PÄÄTÖKSET

Vapauttava 7178/SL/19
Helsingin Sanomat

Oma kannanotto, jälkikäteinen kuuleminen, tosiasiat ja mielipiteet

Lehti julkaisi toimittajansa mielipidekirjoituksen, jonka mukaan kirjoituksessa mainittu mediakeskustelija on ”kalibroinut moraalisen kompassinsa uudelleen”. Kyseessä oli tavanomainen kulttuurikritiikki ja yhteiskunnallinen arviointi, joka ei edellyttänyt jälkikäteistä kuulemista.

Vapauttava 7171/SL/19
Helsingin Sanomat

Toimittajan tiedonhankinta, haastateltavan oikeudet, olennainen asiavirhe

Lehti kertoi jutussaan, että kantelija oli kieltäytynyt haastattelusta. Tämä oli perusteltua jutun aiheen ja kantelijan aseman vuoksi. Jutussa esitetty tulkinta kieltäytymisen perusteluista saattoi olla epätarkka, mutta siinä ei ollut olennaista asiavirhettä.

Vapauttava 7169/SL/19
Keskipohjanmaa

Yksityisyyden suoja, nimi rikosuutisissa

Lehti kertoi paikallisen taksiyrittäjän saamasta ajokiellosta ja sen syystä. Taksiyrittäjän henkilöllisyyden kertominen oli perusteltua, koska tapaus oli paikallisesti merkittävä.

Vapauttava 7165/PL/19
Akaan Seutu

Samanaikainen kuuleminen, jälkikäteinen kuuleminen

Lehti julkaisi kaksi paikalliseen kouluväkivaltatapaukseen liittyvää juttua. Jutuissa kerrottiin, miten paikallinen kuntapoliitikko oli ottanut aiheeseen kantaa sosiaalisessa mediassa. Häntä ei ollut tarpeen erikseen haastatella jutuissa.

Langettava 7159, 7167, 7170/SL/19
Iltalehti

Otsikko, olennainen asiavirhe, totuudenmukainen tiedonvälitys

Lehti julkaisi poliitikon haastattelun ja teki otsikkoon tulkinnan haastattelun sisällöstä. Tulkinta oli virheellinen, eikä otsikolle löytynyt jutusta katetta. Äänestyspäätös 7–2.

Langettava 7147/SL/19
Iltalehti

Lainaaminen

Lehti julkaisi verkkosivuillaan ulkomaisiin lähteisiin perustuvan jutun, joka käsitteli Kuun pinnalle lähetettyjä karhukaisia. Jutussa käytettiin laajasti myös toisen kotimaisen tiedotusvälineen työtä. Tämä olisi pitänyt mainita jutussa. 

Vapauttava 7146/PL/19
Kotiseudun Sanomat

olennainen asiavirhe, totuudenmukainen tiedonvälitys, tietojen tarkastaminen, lähdekritiikki

Lehti julkaisi jutun, jossa kerrottiin kunnan muuttuneista koulukyytikäytännöistä. Jutussa ei ollut välttämätöntä kertoa poikkeusjärjestelyistä, joten siinä ei ollut olennaista asiavirhettä.

Vapauttava 7145/AL/19
Suomen Kuvalehti

Yksityisyyden suoja

Lehti julkaisi jutun, jossa viitattiin aiemmin toisessa mediassa julkaistuun haastatteluun. Siinä kantelija kertoi parantuneensa kroonisesta kivusta rukouksen avulla. Haastattelun sisällöstä kertominen ei loukannut kantelijan yksityisyyden suojaa.

Vapauttava 7137/SL/19
Iltalehti

Nimi rikosuutisissa, yksityisyyden suoja, olennainen asiavirhe, totuudenmukainen tiedonvälitys

Lehti julkaisi verkkosivuillaan jutun, joka käsitteli veropetosepäilyihin liittyvää tuomiota. Lehdellä oli perusteet kertoa syytteestä vapautetun liikemiehen henkilöllisyys, eikä hänen asumisjärjestelyistään kertominen rikkonut yksityisyyden suojaa.    

Vapauttava 7134/YLE/19
Yle

Totuudenmukainen tiedonvälitys, olennainen asiavirhe, tosiasiat ja mielipiteet

Yle julkaisi verkkosivuillaan jutun, joka käsitteli suomenruotsalaisten maastamuuton syitä tuoreen tutkimuksen perusteella. Jutussa ei ollut asiavirhettä. 

Vapauttava 7133/SL/19
Itä-Savo

Uhrin hienotunteinen kohtelu

Lehti julkaisi verkkosivuillaan jutun, jossa kerrottiin samana päivänä tapahtuneesta hukkumisonnettomuudesta. Lehti ei rikkonut Journalistin ohjeiden vaatimusta uhrin hienotunteisesta kohtelusta.

