6429/SL/16

Vapauttava

Lehti julkaisi kulttuurihenkilön muistokirjoituksen. Lukijoilla oli oikeus saada tietää tunnetun henkilön kuolemasta, vaikka vainajaa ei ollut vielä virallisesti tunnistettu.

Kantelu 20.12.2016

Kantelu kohdistuu Orimattilan Sanomissa 20.12.2016 julkaistuun taiteilija Hannu Rönkkösen muistokirjoitukseen ”Taiteilijan elämä päättyi tulipaloon”. 

Kantelija on muistokirjoituksessa käsitellyn taiteilijan lähiomainen. Kantelussaan kantelija toteaa, että viranomainen ei ole vielä julistanut taiteilijaa kuolleeksi vaan oikeuslääketieteelliset tutkimukset ovat yhä kesken. Kantelija oli pyytänyt, että lehti ei julkaisisi muistokirjoitusta ennen kuin kuolema vahvistetaan.  Kantelijan mukaan hänen eettisiä periaatteitaan loukkaa, jos tieto kuolemasta julkaistaan nimellä ennen kuin ruumista on tunnistettu.

Kantelijan mukaan myös Wikipediassa on kerrottu kuolemasta ennen kuin poliisit ovat olleet häneen yhteydessä. Julkisen sanan neuvosto ei kuitenkaan voi käsitellä Wikipediassa julkaistuja tietoja.

Orimattilan Sanomien vastaus 16.2.2017

Päätoimittaja Kullervo Hakama kirjoittaa, että taiteilija Hannu Rönkkönen oli tunnettu henkilö kotiseudullaan Pukkilassa. Olisi ollut erikoista, jos tunnetun, yhteiskunnallisesti merkittävän henkilön muistokirjoitus olisi jätetty julkaisematta tilanteessa, jossa kuolema oli jo yleisessä tiedossa. 

Päätoimittajan mukaan ei ollut mitään syytä epäillä, kuka onnettomuuden uhri oli. Joulukuun 2016 tulipalon uhrin henkilöllisyys kävi käytännössä ilmi jo onnettomuuden jälkeen 15.12. julkaistusta viranomaistiedotteesta: ”kuuden huoneiston rivitalon päätyasunto tuhoutui tulipalossa… huoneisto oli täynnä savua, ja sen iäkäs miesasukas löytyi menehtyneenä…”. Asia oli helppo varmistaa palopaikalla, jossa uhrin nimi oli poliisin eristämän asunnon ovessa ja muistokynttilät pihalla. Päätoimittaja toteaa, että useat pukkilalaiset kertoivat tavanneensa tulipaloa edeltävänä päivänä taiteilijan paikallisessa kaupassa ja keskustelleensa hänen kanssaan. Ajatus siitä, että vakavasti sairas mies olisi yön aikana, kertomatta asiasta ystävilleen ja tuttavilleen, muuttanut pois asunnostaan, jonne olisi samana yönä muuttanut tai murtautunut tuntematon henkilö, oli täysin teoreettinen.

Päätoimittaja sanoo, että Hannu Rönkkösen hyvin tuntenut, Pukkilassa itsekin asuva ja taiteilijan uraa ja elämää noin 40 vuotta seurannut ja siitä kymmeniä juttuja kirjoittanut toimittaja kertoi taiteilijan veljelle sähköpostitse tekeillä olevasta muistokirjoituksesta. Toimittaja esitti samassa yhteydessä surunvalittelunsa, ja veli kiitti osanotosta, mutta vaati samassa yhteydessä, ettei muistokirjoitusta julkaistaisi ennen kuin uhrin henkilöllisyys varmistuisi. 

Päätoimittajan mukaan journalistisesta näkökulmasta ei ollut mitään syytä suostua vaatimukseen.

Ratkaisu

JO 28: Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.

Orimattilan Sanomat julkaisi kuvataiteilijan muistokirjoituksen viisi päivää hänen tapaturmaisen kuolemansa jälkeen. Vainajaa ei ollut vielä virallisesti tunnistettu, koska oikeuslääketieteelliset tutkimukset olivat kesken.

Ennen muistokirjoituksen julkaisemista toimittaja oli pyytänyt vahvistusta kuolemasta kantelijalta, joka kertoo olevansa vainajan ainoa lähiomainen. Kantelija ei ollut vahvistanut tietoa, vaan hän oli pyytänyt muistokirjoituksen siirtämistä, kunnes kuolema olisi virallisesti vahvistettu. Tähän lehti ei ollut suostunut.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että lehdellä oli kuitenkin riittävän varma tieto kuolemasta muun muassa viranomaistiedotteen perusteella. 

Neuvosto ymmärtää, että omaisesta voi tuntua raskaalta lukea muistokirjoitus lehdestä, kun läheisen kuolemaa ei ole vielä vahvistettu. Yleisöllä oli kuitenkin oikeus saada tietää paikallisesti merkittävän henkilön kuolemasta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Orimattilan Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun teki Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström.