4402/SL/10

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös virheen korjausta koskevassa asiassa. Mielipidekirjoituksen kuvatekstissä oli toimituksen tekemä virhe. Korjausvaatimus tavoitti toimituksen vasta JSN:n vastauspyynnön myötä. Virhe korjattiin heti, kun toimitus sai siitä tiedon.

Kantelu 10.10.2010

Kantelija lähetti mielipidekirjoituksensa Riipan asemarakennuksen paikasta 14.9.2010. Keskipohjanmaa julkaisi 17.9.2010 kirjoituksen ja asemarakennuksen valokuvan kuvateksteineen. Siinä väitetään kirjoittajan eli kantelijan esittävän, että asemarakennus voisi jäädä paikoilleen. Tätä kantelija ei kuitenkaan esittänyt, vaan rakennuksen siirtämistä sen verran, että sen valtakunnallisesti arvokas luonne säilyisi. Sähköpostiviestissään 29.9.2010 kantelija vaati virheen korjausta. Lehti ei kuitenkaan vaatimuksesta huolimatta ole virhettä korjannut.

Keskipohjanmaan vastaus 20.10.2010

Päätoimittaja Lassi Jaakkola vastaa, että kantelija on oikeassa. Hänen 17.9.2010 Keskipohjanmaan mielipidesivulla julkaistun kirjoituksensa yhteydessä ollut kuvateksti oli virheellinen. Toimitus hankki kirjoituksen yhteyteen kuvan ja teki siihen kuvatekstin, jossa ollut virhe johtui väärinymmärryksestä.

Kantelija kirjoitti mielipiteessään, että Riipan asemarakennus voisi kuulua edelleen valtakunnallisesti merkittäviin kohteisiin, jos se kuuluisi välittömästi siihen ympäristöön, jossa se on ollut. Hyvällä tahdolla pistoraiteen vieressä olevan huoltotien mutka olisi hänen mukaansa siirrettävissä lähemmäs alikäytävää ja rakennus sovitettavissa pistoraiteen ja huoltotien väliin. Kuvatekstiä toimituksessa laadittaessa tämän ymmärrettiin tarkoittavan rakennuksen jäämistä paikoilleen. Ymmärrys osoittautui vääräksi. Kantelijan tarkoittama aseman paikka vaatisikin rakennuksen siirtämistä.

Kantelijan 29.9.2010 toimituksemme yleiseen sähköpostiin lähettämä oikaisuvaatimus ei koskaan mielipidetoimitustamme tavoittanut. Tämän vuoksi oikaisua ei julkaistu. Jos uutispöydässämme olisi kyseisen, aihekentän tekstillä ”Riipan asemasta” kirjoitetun sähköpostiviestin tulo hoksattu ja saatettu mielipidetoimituksen tietoon, oikaisu olisi julkaistu saman tien. Nyt se julkaistiin 15.10.2010 eli heti, kun saimme tiedon oikaisemisen tarpeesta JSN:n lähettämän, 14.10.2010 vastaanottamamme kantelun vastauspyyntökirjeen yhteydessä.

Ratkaisu

Olennainen virhe on viipymättä korjattava (JO 20).

Keskipohjanmaa julkaisi kantelijan mielipidekirjoituksen Riipan asemarakennuksen kohtalosta. Toimitus lisäsi sen yhteyteen valokuvan, johon tehtiin toimituksessa kuvateksti. Sen mukaan kirjoittaja esitti asemarakennuksen jäämistä paikoilleen, vaikka hän esitti rakennuksen vähäistä siirtämistä. Kantelija vaati sähköpostitse virheen korjausta. Virhe korjattiin, kun toimitus sai siitä tiedon JSN:n pyydettyä vastausta mielipidekirjoittajan kanteluun.

Julkisen sanan neuvoston mielestä kyse oli olennaisesta virheestä, koska kirjoittajan tarkoittama siirto voisi ilmeisesti säilyttää aseman valtakunnallisesti merkittävänä kohteena. Muut vaihtoehdot eivät tätä todennäköisesti turvaisi. Kantelijan lähettämä korjausvaatimus ei tavoittanut toimitusta. Lehti kuitenkin korjasi virheen 15.10.2010 eli heti, kun sai siitä tiedon. Neuvosto pitää virheen korjausta riittävänä, vaikka se julkaistiinkin lähes kuukausi alkuperäisen kirjoituksen jälkeen. Viivytyksen ei voi katsoa johtuvan sen enempää kantelijasta kuin toimituksestakaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Keskipohjanmaa ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun teki:
Puheenjohtaja Risto Uimonen