukaan monistakin tahoista ja yhteisöistä käytetään journalismissa säännöllisesti nimeä, joka poikkeaa niiden virallisesta nimestä. Kirjoitetaan demareista, hallituksesta ja Venäjästä, vaikka niiden viralliset nimet ovat Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, valtioneuvosto ja Venäjän federaatio. Sama koskee titteleitä: journalismissa voidaan käyttää esimerkiksi nimitystä johtaja, vaikka johtajan työnantaja käyttäisi titteliä senior vice president. Myös yritysten nimiä voidaan korjata suomen kielen normien mukaisiksi, jos ne ovat rankasti yleisen kielitajun vastaisia. Esimerkiksi Pohjola Sairaala voidaan journalistisessa kielessä kirjoittaa Pohjola-sairaala.  

Päätoimittajan mukaan osana sukupuolineutraalien termien linjaustaan Aamulehti ei käytä termiä veturimies vaan veturinkuljettaja. Veturimiesten liitosta Aamulehti käyttää yleisnimen kaltaista nimitystä veturinkuljettajien liitto sekä pääluottamusmiehestä nimitystä pääluottamushenkilö tai työntekijöiden edustaja.  

Päätoimittajan mukaan käytetyt nimitykset eivät saa aiheuttaa väärinkäsityksen vaaraa eivätkä olennaista asiavirhettä. Sekaannusten välttämiseksi Aamulehti tarvittaessa avaa termilinjauksensa tietolaatikossa jutun yhteydessä sekä muin täsmennyksin. Termistölinjaus on varsin laajasti yleisön tiedossa, eikä sekaannuksen vaarasta ole juuri tullut palautetta. Kantelijan viesti osoittaa, että hän on ehdottomasti ymmärtänyt oikein, mistä on kyse.  

Päätoimittajan mukaan kantelijan lähettämä virheenkorjauspyyntö 30.10.2017 käsiteltiin heti sen saavuttua ja todettiin, että kirjoituksessa ei ole olennaista asiavirhettä. Inhimillisen virheen vuoksi kantelijalle ei lähetetty vastausviestiä.  

Päätoimittaja toteaa, että kantelija allekirjoitti virheenkorjauspyyntönsä tittelillä veturinkuljettaja.

 

Ratkaisu

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut. 

Korjauksen huomioarvo on suhteutettava virheen vakavuuteen. Jos jutussa on useita asiavirheitä tai jos virheestä voi aiheutua suurta vahinkoa, toimituksen tulee julkaista uusi juttu, jossa virheellinen tieto yksilöidään ja korjataan.

Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Tiedotusvälineen on suotavaa tehdä yleisölle selväksi ne käytännöt ja periaatteet, joiden mukaan se korjaa virheensä. 

Aamulehti julkaisi verkkosivuillaan junaliikennettä ja tasoristeysonnettomuuksia koskevan jutun. Jutussa viitattiin Veturimiesten liittoon yleisilmaisulla ”veturinkuljettajien liitto”. Ilmaisun ”pääluottamusmies” sijaan käytettiin ilmaisua ”pääluottamushenkilö”. 

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että jutussa käytetyt ilmaisut eivät voineet antaa yleisölle virheellisiä käsityksiä jutussa käsitellyistä asioista. Lehden valitsemat ilmaisut eivät olleet olennaisia asiavirheitä.

Aamulehti oli aiemmin linjannut ottavansa jutuissaan käyttöön sukupuolineutraalit ammattinimikkeet ja tittelit. Lehti oli selkeästi tuonut esille sukupuolineutraaleja ilmaisuja koskevat linjauksensa ja periaatteensa. 

Neuvosto toteaa, että tiedotusvälineellä on oikeus valita käyttämänsä ilmaisut silloinkin, kun ne ovat kiistanalaisia. Oikeus ilmaisujen valitsemiseen on keskeinen osa sananvapautta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Aamulehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:

Elina Grundström (pj), Ilkka Ahtiainen, Lauri Haapanen, Antti Kokkonen, Riitta Korhonen, Pentti Mäkinen, Tapio Nykänen, Paula Paloranta, Hannele Peltonen, Ismo Siikaluoma, Leena Kevätkylä, Taina Tukia, Sinikka Tuomi, Johanna Vehkoo.