Vapauttava 7124/SL/19
Iltalehti

Yleisön tuottama aineisto, ihmisarvon kunnioittaminen

Uutista seuranneella kommenttipalstalla julkaistu viesti ei loukannut  seksuaalivähemmistön ihmisarvoa. 

Langettava 7121/YLE/19
Yle

Olennainen asiavirhe

Ylen televisiouutisissa oli olennainen asiavirhe, jota Yle ei korjannut saatuaan virheestä tiedon palautelomakkeen kautta.

Langettava 7120/YLE/19
Yle

Uhrin hienotunteinen kohtelu, ihmisarvon kunnioittaminen, journalistinen päätösvalta

Yle Kioski julkaisi YouTubessa ja Yle Areenassa henkirikosta käsittelevän videon. Käsittelytapa loukkasi rikoksen uhrin ihmisarvoa eikä täyttänyt uhrin hienotunteisen kohtelun vaatimuksia.

Vapauttava 7112, 7118/SL/19
Maaseudun Tulevaisuus

Totuudenmukainen tiedonvälitys, olennainen asiavirhe, mielipiteet ja tosiasiat

Lehti julkaisi kolumnin, joka oli kärjistävän yksipuolinen ja antoi siksi asioista epätarkan kuvan. Kolumnissa ei kuitenkaan ollut olennaisia asiavirheitä.

Vapauttava 7100/SL/19
Aamulehti

totuudenmukainen tiedonvälitys, tietojen tarkistaminen, lähdekritiikki, olennainen asiavirhe, samanaikainen kuuleminen, jälkikäteinen kuuleminen, yksityisyyden suoja

Lehti julkaisi verkkosivuillaan ja printtiversiossaan jutun, joka käsitteli kouluväkivaltatapausta. Jutussa esiintynyt terveydenhoitaja saattoi olla paikkakunnallaan tunnistettavissa. Häneen kohdistunut julkisuus ei kuitenkaan ollut niin kielteistä, ettei jälkikäteinen kuuleminen olisi riittänyt.

Vapauttava 7093/SL/19
Satakunnan Kansa

tietojen tarkistaminen, yksityisyyden suoja, uhrin hienotunteinen kohtelu

Lehti julkaisi urheiluseuran junioritoiminnan ongelmia käsittelevän jutun. Jutussa kerrottiin alaikäisen joutuneen pahoinpitelyn kohteeksi, mutta tapauksesta kerrottiin niin vähän, ettei julkaiseminen laajentanut niiden ihmisten piiriä, jotka tunsivat tapauksen entuudestaan. Tiedot oli tarkistettu riittävän hyvin.

Langettava 7092/R/19
Järviradio

Ihmisarvon kunnioittaminen

Radiokanava soitti kappaleen, joka ei yksinään olisi ollut etnistä alkuperää halventava. Juontajan lukemat saatesanat tekivät kokonaisuudesta ihmisarvoa loukkaavan. Äänestyspäätös 11–1.

Langettava 7089/SL/19
Verkkouutiset

Olennainen asiavirhe, yleisön tuottama aineisto

Lehti julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa oli olennainen asiavirhe, jota lehti ei korjannut saatuaan siitä tiedon.

Vapauttava 7088/SL/19
Savon Sanomat

Totuudenmukainen tiedonvälitys, olennainen asiavirhe, lähdekritiikki, tietojen tarkistaminen, tosiasiat ja mielipiteet, nimi rikosuutisissa, samanaikainen kuuleminen

Lehti julkaisi juttukokonaisuuden, joka käsitteli erimielisyyksiä Kuopion tennispiireissä. Jutuissa ei ollut olennaisia asiavirheitä, ja seuran puheenjohtajaan kohdistuvista rikosepäilyistä oli perusteltua kertoa.

<< 1 2 3 4 5 6 7 8  ... >> 

Vapauttava 4897/TV/12

Vastaaja: MTV3, uutiset

Ratkaistu: 20.12.2012

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös nimen suojasta ja epäillyn asemasta. Kantelijan entisen sukunimen näyttäminen uutisen kuvituksessa ei paljastanut hänen nykyistä henkilöllisyyttään. Uutisesta kävi selvästi ilmi, että kyseessä oli vasta epäily.

