4357/SL/10

Langettava

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös virheen korjausta ja tietojen tarkistamista koskevassa asiassa. Netissä ja printtilehdessä julkaistu uutinen oli perusteiltaan virheellinen. Se korjattiin vain painetussa lehdessä ns. perinteisellä oikaisulla. Netistä uutinen poistettiin kokonaan.

Kantelu 24.7.2010

Kantelijan mukaan toimittaja antaa Kalevassa 22.7.2010 julkaistussa jutussa ”Pikku Viitajärven rannalle nousee pian omakotitaloja” lukijalle kuvan, joka ei vastaa totuutta. Journalistin ohjeiden kohdan 8 mukaan journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen, mutta ko. artikkelissa toimittaja on antanut tietoa, joka ei ole totuudenmukaista. Kohtaa 10 on rikottu siten, ettei tietoja ole tarkastettu Haukiputaan kunnasta. Myös kohtaa 12 on olennaisesti rikottu, sillä toimittaja ei ilmeisestikään ole suhtautunut tietolähteisiinsä kriittisesti, vaan on luottanut ainoastaan yhteen tietolähteeseensä kysymättä mitään Haukiputaan kunnan edustajalta. Kohtaa 13 on rikottu: raportointia ei ole vielä täydennetty, vaikka tieto on todettu virheelliseksi. Kohdan 20 mukaan olennainen virhe on viipymättä korjattava. Oikaisun (23.7.2010) näkyvyys lehdessä suhteessa artikkeliin on mitätön. Nettisivuilla korjausta ei ole lainkaan, vaan artikkeli on poistettu sieltä kokonaan.

Kalevan vastaus 29.8.2010

Päätoimittaja Markku Mantila vastaa, että kantelun kohteena olevassa jutussa on asiavirhe. Se oikaistiin heti seuraavan päivän numerossa. Oikaisu oli kooltaan tavanomainen ja sijoitettiin lehden sivulle kuten oikaisut Kalevassa sijoitetaan – varsinkin kun itse uutinen ei ollut sijoituksensa ja kokonsa perusteella lehden tärkeimpiä. Nettiin ei päätoimittajan vastauksen mukaan tehty oikaisua. Jutun verkkoon laittanut toimittaja muistaa ajastaneensa jutun tulemaan julki puolen yön aikaan. Saadun palautteen perusteella juttu poistettiin heti aamulla, kun väki tuli töihin. Verkkotoimittaja aloittaa kello 7.

Toimituksella ei ollut syytä epäillä, että lähteenä ollut rakennuttaja oli liikkeellä harhautusmielellä. Haukiputaan kunnan edustajaa ei kesälomakauden vuoksi tavoitettu. Kaavoituksesta vastaavat henkilöt olivat kaikki lomalla, eikä kunnanjohtajaa useista yrityksistä huolimatta tavoitettu kommentoimaan juttua.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu (JO 10). Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus (JO 12). Olennainen virhe on viipymättä korjattava (JO 20).

Kaleva kertoi nelipalstaisessa uutisessa lehdessä ja verkossa, että Haukiputaan kunta on kaavoittanut uuden asuinalueen 28 omakotitaloa ja mökkiä varten. Seuraavana päivänä lehti julkaisi yksipalstaisen oikaisun, jonka mukaan kyseessä onkin rantakaava matkailutilan tarpeisiin eikä kunnan kaavoittama asuinalue. Oikaisua ei julkaistu verkossa, josta juttu vain poistettiin.

Kalevan julkaisemassa uutisessa ei ole kyse pelkästä asiavirheestä, vaan se on jo perusteiltaan virheellinen. Julkisen sanan neuvoston mielestä lehti on laiminlyönyt lähdekritiikin uskoessaan pelkästään alueen rakentajaa ja jättäessään tarkistamatta tiedot viranomaisilta. Huomiota herättävän jutun korjaaminen lyhyellä oikaisulla ei ollut neuvoston mielestä riittävää, jotta lukijat olisivat saaneet asiasta totuudenmukaisen käsityksen. Asiasta olisi tässä tapauksessa kuulunut tehdä uusi juttu, jossa virhe olisi myönnetty ja kerrottu asia oikein. Uutinen julkaistiin myös verkossa, mutta siellä virheitä ei korjattu lainkaan, vaikka olisi pitänyt. Jutun poistaminen ei vapauttanut oikaisuvelvollisuudesta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Kaleva on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Merja Ahtiainen, Anssi Halmesvirta, Kalle Heiskanen, Arto Henriksson Juha Kulmanen, Tuomo Lappalainen, Risto Pohjanpalo, Susanna Reinboth ja Matti Saari.