6506/SL/17

Vapauttava

Lehti kertoi entiseen toimitusjohtajaan kohdistuvista rikosepäilyistä. Se oli perusteltua toimitusjohtajan aseman ja asian yhteiskunnallisen merkityksen takia.

Kantelu 28.2.2017

Kantelu kohdistuu Savon Sanomien verkkosivuilla julkaistuun juttuun, jossa kerrotaan muun muassa, että kantelijaa epäillään vilpillisestä rahaliikenteestä. Jutussa on julkaistu myös kuva kantelijasta.

Kantelijan mukaan rikosepäilyä koskeva uutisointi täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit ja rikkoo hyvää journalistitapaa. Kantelijan mukaan hän on yksityishenkilö ja esitutkinnasta uutisointi loukkaa yksityiselämän suojaa. Kantelijan mukaan hänet esitetään jutussa nimen ja kuvan kanssa ja leimataan rikolliseksi.

Kantelijan mukaan jutussa on myös virheellisiä viittauksia. Julkisen sanan neuvoston sihteerin kanssa käymässään kirjeenvaihdossa hän kuitenkin tarkentaa, että hän ei kantele asiavirheistä vaan Journalistin ohjeiden kohdista 30 ja 32.

Savon Sanomien vastaus 11.4.2017

Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö kirjoittaa, että kantelija on ollut hyvin aktiivinen kertomaan yrityksensä toiminnasta. Yrityksen pienosakkaina on esitelty muun muassa julkisuudesta tunnettuja entisiä urheilijoita.

Päätoimittaja kertoo, että kantelijan yrityksen lentotoiminnan aloittaminen viivästyi kerta toisensa jälkeen, kunnes liikenteen turvallisuusvirasto Trafi perui yrityksen liikenneluvan ja lentotoimintaluvan marraskuussa 2016. Kantelija oli toiminut yrityksen toimitusjohtajana elokuuhun 2016 saakka, minkä jälkeen yhtiö teki hänen toiminnastaan poliisille tutkintapyynnön. Päätoimittaja kertoo, että rikoskomisario on vahvistanut Savon Sanomille tiedon tutkintapyynnöstä ja esitutkinnan aloittamisesta. Se kerrottiin myös jutussa, johon kantelija viittaa.

Päätoimittajan mukaan rikosepäillyn nimi on mainittu Savon Sanomien uutisessa, koska toimiessaan lentoyhtiön toimitusjohtajana kantelija on kantanut vastuun yrityksen operatiivisesta toiminnasta. Vastuu aiemmista toimista ei pääty, vaikka työsuhde yritykseen katkeaisi.

Päätoimittaja toteaa vastauksena kanteluun seuraavaa:

1.  Vilpillistä rahaliikennettä koskevia epäilyjä, poliisitutkintaa ja erityistilintarkastusta koskevat tiedot perustuvat toimituksen omiin lähteisiin ja nimellä mainitun poliisin lausuntoon. Kantelija ei ole osoittanut niitä vääriksi, eikä ole vaatinut niiden oikaisua, päätoimittaja toteaa.

2. Väite, jonka mukaan kantelija leimataan jutussa rikolliseksi, ei pidä paikkaansa. Jutussa kerrotaan esitutkinnan aloittamisesta, päätoimittaja toteaa.

3. Väite, että jutussa viitataan virheellisesti maksuhäiriömerkintöihin, ei pidä paikkaansa. Maininta perustuu kaupparekisteriin ja Asiakastiedolta puhelimitse saatuun varmistukseen. Kantelija oli jutun julkaisemisen jälkeen yhteydessä sen kirjoittajaan. Hän kertoi maksaneensa mainitut velat ja ilmoitti toimittavansa viranomaisten antamat todistukset ja vaati tietojen oikaisemista niiden perusteella. Toimittaja totesi, että oikaisu tehdään välittömästi, kun asianmukaiset todistukset ovat lehden käytettävissä. Kantelija ei koskaan toimittanut todistuksia Savon Sanomille, päätoimittaja toteaa.

4. Väite, jonka mukaan kantelija olisi asiassa yksityishenkilö ja esitutkinnasta uutisoiminen loukkaa hänen yksityisyyden suojaa, ei pidä paikkaansa. Yrityksen toimintaa koskevissa yhteyksissä toimitusjohtaja ei ole yksityishenkilö vaan osakeyhtiölain mukaisesti toimielin, päätoimittaja toteaa.

Ratkaisu

JO 27: Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä.

JO 30: Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita.

JO 32: Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä.

Periaatelausuma yksityiselämästä (1980): http://www.jsn.fi/periaatelausumat/yksityiselama/

Savon Sanomat julkaisi jutun, jossa kerrottiin, että lentoyhtiön entistä toimitusjohtajaa epäiltiin talousrikoksista. Jutussa kerrottiin toimitusjohtajan nimi, ja hän sai myös vastata itseään koskeviin väitteisiin samassa jutussa.

Kantelija ei osoita, että jutun tiedot olisivat olleet virheellisiä. Lentoyhtiön vaikeuksiin liittyvä tutkinta oli yhteiskunnallisesti merkittävä asia, josta yleisöllä oli oikeus saada tietää. Lehden oli perusteltua kertoa myös kantelijan muiden yritysten taloustilanteesta, koska tiedot olivat lukijalle aiheen arvioinnin kannalta merkityksellisiä.

Jutussa ei leimattu kantelijaa rikolliseksi, vaan siinä ainoastaan kerrottiin häneen kohdistuvasta esitutkinnasta. Epäiltynä oli elinkeinoelämän vallankäyttäjä, jonka yksityiselämän suoja on tavallista kansalaista matalampi. Julkisen sanan neuvoston mukaan kantelijaan kohdistuvien rikosepäilyjen uutisoiminen ja kantelijan nimen kertominen oli sen vuoksi perusteltua, vaikka tutkinta oli vasta alussa. 

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Savon Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:

Elina Grundström (pj), Lauri Haapanen, Jyrki Huotari, Antti Kokkonen, Robert Sundman, Niklas Vainio, Tapio Nykänen, Paula Paloranta, Maria Swanljung ja Johanna Vehkoo.