4431/SL/10

Langettava

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös toisen työn käyttämistä koskevassa asiassa. Lehti käytti verkkosivuillaan julkaistussa urheilu-uutisessa toisen sivuston julkaisemia tietoja, mutta jätti lähteen mainitsematta. Toimitus huomasi laiminlyönnin, mutta ei lisännyt uutiseen lähdettä, vaan poisti koko uutisen.

Kantelu 9.11.2010

Kantelun mukaan Iltalehti julkaisi www-sivuillaan 8.11.2010 jutun ”Tämä joukkue on Suomen kovin NHL-kasvattaja”. Lehti plagioi kantelijan mielestä törkeästi Jatkoajan (jatkoaika.com) keskustelupalstalta erään nimimerkin tekemää henkilökohtaista tutkimusta. Nimimerkki oli tutkinut, miten nykyisten suomalaispelaajien kasvattajaseurat ja seurat, joista pelaajat olivat NHL:ään lähteneet, olivat jakautuneet.

Iltalehti oli kantelijan mukaan napannut tekstin suoraan Jatkoajan keskustelupalstalta, ja sitten tehnyt kymmenen päivän päästä siitä uutisen omanaan. Vain pari pientä muokkausta oli tehty. Lähdettä ei ollut mainittu, vaan loppuun oli vain laitettu allekirjoitus IL. Kantelija arvelee, että Iltalehti korjasi vilpinkäyttönsä poistamalla koko uutisen, jotta sivulle ei jäisi todistusaineistoa. Hänen mukaansa lehti toimi näin huomattuaan, että Jatkoajan keskustelupalstan käyttäjät olivat kiinnittäneet asiaan huomiota.

Iltalehden vastaus 26.11.2010

Päätoimittaja Kari Kivelä vastaa, että Iltalehti.fi:n verkkotoimittaja on saanut kimmokkeen uutisointiin ammattilaiskiekkoilijoiden taustaseuroista Jatkoaika.comin verkkokeskustelusta. Toimittaja on tarkistanut nimimerkki Flip#51:n 29.10.2010 julkaiseman keskustelupuheenvuoron tiedot. Uutinen on julkaistu maanantaina 8.11. klo 21.21. Työvuoronsa päätyttyä 8.11. klo 24.00 toimittaja on huomannut kirjoituksestaan puuttuvan asianmukaisen lähdemaininnan. Hän on tämän jälkeen soittanut toimituksen uutispäivystykseen ja pyytänyt poistamaan juttunsa. Juttu on poistettu 9.11 klo 01.00.

Päätoimittaja Kivelä katsoo, ettei Iltalehti ole maininnut asianmukaisesti lähdettä. Tapauksen johdosta toimitusta on teroitettu huomioimaan asianmukainen lähdemaininta aina myös verkkokeskustelijoiden nimimerkkien kohdalla, mikäli juttu tällaiseen aineistoon pohjautuu.

Ratkaisu

Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja. (JO 7).

Iltalehden verkkosivujen uutinen perustui Jatkoaika.com -sivuston keskustelupalstalla julkaistuun kirjoitukseen. Uutisesta puuttui lähdeviittaus, mikä pantiin merkille Jatkoaika.comin keskustelupalstalla. Iltalehden toimitus poisti uutisen verkkosivuiltaan, joilla se ehti olla alle neljä tuntia.

Julkisen sanan neuvoston mielestä Iltalehden olisi ilman muuta pitänyt mainita käyttämiensä tietojen lähde julkaisemansa uutisen yhteydessä. Viime keväänä hyväksymässään periaatelausumassa lainaamisesta (4279/L/10) neuvosto vielä korosti, että ”mitä enemmän juttu perustuu toisen työlle, sitä näkyvämmin lähde on syytä tuoda esiin”.

Uutisen nopea poistaminen verkosta osoitti toimitukselta vastuullisuutta, ja kertoi myös siitä, että toimitus tuntee lainauksiin liittyvät velvoitteensa lähteiden mainitsemisesta. Lähdemaininnan laiminlyönti oli vakava näin selkeässä asiassa, jossa koko juttu perustui toisen työhön ja hänen keksimäänsä ideaan. Uutisen poisto verkosta ei riittänyt korjaamaan toimituksen virheellistä menettelyä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Merja Ahtiainen, Sari Autio, Jussi Eronen, Anssi Halmesvirta, Juha Kulmanen, Tuomo Lappalainen, Janne Laukkanen, Inkeri Pasanen ja Susanna Reinboth.