6508/SL/17

Vapauttava

Lehti kertoi entiseen toimitusjohtajaan kohdistuvista rikosepäilyistä. Se oli perusteltua toimitusjohtajan aseman ja asian yhteiskunnallisen merkityksen takia.

Kantelu 28.2.2017

Kantelu kohdistuu Satakunnan Kansan verkkosivuilla julkaistuun juttuun, jossa kerrotaan Iltalehden tietojen perusteella, että kantelija on poliisitutkinnan kohteena.

Kantelijan mukaan lehti uutisoi, että epäselvyydet selvisivät erityistilintarkastuksessa, mikä ei hänen mukaansa pidä paikkaansa.

Kantelijan mukaan tarkastuksessa ei ilmennyt väärinkäytöksiä ja tutkintapyyntö on tehty häirintätarkoituksessa. Kantelija ei kuitenkaan ole pyytänyt lehteä korjaamaan virheinä pitämiään tietoja. 

Kantelijan mukaan rikosepäilyistä uutisointi loukkaa hänen yksityisyytensä suojaa, sillä hän on yksityishenkilö.

Satakunnan Kansan vastaus 21.4.2017

Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi kirjoittaa, että lehti uutisoi Porin lennoista kiinnostuneen yhtiön ongelmista ja mainitsi uutisessa ex-toimitusjohtajan nimen. Uutinen liittyi laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun Porin lentoliikenteen tulevaisuudesta tilanteessa, jossa säännöllinen reittiliikenne Helsinkiin oli katkolla. Lentoliikenteen säilymisestä olivat esittäneet huolensa muun muassa alueen teollisuusvaikuttajat, kansanedustajat ja poliittiset päättäjät. Porin kaupungilla oli asiassa vahva rooli, sillä kaupunki oli hankkimassa markkinointirahaa auttaakseen reittiliikenteen käynnistämisessä Pori–Helsinki-välille. Kyseessä oli porilaisten veronmaksajien rahat.

Erilaiset lentoyhtiöt tarjosivat palvelujaan kaupungille, ja Satakunnan Kansa uutisoi näistä neuvotteluista, päätoimittaja kirjoittaa. Yhtenä mahdollisena toimijana pidettiin yhtiötä, jonka toimitusjohtaja kantelija oli. Uutisoinnissa oli tärkeää erottaa, että yhtiön epäselvyydet ja rikosepäilyt koskevat ex-toimitusjohtajaa, eivät koko yhtiötä tai yhtiössä työskenteleviä muita henkilöitä, päätoimittaja toteaa. Toimitusjohtajan nimen mainitseminen nimeltä oli oleellista myös mahdollisten jatkoneuvotteluiden vuoksi. Porilaisten päättäjien ja veronmaksajien kannalta oli oleellista tietää, että entisen toimitusjohtajan toiminta on aiheuttanut rikosepäilyjä. Toimitusjohtajan asema on yhteiskunnallisesti tärkeä ja vastuullinen, mikä laskee kantelijan nauttimaa yksityisyyden suojaa, päätoimittaja toteaa.

Päätoimittaja toteaa, että uutisessa on mainittu, että kantelija kiistää epäilyt. Kantelija ei ole esittänyt, että uutinen sisältäisi virheitä.

Päätoimittajan mukaan kantelu on aiheeton.

Ratkaisu

JO 27: Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä.

JO 30: Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita.

JO 32: Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä.

Periaatelausuma yksityiselämästä (1980): http://www.jsn.fi/periaatelausumat/yksityiselama/

Satakunnan Kansa julkaisi jutun, jossa kerrottiin, että lentoyhtiön entistä toimitusjohtajaa epäiltiin talousrikoksista. Juttu perustui toisen tiedotusvälineen kertomiin tietoihin. Jutussa kerrottiin toimitusjohtajan nimi ja myös se, että hän oli kiistänyt syytökset toiselle tiedotusvälineelle. 

Kantelija ei osoita, että jutun tiedot olisivat olleet virheellisiä. Lentoyhtiön vaikeuksiin liittyvä tutkinta oli yhteiskunnallisesti merkittävä asia, josta yleisöllä oli oikeus saada tietää.

Epäiltynä oli elinkeinoelämän vallankäyttäjä, jonka yksityiselämän suoja on tavallista kansalaista matalampi. Julkisen sanan neuvoston mukaan kantelijaan kohdistuvien rikosepäilyjen uutisoiminen ja kantelijan nimen kertominen oli sen vuoksi perusteltua, vaikka tutkinta oli vasta alussa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Satakunnan Kansa ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:

Elina Grundström (pj), Lauri Haapanen, Jyrki Huotari, Antti Kokkonen, Robert Sundman, Niklas Vainio, Tapio Nykänen, Paula Paloranta, Maria Swanljung ja Johanna Vehkoo.