5668/SL/14

Langettava

Peliyrittäjä kertoi Hevosurheilu-lehdessä tempauksestaan, jolla hänen yrityksensä markkinoi kimppapelipalvelujaan uusille asiakkaille Toto75-kierroksella.

Kantelu 19.11.2014

Kantelu kohdistuu Hevosurheilussa 19.11.2014 otsikolla ”Jorma Vuoksenmaa: Vermon kierros on urani paras pelikohde” -juttuun. Ammattivedonlyöjä Jorma Vuoksenmaa markkinoi siinä seuraavan viikon Vermon ravien toto75-jackpot-kierroksen pelimahdollisuuksia, joita hänen yrityksensä tarjosi asiakkaille erikoisehdoilla.

Kantelijan mukaan jutussa mainostettiin räikeästi ESBC:n toimintaa ja varsinkin sen porukkapelejä, joita se tällä nimenomaisella kierroksella tarjosi systeemitorillaan ostettavaksi pelkän pelimaksun hinnalla. Tavallisesti asiakas joutuu maksamaan yritykselle myös sen tarjoamista analysointipalveluista. Samassa lehdessä oli myös Vuoksenmaan yrityksen mainos.

Kantelijan mukaan vastaavia analyysipalveluita tarjoavat monet muutkin yhtiöt, pelkästään Fintoton nettisivuilla on toistakymmentä myyjää. Nyt ääneen pääsi vain yksi. Kantelijan mukaan kysymyksessä on piilomainonta.

Hevosurheilun vastaus 25.11.2014

Päätoimittaja Jussi Lähde toteaa, että Hevosurheilu-lehti julkaisi pelianalyytikko Jorma Vuoksenmaan haastattelun journalistisin perustein eikä sen julkaiseminen miltään osin täytä kantelussa mainitun piilomainonnan määritelmää.

Haastattelu julkaistiin päätoimittajan mukaan suomalaisen raviurheilun näkökulmasta historiallisessa tilanteessa. Kun aiempina viikkoina Fintoto Oy:n T75-pelissä ei ollut tullut voittoja kaikkiin voittoluokkiin, oli kyseisten voittoluokkien pelaajille tarkoitetut voittosummat siirretty sääntöjen mukaiselle ”jackpot-kierrokselle”, joka pelattiin Vermossa 22.11.2014. Kyseessä oli Suomen ravipelihistorian tähän asti suurin potentiaalinen pelaajille tarjolla ollut voittosumma, jopa 2 000 000 euroa. Kun Fintoto oli myös aikaisemmin kertonut muuttavansa jackpot-käytäntöä, oli myös tiedossa, että kierroksen voittosumma tulisi jäämään historian suurimmaksi. Vastaavan kokoista kertymää palkintosummaan ei päätoimittajan mukaan tulla tulevaisuudessa näkemään.
Tästä syystä oli luontevaa ja journalistisesti perusteltua, että lehden pääuutinen käsitteli tulossa olevaa T75-kierrosta.

Päätoimittajan mukaan Jorma Vuoksenmaata haastateltiin lehteen, koska hän on Suomen kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetuin urheilun asiantuntijapelien ammattilainen. Jo jutun otsikko ”Vermon kierros urani paras pelikohde” kertoo siitä, että kierroksen pelaajille tarjoamia mahdollisuuksia tarkasteltiin jutussa nimenomaan Vuoksenmaan pitkää asiantuntijahistoriaa vasten.

Hevosurheilu-lehti on haastatellut Jorma Vuoksenmaata vuodesta 1993 lähtien useita kertoja nimenomaan hänen asiantuntijapelaamiseensa liittyvän ammattitaitoonsa liittyen. Vuoksenmaa on ollut mukana laatimassa ja osakkaana suurimmassa koskaan Suomessa voitetussa ravipelissä, jonka voitto oli 1 070 000 euroa. Hänen suurin kansainvälinen yksittäinen voittonsa on 3,5 miljoonaa puntaa. Vuoksenmaan vuotuinen pelitoimintaan liittyvä liikevaihto on Hevosurheilun arvion mukaan noin 10 miljoonaa euroa. Vuoksenmaa on ainoa suomalainen peliasiantuntija, joka luennoi kansainvälisissä alan konferensseissa. Hän toimii myös oman alansa konsulttina kansainvälisille alan suuryhtiöille.

Kantelussa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että muut suomalaiset saman alan yritykset eivät olleet artikkelissa edustettuina. Päätoimittajan mukaan journalistinen valinta tehdä haastattelu nimenomaan Jorma Vuoksenmaasta syntyi edellä mainittujen faktojen pohjalta.

Päätoimittajan mukaan toinen journalistinen syy tehdä haastattelu oli ESBC:n tapa muuttaa pelimarkkinan yleisiä toimintatapoja. ESBC tarjosi kyseisellä viikolla omaa asiantuntemustaan pelaajille ilmaiseksi. ESBC vei laatimansa pelit myyntiin paikan päälle Vermon raviradalle. Molemmat asiat on mainittu artikkelissa juuri siksi, että ne ovat kyseisellä markkinalla poikkeuksellisia ja ainutlaatuisia toimintatapoja. Asian uutisointi on uutiskriteerien mukaan täysin perusteltua.

Vuoksenmaan omistama ESBC-yhtiö mainostaa Hevosurheilussa ja saman yhtiön kustantamassa Toto-lehdessä. Samoin toimivat monet muut ESBC:n kilpailijat. Kyseisistä yrityksistä, niiden omistajista tai peliasiantuntijoista ei ole julkaistu artikkelia, vaikka nämä yritykset ovat mainittuja medioita ilmoitusvälineitä käyttäneet. Tämä osoittaa sen, että journalistiset päätöksen Hevosurheilussa syntyvät irrallaan mainosmyynnistä.

Päätoimittaja korostaa, että Hevosurheilu on ravialan, ratsastuksen ja hevostalouden ammattilaisten ja harrastajien lehti. Kantelussa mainittu totopeleihin liittyvä taloudellisen tappion mahdollisuus on yleisesti tunnettu tosiasia, jonka mainitseminen yksittäisessä artikkelissa ei ole perusteltua.

Ratkaisu

JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.

Hevosurheilu on Suomen Hippos ry:n tytäryhtiön Suomen Hevosurheilulehden kustantama ja julkaisema lehti. Suomen Hippos ry on puolestaan raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö, jonka tehtäviä on mm. suomalaisten hevosten rekisterin ylläpitäminen, hevoskasvatuksen ja raviurheilun tukeminen. Toimintaa rahoitetaan Suomen Hevosurheilulehden ja sen toisen tytäryhtiön Fintoton tuotolla.

Hevosurheilu kertoi jutussaan yksityisen peliyrityksen tempauksesta tarjota Fintoton ravivedonlyöntiin liittyviä palvelujaan ilmaiseksi, jotta se saisi lisää asiakkaita. Koko sivun jutussa kuultiin vain kyseisen yrityksen edustajaa, joka sai kehua vapaasti tarjoustaan. Juttu oli yksipuolinen, kritiikitön, mainosmainen ja tehty peliyrityksen ehdoilla.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että Hevosurheilu-lehti on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Risto Uimonen (pj), Pirjo Auvinen, Hannu Helineva, Jussi Lankinen, Pasi Kivioja, Heikki Kuutti, Heli Kärkkäinen, Maria Kaisa Aula, Heikki Valkama ja Heikki Vento.