6090/SL/16

Langettava

Lehti julkaisi verkossa jutun Suomen suurimmasta ja pienimmästä yksiöstä. Juttu oli tehty lähes pelkästään samaan konserniin kuuluvan verkkosivuston perusteella ja linkityksillä. Konserniyhteyttä ei kerrottu lukijalle.

Kantelu 2.2.2016

Kantelu kohdistuu Ilta-Sanomien verkossa 1.2.2016 julkaistuun juttuun ”Kuvat: Tällainen on Suomen suurin yksiö – 189,5 neliötä, hintapyyntö 1 995 000 euroa”.

http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-2000001110867.html

Kantelijan mukaan Ilta-Sanomien kaupallisen yhteistyökumppanin, Oikotien, asuntoilmoitusta mainostetaan tavallisella artikkelilla Ilta-Sanomien verkkojulkaisussa. Artikkelissa kehotetaan useampaan kertaan katsastamaan kyseinen asunto Oikotien sivuilta. Kantelijan mielestä tämä menee jo enemmän kaupallisen yhteistyön piiriin kuin normaaliin journalismiin.

Jossain määrin ”Suomen suurimman yksiön” voisi kantelun mukaan toki olettaa ylittävän uutiskynnyksen, mutta koska kyseessä on Ilta-Sanomien kaupallinen yhteistyökumppani, kyseessä on enemmänkin piilomainonta kuin pyrkimys journalismiin. Artikkeli on hyvin ilmoitusluonteinen eikä siinä ole oikeastaan kovinkaan paljon toimituksellista sisältöä – muuta kuin otteita ilmoituksesta sekä Oikotien edustajan kommentti.

Ilta-Sanomien vastaus 3.3.2016

Päätoimittaja Tapio Sadeoja vastaa, että asuminen ja eritoten poikkeukselliset asumisratkaisut kiinnostavat paljon lukijoita. Ilta-Sanomat, kuten muutkin tiedotusvälineet, esittelee säännöllisesti erilaisia asuntoja sivuillaan. Kuten kantelija itsekin kantelussaan toteaa, Suomen suurimman yksiön voisi ”olettaa ylittävän uutiskynnyksen”. Näin juuri on Ilta-Sanomien toimituksessakin Sadeojan mukaan ajateltu. Oikotie kuuluu toki samaan konserniin Ilta-Sanomien kanssa, mutta koko jutun lähtökohta on ollut täysin journalistinen ja sen näkökulma ja käsiteltävät kohteet on valittu toimituksessa.

Myytävään jättiyksiöön itse asiassa sattumalta netissä törmäsi asunnoista kiinnostunut IS-toimittaja, joka vinkkasi aiheesta verkkotoimitukselle. Oikotien kautta idea ei ole päätoimittaja Sadeojan mukaan tullut, eikä jutun teon yhteydessä ole luovutettu päätäntävaltaa ulkopuoliselle taholle. Samaan juttuun on toimituksessa päätetty etsiä myös pienin myytävänä oleva yksiö, jotta lukija voi vertailla näiden eroja. 

Ilta-Sanomien asumissivuilla käsitellään monipuolisesti erilaisia asumiseen liittyviä aiheita asuntojen hintatiedoista sisustamiseen. Suomen suurin ja pienin myynnissä oleva yksiö hintatietoineen ylittävät Sadeojan mukaan uutiskynnyksen varsinkin, kun yksiöiden hintojen nousu pääkaupunkiseudulla on ollut puheenaihe myös tänä talvena. Jutun sisältö perustuu pitkälti asuntojen kuvailemiseen sekä kuviin ja pohjapiirroksiin, jotka ovat kyseisen jutun kannalta olennaista sisältöä. Juttuun on normaaliin tapaan upotettu linkit alkuperäiseen lähteeseen, eikä niihin Sadeojan mukaan sisälly mitään muuta kehotusta kuin tieto siitä, että alkuperäinen lähde löytyy linkin takaa.

Ratkaisu

JO 6: Käsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys lukijalle, kuulijalle ja katsojalle selväksi.

JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.

Ilta-Sanomien verkkojutussa esitellään Suomen suurin myynnissä oleva yksiö ja pienin Oikotiellä myynnissä oleva yksiö. Jutussa on muutama rivi tekstiä, viisi kuvaa ja kolme linkkiä Oikotie-sivustolle. Tekstissä kerrotaan yksityiskohtaisia hinta- ja neliötietoja sekä kohteiden varustelutietoja. Suomen suurinta yksiötä välitti Kiinteistömaailma ja se oli myynnissä myös muilla verkkosivustoilla. Kaikki linkit johtivat Sanoma-konsernin Oikotielle. Jutun yhteydessä ei kerrota Ilta-Sanomien ja Oikotien konserniyhteyttä.

Myös Julkisen sanan neuvoston mielestä Suomen suurin yksiö voi ylittää uutiskynnyksen, ja siitä voi tehdä jutun. Se oli kuitenkin toteutettu lähes pelkästään markkinointisivustolta otetuilla kuvilla ja luonnehdinnoilla sekä useilla linkityksillä Oikotielle, joka on ns. toissijainen lähde. Asunto on varsinaisesti myynnissä Kiinteistömaailmassa ja sitä markkinoidaan myös muun muassa Oikotien kilpailijan eli Etuoven sivustolla. 

Ilta-Sanomat ei kerro juttunsa yhteydessä lehden ja Oikotien kuulumista samaan Sanoma-konserniin. Lisäksi neuvosto huomauttaa, että Ilta-Sanomien verkkosivujen toimituksellisesta hakemistosta löytyy suora linkki Oikotien asuntomarkkinoille. Lukijalle ei kerrota, että kyse on mainoksesta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilta-Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Elina Grundström (pj), Pirjo Auvinen, Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Jussi Lankinen, Anssi Järvinen, Pasi Kivioja, Antti Kokkonen, Niklas Vainio, Paula Paloranta, Heikki Valkama ja Johanna Vehkoo.