Kantelu 15.5.2012

Kantelijan mukaan MTV3:n Kymppiuutisissa näytettiin 27.4.2012 materiaalia, josta selvisi kantelijan sukunimi. Uutisessa kerrottiin, että henkilö on vangittuna, koska hän oli aloittanut uusien rikosten teon heti vankilasta vapauduttuaan. Uutinen julkaistiin ja nimi kerrottiin, vaikka kyseessä oli vasta epäily. Kantelija katsookin, että hänen yksityisyyden suojaansa on rikottu.

Kantelun mukaan MTV3 otti myös ennakolta kantaa syyllisyyteen antaessaan vaikutelman, että syyllisyys on jo varmaa. Samassa yhteydessä puhuttiin myös pedofiliasta, vaikka Suomen laki ei tunne sellaista sanaa. Kantelija painottaa, että hänen tapauksessaan ei ole koskaan ollut kyse pedofiliasta. Suomessa voi kantelijan mukaan saada tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jos keskustelee 15-vuotiaan kanssa netissä seksuaalisista asioista. Tällainen tuomio ei kantelijan mukaan tee tuomitusta automaattisesti pedofiiliä, kuten MTV3 virheellisesti uutisoi. Kantelija sanoo, että hän on joutunut vaihtamaan nimensä asian takia.

MTV3:n vastaus 7.6.2012

Päätoimittaja Merja Ylä-Anttila vastaa, että uutinen käsittelee kahta Helsingissä paljastunutta lasten hyväksikäyttöepäilyjen sarjaa sekä kemiallista kastraatiota seksuaalirikoksiin syyllistyneiden mahdollisena hoitomuotona. Kantelijan sukunimi näkyy tv-jutun kuvituksessa.  Nimeä ei kuitenkaan jutussa korostettu.

Nimen julkistamiselle on Ylä-Anttilan mukaan peruste jo epäilyvaiheessa, koska henkilö on tuomittu keväällä 2009 vastaavanlaisista teoista, yli kolmenkymmenen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Tuolloin kyseessä oli poikkeuksellisen laaja ja runsaasti huomiota herättänyt rikossarja. Nuorin uhreista oli 12-vuotias.

Ylä-Anttila sanoo, että jutussa oli selkeästi myös kerrottu, että kyse on rikosepäilystä. Siinä ei ole otettu kantaa syyllisyyteen muutoin kuin jo tuomitun rikoksen osalta. Uusista rikoksista oli jutun tekohetkellä nostettu jo syytteet. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kantelijan näistä rikoksista 5 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen 23.5.2012. MTV3:n uutisten tietojen mukaan kantelija on vaihtanut nimeään jo ennen ko. uutisen julkaisua.

Ratkaisu

Rikoksesta tuomitun nimen, kuvan tai muita tunnistetietoja voi julkaista, ellei se tuomitun asemaan tai tekoon nähden ole selvästi kohtuutonta −− (JO 31). Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä (JO 32). Tietoja rikoksentekijästä, syytetystä tai epäillystä ei yleensä pidä julkaista, jos ne paljastavat erityisen arkaluonteisen rikoksen uhrin (JO 33). ¬−− Oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen (JO 35).

Kantelija tuomittiin 2009 alaikäisten hyväksikäytöstä vankilaan. Vapautumisen jälkeen hän syyllistyi uusiin hyväksikäyttöihin, jäi kiinni, pidätettiin ja vangittiin. MTV3 kertoi tapauksesta uutisissaan ennen tuomiota, jutun ollessa käräjillä. Uutisen yhteydessä käytettiin kuvituksena vanhaa käräjäoikeuden tuomiota, josta näkyi kantelijan sukunimi. Kantelija oli kuitenkin ensimmäisen tuomionsa jälkeen vaihtanut nimensä, joten paperissa näkyi hänen entinen nimensä.

Neuvosto tähdentää, että nimen paljastamisessa on käytettävä erityistä harkintaa, kun kyse on vasta rikosepäilystä. Tämä periaate korostuu, kun kyse on arkaluontoisesta rikoksesta ja uhrin suojasta.

Kymppiuutisissa lähetetystä raportista kävi selkeästi ilmi, että kyseessä on hyväksikäyttöepäily. Tämän vuoksi kyse ei voi olla syyllisyyden ennakoinnista. Uutisen kuvituksena näytettiin kolme vuotta vanhaa oikeudenkäyntipöytäkirjaa, jossa oli kantelijan entinen sukunimi. Tämä ei voinut paljastaa kantelijan nykyistä henkilöllisyyttä muille kuin niille, jotka sen jo ennestään tiesivät.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että MTV3 ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Ulla Ahlmén-Laiho, Timo Huovinen, Lauri Karppi, Juha Keskinen, Tuomo Lappalainen, Salla Nazarenko, Riitta Pollari ja Jaakko Ujainen.

Tämä päätös on avattu 6861 kertaa