6648/SL/17

Langettava

Iltalehti kertoi lööpissä, lehden kannessa ja jutussa julkisuuden henkilön elämäntapahtumista. Juttu perustui kokonaan toisessa tiedotusvälineessä julkaistuun blogiin. Lähde mainittiin ensimmäisen kerran jutun alussa. Juttu perustui niin selvästi toisen tiedotusvälineen aineistoon, että lähteenä ollut tiedotusväline olisi pitänyt mainita jo lööpissä, kannessa sekä jutun otsikossa.

Kantelu 7.8.2017

Kantelu kohdistuu Iltalehden 13.7.2017 printtilehdessään julkaisemaan juttuun ”Kaverin mieheen ei kosketa” sekä juttua käsittelevään lööppitekstiin ja lehden kansiotsikkoon ’Martina Aitolehti avautuu: ”Kaverin mieheen ei kosketa”’. 

Juttu perustui Idealista-sivustolla julkaistuun blogikirjoitukseen. Kantelija on Idealistan päätoimittaja ja kantelu kohdistuu siihen, ettei Iltalehden lööpissä, kannessa ja jutun otsikossa mainittu lähteenä Idealistaa.

Kantelun mukaan Idealista on toimituksellinen verkkosivusto, joka on tilannut blogikirjoituksen Aitolehdeltä. Kantelun mukaan Iltalehti hyödyntää lööppi- ja kansiotsikoinnillaan lehden myynnissä toisen tiedotusvälineen sisällöntuotantoa ja tietoja ilman lähdemainintaa.

Kantelun mukaan Iltalehden lööppi- ja kansiotsikko sekä sisäsivulla oleva artikkeli ovat kokonaan siteerausta Aitolehden blogikirjoituksesta, joka julkaistiin edellispäivänä 12.7. Idealista-verkkosivustolla, eikä niissä ole lainkaan Iltalehden omaa tiedonhankintaa. Lööppi- ja kansiotsikko ”Kaverin mieheen ei kosketa” on niin ikään suora sitaatti Aitolehden Idealistassa julkaistusta blogista.

Kantelija toteaa, että toisin kuin printtilehden lööppi- ja kansiotsikossa sekä sisäsivun otsikossa, verkkojutun otsikossa blogi mainitaan jutun lähteeksi, mikä osoittaa Iltalehden tiedostavan lähdemaininnan tarpeellisuuden artikkelissa.

Päätoimittajan vastaus 20.9.2017

Päätoimittaja Petri Hakalan mukaan Iltalehti on julkaissut kantelussa viitatut kirjoitukset perustuen julkisuuden henkilö Martina Aitolehden blogikirjoitukseen. Aitolehden blogikirjoitus on julkaistu Idealista -verkkosivustolla.

 

Päätoimittajan mukaan Aitolehden blogissa ei ole kyse Idealistan toimituksellisesta sisällöstä. Iltalehden käsityksen mukaan Idealista tarjoaa Aitolehden blogille ainoastaan alustan. Iltalehden käsityksen mukaan Idealista ei käytä journalistista päätösvaltaa Aitolehden blogin sisällön osalta.

Päätoimittajan mukaan Journalistin ohjeet koskevat nimenomaan toisen työn käyttämistä. Päätoimittajan mukaan Iltalehti ei ole käyttänyt Idealistan työtä. Idealista ei ole tehnyt journalistista työtä, kun se on ainoastaan tarjonnut bloginpitäjälle alustan kirjoitusten julkaisua varten. Iltalehti viittaa tältä osin myös JSN:n päätökseen 6445/SL/17, jonka perusteluissa JSN on todennut,

”Lisäksi neuvosto muistuttaa, että Journalistin ohjeet koskevat nimenomaan toisen työn käyttämistä. Kantelijan mainitsema sivusto ei ollut tehnyt journalistista työtä, kun se oli ainoastaan jakanut videon.” 

Päätoimittajan mukaan tässä tapauksessa ja edellä mainitut seikat huomioiden Iltalehti ei ole pitänyt perusteltuna julkaista blogin alustan tietoja printtilehden otsikoinnissaan. Kuten kantelusta ilmenee, on Iltalehti julkaissut blogin alustan tiedot printtilehden leipätekstissä.

Päätoimittaja katsoo, että Iltalehti on toiminut hyvän journalistisen tavan mukaisesti.        

Ratkaisu

JO 7: Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja.

Periaatelausuma lainaamisesta (2010): http://www.jsn.fi/periaatelausumat/lainaaminen/

Iltalehti kertoi lööpissä, kannessa ja jutussa julkisuuden henkilön elämäntapahtumista. Tiedot perustuivat Idealista-sivustolla julkaistuun julkisuuden henkilön blogikirjoitukseen. Iltalehti mainitsi jutun lähteeksi Idealistan vasta jutun leipätekstissä, mutta ei jutun otsikossa, ingressissä, lööpissä eikä lehden kannessa.

Iltalehden juttu perustui kokonaan blogitekstistä poimittuihin tietoihin. Juttu ei sisältänyt lainkaan uutta tietoa, vaikka lukija saattoi saada käsityksen, että julkisuuden henkilöä olisi haastateltu juttuun.

Idealista-sivuston tilaama blogikirjoitus oli toimituksellista sisältöä, joten Iltalehden olisi pitänyt merkitä lähde Journalistin ohjeiden ja niitä täydentävän lainaamista koskevan periaatelausuman mukaisesti.

Neuvoston periaatelausuma lainaamisesta edellyttää, että lähde on mainittava jo otsikossa tai jutun alussa, jos lähdemateriaali on jutun kokonaisuuden kannalta merkittävässä roolissa. Lisäksi lausuma ja neuvoston ratkaisukäytäntö siitä ovat edellyttäneet lähteen merkitsemistä myös kanteen.

Tässä tapauksessa lähdettä ei ollut merkitty asianmukaisesti jutun alkuun, lööppiin eikä lehden kanteen. Iltalehteä myytiin lööpin ja kannen otsikolla, joka perustui toisen tiedotusvälineen julkaisemiin tietoihin.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 7, ja antaa Iltalehdelle huomautuksen.

Ratkaisu tehty:

22.11.2017

Ratkaisun tekivät:

Elina Grundström (pj), Pirjo Auvinen, Lauri Haapanen, Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Pasi Kivioja, Robert Sundman, Heikki Kuutti, Venla Mäntysalo, Tapio Nykänen, Paula Paloranta ja Maria Swanljung.