Helpoin tapa välttää langettava

Helpoin tapa välttää langettava

… on korjata virheet joutuisasti ja sen kummemmitta mutinoitta. Julkisen sanan neuvoston toukokuun kokous tuntui suorastaan möhlittyjen virheenkorjausten teemapäivältä. Kirsikkana kakussa oli tapaus, jossa lehti julkaisi viikkokaupalla täysin virheellisiä korkotietoja, ja päätoimittajan mielestä virheiden korjaus ei edes kuulu journalistisen itsesääntelyn eli JSN:n toimivallan piiriin.

Päätoimittaja, joka tuntee alansa eettisen normiston eli Journalistin ohjeet näin huonosti, altistaa itsensä ja edustamansa tiedotusvälineen paitsi isolle kasalle helposti vältettäviä langettavia, myös murentaa tiedotusvälineensä luotettavuutta yleisön silmissä. Lääkkeeksi tarjoan omatoimista kertauskurssia JSN:n  www-sivuilta löytyvistä ohjeista, periaatepäätöksistä ja periaatelausumista.

Neuvostoa on ajoittain ihmetyttänyt myös tarve selitellä, peitellä ja harhauttaa virheiden korjaamisessa. Kaikki tekevät välillä virheitä, ja suoraselkäinen toiminta niiden korjaamisessa voi jopa lisätä yleisön luottamusta median toimintaa kohtaan. Jos virhe on olennaisuutensa suhteen rajatapaus, voi toki pattitilanteessa olla hyvä altistaa asia neuvoston puitavaksi. Palautteen asiallinen ja lukijaa arvostava käsittely ja sen vakavasti ottaminen kuitenkin vähentäisivät varmasti yleisön tarvetta lähteä kanteluprosessiin. Vaaliraportoinnin kiireet, kankea nettipalautelomake,  joka kadottaa tietoa bittiavaruuden ääriin, lomalla ollut it-osasto tai virheen korjauspyynnön tekijän henkilökohtaiset ominaisuudet eivät ole hyviä selityksiä sille, miksi on epäonnistuttu yhden Journalistin ohjeiden selkeimpiin kuuluvan osan noudattamisessa.

Sekä yleisö että mediakenttä ovat keskustelleet viime aikoina runsaasti korjausten näkyvyydestä suhteessa alkuperäisiin juttuihin. Jos joka kioskin seinässä kirkunut lööppi oikaistaan sivun 23 nurkan pikku-uutisena, jää useimmille varmasti mieleen ainoastaan se virheellinen lööppi. Oikaisujen kohtuullistamiseksi onkin nyt mietintämyssyn alla muutoksia Journalistin ohjeisiin. ”Iso juttu –  iso korjaus”  vastannee paremmin yleistä oikeustajua kuin nykyinen mahdollisuus haudata näkyvän otsikon virhe pikkutekstinä lehden loppupuolelle.

23.5.2013

Ulla Ahlmén-Laiho

JSN:n yleisöjäsen, lääkäri

Kirjoittaja